Sokakat meglepett a bejelentés: Gryllus Dorka a második gyermekét várja. A 47 éves színésznő a Nők Lapjának adott interjújában őszintén beszél a kései terhesség különlegességéről. Elmondja, hogy története reményt adhat azoknak, akik 40 felett babát szeretnének. A közösségi médiában élénk vita alakult ki a negyven pluszos gyerekvállalással kapcsolatban, szabad-e, felelőtlenség-e, pedig ma már Magyarországon is dinamikusan növekszik azon nők száma, akik ebben az életkorban is gyermeket vállalnak.

Mennyit halljuk mostanában: a 40 az új 30. És tényleg: a kozmetikai ipar segítségével, az egyre szélesebb körben elérhető szépészeti beavatkozásokkal 10-15 évvel fiatalabbnak nézhetünk ki. Itt egy kis feltöltés, ott egy kis botox, pílingek, szálbehúzás – minden adott ahhoz, hogy akár késő negyvenesen, ötvenesen is erőt, fiatalságot sugározzunk. Ha emellett még az egészségünkre is odafigyelünk, például, hogy mit eszünk, és az edzőtermet sem kerüljük el, egy ideig elég nagy hatékonysággal játszhatjuk ki a múló időt. De mi van, ha a szülés kerül szóba?

És igen, a 40 az új 30, ha a karrierváltásokat nézzük: sokan bátran pályát módosítanak, hiszen az egészséges életévek meghosszabbodásával a negyveneseket még bőven inkább  a fiatalokhoz sorolhatjuk, semmint a középkorúakhoz. Akiknek valamilyen okból úgy alakult a helyzetük, hogy negyvenes éveikben állnak gyerekvállalás előtt, megnyugtatóan hathatnak azok a hírek, amelyek például Izraelből érkeztek nem olyan régen.

Lehet szülni negyven felett is

A Neokohn.hu című portál nemrégiben szemlézte a Jerusalem Post cikkét, ami arról számolt be, hogy a bersevai Soroka Egészségügyi Központ orvosai és a Ben-Gurion Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az ötven év feletti terhességek esetében mennyire növekszik az egészségügyi kockázat a nőre és magzatra nézve a fiatalabb anyákhoz képest. (A Science Dailyn is publikált tudományos dolgozat címe: Az 50 az új 40 a biztonságos gyerekszülésre?)

A kutatók igazolták, hogy lehetséges 50 éves kor felett gyermeket szülni anélkül, hogy az anya és a gyermek különösebb veszélyeknek lenne kitéve.

Megállapították, hogy az elmúlt években – az orvostudománynak és a technológiai fejlődésnek köszönhetően – számottevően növekszik a teherbeesés korának felső határa. A kutatásba 68 nőt vontak be, akik 50 év felett voltak terhesek vagy már szültek is. A vizsgálat eredményei meglepőek: a terhességeknek mindössze a fele igényelt mesterséges megtermékenyítést, a többiek természetes úton termékenyültek meg.

A Jerusalem Post megjeleníti a statisztikákat is: e szerint Izraelben 2017-ben 1300 szülést regisztráltak 45 év fölött, akik közül többen 50 évesnél is idősebbek voltak, míg négy évvel azelőtt ez a szám még csak 950 volt. Az izraeli orvosok is leszögezték azonban, hogy 40 éves kor után minden terhesség kockázata magas, ezért folyamatos orvosi felügyeletre van szükség.

szuules negyven felett

szuules negyven felett

Mi a helyzet Magyarországon?

A nőklapja.hu megkeresésére a Központi Statisztikai Hivatal elküldte táblázatba rendezve, és korosztályos bontásban a szülésekkel kapcsolatos adatokat. Jól látszik, hogy 2014-től évről évre növekszik a gyerekszülések száma a 40 feletti korcsoportban. (Lásd ábráinkat.)

összes gyerekszám-40 feletti gyerekszám

Beautiful, easy data visualization and storytelling

– Egy átlagos délutánon érkezett a rendelőmbe egy hölgy, legyen a neve Anna. Anna nagyon csinos, sportos, elegáns, süt róla, hogy sikeres, egzisztenciálisan rendben van. Azért jött, mert a párjával gyereket szeretnének, de úgy néz ki, ehhez kell némi segítség. És akkor a második kérdésből kiderült, hogy Anna 42 éves. Egy átlagos délutáni időpontban, egy átlagos rendelési napon, egy sajnos szintén átlagos élethelyzettel találkoztam. Ezt azért mondhatom így, mert a meddőségi panaszokkal hozzám forduló hölgyek közel fele már negyven évesnél idősebb. Tíz évvel ezelőtt még sokkal korábban kértek segítséget ezek a páciensek: csak 15 százalékuk volt ebben a korban – meséli Skriba Eszter szülész-nőgyógyász szakorvos, meddőségi specialista egy TedX előadásban.

A nőklapja.hu kérdésére Skriba Eszter megerősíti: a meddőségi esetek mögött az egyik leggyakoribb ok, hogy a nők kifutnak a termékenységi korból,

az életkor előrehaladtával ugyanis a petesejtek romlanak, hiszen adott petesejtállománnyal születünk, amelyet „cipelünk” egész életünkben.

Az arányokat érzékeltetve elmondja: amíg egy huszonéves nő 10 petesejtjéből 8 egészséges, addig 35 évesen nagyot csökken ez az arány, a petesejtek mindössze fele egészséges. 40 évesen 3 egészséges sejt marad a 7 beteg mellett, 45 évesen pedig elvétve lehet egészséges petesejtet találni. Az orvos hangsúlyozza: ezért növekszik a korai vetélések aránya is a kor előrehaladtával. Ráadásul minél több a vetélés, annál kisebb az esélye annak, hogy megmarad a következő terhesség. (E cikkben most nem térünk ki arra, hogy a férfiak biológiai órája is ketyeg: az idő múlása a spermiumok állapotára is rossz hatással van. Ez szintén okozhat meddőséget.)

születésszám korcsoportok szerint

Beautiful, easy data visualization and storytelling

– A petesejthibás terhességek többségét a szervezet megállítja. Egy részüket észre sem vesszük, mert a megfogant beteg petesejt kilökődik, és a következő menstruációval távozik. Van, amikor az embrió fejlődése áll meg, hiszen „ő” is hibázhat. Már az első napokban többszáz osztódáson megy keresztül. Az olyan kicsinek tűnő, mégis óriási kromoszóma-eltéréseknél, mint ami a Down-szindrómát okozza, sem a női szervezet, sem az embrió nem állítja meg a terhesség fejlődését, hiszen az így fejlődő magzat szervileg egészséges, és évtizedekig élnek a Down-szindrómával élő emberek – magyarázza az orvos, hozzátéve, hogy a Down-szindróma kockázata is nő az életkorral: míg a húszas éveinkben 1 a többezerhez, addig negyvenes éveink elején már 1 a 64-hez, míg 43-45 évesen 1 az 50-hez – valóban romlanak tehát az esélyek.

Két vizsgálat segíthet eligazodni

Skriba Eszter azt mondja, ha valaki szeretné megtudni, milyen állapotban van a petefészke, mekkora petesejt-állománnyal rendelkezik egy esetleges gyerekvállalás előtt, két vizsgálatra lehet támaszkodni. Meg lehet állapítani, milyen a petefészek kapacitása, illetve mekkora a petefészek-tartalék.

Az egyik a nőgyógyászati ultrahang. A másik az úgynevezett Anti-Müllerian Hormon (AMH) vizsgálat, ami a petefészek által termelt hormon méréséből segít következtetni arra, mekkora tartalék. –

Ha kicsi a tartalék és kicsi a petefészek kapacitása, akkor 20-30 embrió kellene ahhoz, hogy egy egészséges terhesség végigmehessen.

De még petesejtből sem tudunk ennyit összeszedni, nemhogy eljutni az embrionális fázisig – érzékelteti, mennyire nehéz csodákat művelni negyven feletti meddőség esetén egy lombik kezelés során. Hozzáteszi: sokszor van az a képletszerű tévképzet a nők fejében, hogy egy petesejt egyenlő egy gyerek, de ez nagyon nem így van, hiszen nem minden petesejtből fejlődik embrió, és nem minden embrió fejlődik tovább, és válik magzattá. Picit könnyebb helyzetben vannak azok a nők, akik nem első gyereküket tervezik negyven felett, hanem tesó-projektben vannak: a szervezet ugyanis emlékszik a korábbi terhességre. Ráadásul, amíg terhes a nő, áll a petefészek, a szervezet nem használ a petesejt-tartalékból. Skriba Eszter kiemeli: nem szabad a psziché szerepét sem elfelejteni.

Amikor valaki a negyvenes éveiben keresi fel a meddőségi klinikát, fel kell fejteni, milyen motivációk állnak a késői gyerekvállalás vágya mögött.

Skriba Eszter többször találkozott azzal a jelenséggel, hogy a nő azért ragaszkodott görcsösen a teherbeeséshez, mert azt érezte, csak úgy tud fiatal maradni, ha úgy is viselkedik, mint egy harmincas.
Gryllus Dorka terhessége kapcsán megjegyzi: 47 éves korban számokban szinte ki sem fejezhetően kicsi az esélye az egészséges várandósságnak. Dorka a legidősebb spontán-terhes nő, akiről hallott: a saját praxisában nem találkozott még hasonlóval. Hozzáfűzi ugyanakkor, hogy egy gyerek megfoganása, az egészséges és kívánt terhesség ajándék, amelynek bármilyen életkorban örülni kell.

– Különösen egy hosszú küzdelem után, bőven 40 év felett, ismerve az ezreléknyi szinten mozgó esélyeket, az egészséges terhesség maga a csoda

– fogalmaz. Furcsállja azokat a véleményeket, akik felelőtlennek tartják a késő negyvenesen várandós nőket azzal az indokkal, hogy nem is biztos, hogy megérik a gyerekük felcseperedését. – Én 12 éves voltam, amikor anyukám fiatalon, idő előtt meghalt. Felelőtlenség volt megszülnie? – mutat rá.

35 felett már idős az anya

Regős Judit családi tanácsadó több mint 25 éve foglalkozik különböző korú és problémával rendelkező várandós nőkkel. Amikor az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán foglalkozott patologikus terhességekkel, az orvosi szóhasználatban gyakran találkozott azzal a kifejezéssel, hogy „idős multipara”, „idős primipara”. Azaz: idős, többedik gyereket szülő nő és idős, első gyereket szülő nő. Orvosi értelemben minden 35 év felettit idősnek soroltak be, amit első hallásra sokkolónak talált. – Mi az, hogy korombéli nőkről van szó, és az orvosok idősnek titulálják őket? Aztán megértettem, hogy a biológiai szempontok szerint ők valóban idősnek számítanak, hiszen van egy ideális termékenységi kor a terhességre és a gyerekszülésre, és az nem mindig esik egybe a modern társadalomban kialakult közfelfogás szerinti fiatalsággal – magyarázza.

Hozzáteszi azonban, hogy az emberi test biológiája fontos faktor, de azon kívül számos más tényező befolyásolja azt, mikor vállal egy nő gyereket. – Készen áll-e a gyerek felnevelésére, biztonságos-e az élethelyzete, jól működik-e a párkapcsolata – sorolja ezeket a tényezőket.

– Felelősséggel nem szülhet egy nő bárkitől, bármilyen helyzetben gyereket, csak azért, mert biológiailag jó korban van 

– mutat rá a helyzet összetettségére. Hozzáteszi: a gyerekvállalással megváltozik a nők munkaerőpiaci státusza, ezért érthető, ha, ezt a körülményt is mérlegeli valaki, mielőtt családot alapít. – Nem lehet kimondani azt, hogy ha valaki fiatal korában vállal gyereket, akkor azzal ő felelősségteljesen döntött, mert mérlegelte a biológiai adottságait. A munkám során találkoztam olyan nőkkel, akik fiatalon szültek gyereket, ez megtörte a karrierívüket. Ez a körülmény ránehezedett a gyerekével való kapcsolatára, mert azt érezte, hogy jobban alakult volna az élete, ha idősebb korára halasztja a családalapítást. De olyannal is találkoztam, akinek két abortusza volt fiatalon, és most, negyven pluszosan hiába szeretne, nem sikerül teherbe esnie.

Ő azt mondja, így utólag úgy látja, nincs az a munka, ami ne várta volna meg – világítja meg, mennyire komplex helyzetről van szó, ami további árnyalatokat kap akkor, ha azt is megvizsgáljuk, vajon milyen döntési helyzetek adódnak egyáltalán. Vagy hogy adódnak-e egyáltalán döntési helyzetek. Mert az élet úgy is alakulhat, hogy nincs alternatíva. – Nem ritka, hogy valaki későn találja meg a társát, és csak véletlenül, menopauza előtt esik teherbe. Ha ez megtörténik, és megtartja a babát, az igazi ajándék – mondja Regős Judit. – De az, hogy a menedzseréletbe nehezen illeszthető a családalapítás, csak egy szempont. Minden életszakaszban máshol tart a személyiségfejlődésünk, más a hozzáállásunk az anyasághoz, apasághoz. Ha idősebb korban szül valaki, vigyáznia kell arra, hogy az „ajándék gyerek” ne a nagyobb testvérek gondjaira maradjon. A testvérek ösztönösen átveszik a gondoskodó szerepeket, ha azt látják, hogy a szüleiknek nem megy. De ez megterhelő nekik, és nem a testvérek döntöttek a kicsi megszületéséről – magyarázza Regős Judit, aki szerint a gyerekvállalás előtt azt a legfontosabb tudatosítani, hogy a gyerek önálló entitás, aki nem azért születik meg, hogy játékszer legyen vagy gyógyírt nyújtson a szülők problémáira.

(Kiemelt kép: Getty Images)