A gyerekvállalás időpontja igencsak kitolódott az utóbbi évtizedekben. Egyre több nő lesz édesanya negyven éves kora felett. Ez együtt jár bizonyos kockázatokkal, de nem biztos, hogy a kor akadály kellene, hogy legyen.

Nőként a legtöbbünkbe szinte bele van kódolva a gyerek iránti vágy. Kiskorunkban babázunk, a fiaink és lányaink neveit találjuk ki, fiatalon pedig azt a férfit keressük, akivel családot tudunk majd alapítani. A világ azonban alaposan megváltozott. Szerencsére már nem az a nő konkrétan kijelölt feladata, hogy – mint valamiféle tenyészállat – teleszülje a világot.

Már nem hiszünk abban, hogy kizárólag erre születtünk, és hogy a gyerekek felnevelésén, a háztartás vezetésén túl nem is vagyunk jók semmire.

A feminizmus előretörésével a férfiak is belátták, hogy szinte bármiben ugyanolyan teljesítményre vagyunk képesek, mint ők – és igényeljük is a szerteágazóan tevékeny életvitelt. Szeretünk kiteljesedni a munkánkban, a sportokban, a hobbinkban, a barátságainkban, vannak egyedi céljaink, amelyeket meg akarunk valósítani. A gyerekvállalás most már csak egy ezek közül.

Egyre később szülünk

Emiatt is van az, hogy a legtöbben már nem esünk teherbe rögtön az érettségi után kötött házasságunk során (ahogy az anyáink idejében divat volt), vagy a diploma kézhez vételét követően. A karrierépítés és az anyagi feltételek megteremtése, illetve a sokféle cél miatt egyre későbbi életkorokban jutunk el odáig, hogy szülni tudjunk. Amivel nincs is az égvilágon semmi baj.

Egy gyerek nem a szülei anyakönyvi kivonatát szeretné látni,

elsősorban arra van szüksége, hogy egy érett személyiségű, szerető anyuka gondoskodjon róla, aki vágyott is arra, hogy babázhasson. Van, aki ezt már 20 évesen érzi – és van, aki csak negyven felett.

szules-40-felett

Fotó: Getty Images

40 felett megváltozik a test

A választás joga az anyáé, és ezt végre senki sem vitatja. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy a természet a nőket egy bizonyos életkorig teszi alkalmassá a gyerekvállalásra. Pusztán biológiai értelemben a már a serdülőkora végére ért felnőtt egészséges utódokat tud(na) létrehozni, és könnyen is esik teherbe. Ez az állapot 35 éves korig áll fenn, ekkortól az orvosok már veszélyeztetett terhesként kezelik az anyákat, mivel

megnő bizonyos születési rendellenességek, terhességi problémák aránya.

Csak hogy igazságosak legyünk: a baba egészségét nemcsak az anya, hanem az apa kora is befolyásolja. Hiába képesek a férfiak akár életük végéig gyereket nemzeni, az ő örökítőanyaguk is csak fiatalkorukban „tökéletes”.

Milyen kockázatokkal számoljunk?

35 és 40 éves kor felett már nem úgy bírja a testünk a várandósságot sem. Magasabb a koraszülés, a terhességi magas vérnyomás, a terhességi cukorbetegség kialakulásának esélye, valamint többször fordul elő vetélés is. Már maga a teherbe esés sem megy olyan simán: még a teljesen egészséges nőknél is gyakran fordul elő peteérés nélküli menstruációs ciklus.

A baba egészsége is nagyobb veszélybe kerül. Negyven fölött gyakrabban alakul ki Down-szindróma, illetve Edwards- és Patau-szindróma.

Összességében minden veleszületett, genetikai alapú betegség kicsit gyakrabban fordulhat elő. Ha a gyerek beteg, az anyai test sokszor még a korai fejlődési szakaszban kilöki magából, ezért is gyakoribbak a vetélések ebben a korban. A szülésnél a hormonok is kulcsszerepet játszanak, márpedig a szintjük a menopauzához közeledve egyre csökken. Ezért az idősebb anyáknál többször van szükség császármetszésre, mivel nem tágul megfelelően a méhszájuk.

Az újságíró, aki megbánta, hogy későn szült

Minden anya másképp éli meg azt, hogy idősebb korában vállal gyereket. Van, aki örömmel fogadja, hogy igazi otthonba, nyugodt körülmények közé, stabil párkapcsolatba, tapasztalt emberek közé érkezik a kicsi, más viszont rosszul érzi magát a nagyszülők hiánya miatt, esetleg feszeng a szülői értekezleteken. Rachel Burden, a BBC műsorvezetője meg is bánta a kései gyermekvállalást. „Nagyon önző voltam, hogy 41 évesen gyermeket szültem” – mondta negyedik, utolsó terhessége kapcsán.

A műsorvezetőnek már három gyermeke volt, amikor ismét teherbe esett. Férjével, a szintén újságíró Luke Mendhammel hosszan gondolkodtak azon, vállalják-e az újabb kisbabát – annak ellenére, hogy mindig is nagy családot szerettek volna. Végül úgy döntöttek, megpróbálják, de arra nem számítottak, mennyi egészségi problémával kell majd megküzdeniük. Az első három gyermekkel a terhesség könnyű volt, így azt feltételezték, ez vár rájuk ismét.

Csakhogy Burdennél terhességi toxémiát diagnosztizáltak. Ez vizesedéssel, magas vérnyomással és a fehérje vizeletbe jutásával jár. Okát máig nem ismerjük, de súlyos esetben az anyára és a babára is veszélyt jelent a csökkent véráramlás miatt. A nő még csak terhessége 31. hetében járt, amikor olyan súlyossá vált a toxémia, hogy császármetszésre volt szükség.

A kis Henry alig másfél kilóval látta meg a napvilágot – szerencsére teljesen egészségesen.

Csakhogy a szülők elképesztő aggodalomban voltak a vékony bőrű, aprócska baba miatt, akinek nyolc hetet inkubátorban kellett töltenie.

Idősebb szülőknél is akadnak azért pozitívumok

Bár az egészségi gondok valóban akadályt jelenthetnek, a negyven feletti szülés nem csupán negatív történés lehet. A negyven feletti szülők biztosabb anyagi helyzete, sokszor stabilabb párkapcsolata, kiterjedt élettapasztalata nyugodtabb környezetet teremthet a baba felneveléséhez. A szülők, pláne ha sokadik gyerekről van szó, magabiztosabbak,

kevesebbet pánikolnak és több lehetőséget tudnak nyújtani gyereküknek.

Közülük sokan egyenesen hozzáfiatalodnak a kicsihez, javul az erőnlétük és kognitív funkcióik is. Kevésbé valószínű, hogy a gyereknek szociális vagy tanulási nehézségei lesznek. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a kései gyermekvállalás csökkentheti a szülők szellemi hanyatlását, meghosszabbíthatja az életüket. Ami pedig a gyerekeket illeti: kutatások szerint jobb tanulmányi eredményeket érhetnek el.

„A szülés beavatás, amiben a nők igazán megérezhetik az erejüket” – fogalmazott Zágoni Bettina dúla korábbi interjúnkban.

Kiemelt kép: Getty Images