szules fajdalom ferfi agyekon rugas

Mi a rosszabb: a szülés, vagy ha egy férfi lába közé rúgnak?

Nőként el sem tudjuk képzelni, hogy létezik nagyobb kín a szülésnél. A férfiak pedig nem értik, mi ez a felhajtás a dolog körül, hiszen senki sem értheti, micsoda fájdalmat jelent, ha ágyékon rúgják őket. Kinek van igaza?

Dr. Anthony Youn amerikai plasztikai sebész nemrég egy nagy elérésű videóban azt javasolta a férfiaknak, hogy hússzor rúgassák meg magukat ágyéktájékon, ha úgy gondolják, hogy az a fajta fájdalom rosszabb, mint a szülés.

Hogy miért pont hússzor? Mert egy átlagos nő minimum húsz percet tölt a kitolással. A kétkedő férfiaknak felajánlotta, hogy ugyanennyi ideig fájdalmat okoz nekik, és meglátják, hogy bírják a megpróbáltatásokat. A videó alatt több ezren kommenteltek, köztük rengeteg nő, akik jóval tovább szenvedtek a kitolással húsz percnél, és szinte nem maradt ép intim testrészük a folyamat után.

A videó futótűzként terjedt, ebből is látszik, hogy

a téma még mindig aktuális, hiába tart évtizedek óta a vita róla.

A vita, ami persze kissé értelmetlen, hiszen amennyire a férfiak lába köze érzékeny, annyira a miénk is az. Ha felsejlenek előttünk a biológiából tanultak arról, hogy minden magzat lányként kezdi, s csak aztán alakulnak ki a nagyon hasonló érzékenységű szövetekből a különféle nemi szervek, máris értjük, mire gondol a költő. Ez csak azért nem forog közszájon, mert nőket igen ritkán rúgnak ágyékon.

Már a szülés előtt rengeteg fájdalmon túl vagyunk

A másik nyomós okot a nők igaza mellett az jelentheti, hogy míg a férfiakat érintő rúgás vagy jól irányzott labda szinte a semmiből érkezik, addig a szülést megelőzi egy csomó fájdalmas élmény. Kezdve a terhességgel, ami csak ritkán leányálom.

Az állandó hátfájdalom, a gyomorégés, a baba rúgásai, helyezkedése, az elcsúszó szeméremcsont, a szétnyíló hasizom, az aranyér 0-24 órás szenvedést jelentenek, tetőzve egy jó kis alvászavarral. Azaz a kevésbé szerencsések már fél évvel a szülés előtt próbára tétetnek, és folyamatosan csökken az erő, amit majd a vajúdás elviselésére és a kitolásra kéne tartogatni.

A férfiak érzékenységének oka

Ezt nehezen ellensúlyozza az ágyékon rúgott férfiak görnyedése, amit gyakran hányás követ (hahó, első trimeszter!), sőt súlyos esetben kórházi ellátásra is szükség lehet. A kínzó fájdalom valóban percekig kínozza a szerencsétlen férfit, ami persze óráknak tűnik. De akkor is vége van, méghozzá belátható időn belül.

Senkiről sem hallottunk még, aki maximum egy óra alatt ne heverte volna ki azt a bizonyos rúgást. A szülés viszont olykor napokig tart.

A férfiaknál érzékelhető fájdalom hevességét csak fokozza, hogy evolúciós szempontból a spermiumokat képző herék a létező legfontosabb szervek közé tartoznak. Muszáj, hogy nagyon érzékenyek legyenek, különben nem vigyáznánk annyira rájuk (az elefántok heréi például a testükön belül találhatók, a veséik mellett). Ám ugyanez elmondható a mi szaporítószerveinkről is: tele vannak idegvégződésekkel, hiszen épp olyan fontosak az utódok szempontjából.

szules fajdalom ferfi

Mi fáj jobban, a szülés, vagy a férfiak családi ékszerének sérülése? A vita örök (Fotó: Getty Images)

Mennyi ideig fáj?

A szülés átlagosan 9 órán át tart az első gyermeknél. Harmincszor annyi ideig, mint mondjuk egy lónak. Mivel felegyenesedve járunk, és az agyunk, vele együtt a koponyánk igen nagy a testünkhöz képest,

a mi fajunknál a vajúdás hosszabb ideig tart, mivel a szülőcsatorna méretéhez képest a baba túl nagy.

A rendelkezésre álló hely annyira kicsi, hogy a nők szövetei gyakran úgy is elrepednek, akár a csikló, akár a végbélnyílás irányába – az orvosok ezért rutinszerűen végeznek gátmetszést (akkor is, ha amúgy nem volna rá szükség). Előtte pedig hosszú órákon keresztül rándul össze egyetlen hatalmas izom a testünkben, a méhünk.

A folyamat annyira fájdalmas és ijesztő, hogy a nők egy része fóbiásan retteg az egésztől, ezt nevezzük tokofóbiának. A férfiak is igyekeznek elkerülni az érzékeny szerveket érintő sérüléseket, de erre egyrészt, legalábbis sportolásnál van eszközük, másrészt nem hallottunk még róla, hogy az ágyékon rúgástól való félelem fóbiáig fajulna. 

Az egyikünk belehalhat

A szülés és az ágyékon rúgás összehasonlítása azért sem állja meg a helyét, mert százezer nőből harminchárom szó szerint az életét adja a gyerekéért, azaz a modern orvosi eljárások ellenére is belehal a szülésbe. Ha túléljük a folyamatot, a fájdalmak nem szűnnek meg utána sem. A gátmetszést, a hüvely vagy a többi szövet repedéseit össze kell varrni. Bár adnak hozzá érzéstelenítő injekciót, így is nagyon gyakran fájdalmas, és legrosszabb esetben egy-két órán át is eltarthat.

A méh összehúzódása, a gátseb nyilallásai, a szoptatás kellemetlenségei még csak ezután jönnek.

A külső nemi szervek sérülése viszont ritkán életveszélyes.

Az észak-amerikai Urological Clinics egyik jelentésében azonban két férfiről is írnak, akik súlyos heresérülés miatt vesztették életüket. Egyikük egy 18 éves fiatal biciklizés közben sérült meg, és két hónappal az eset után tapasztalt súlyos fájdalmat, lázat. Az orvosok szerint szisztémás gyulladásos válasz szindrómában halt meg, ami a szervezet túlzott védekezési reakciója a sérülésre és a sokkra. A második esetben egy férfi karambol volt a ludas, amelyben az áldozat heréi sérültek súlyosan.

A beteg életét vesztette, mielőtt kórházba került volna.

A boncolás során a csapat az egész herezacskót beborító hematómát, azaz vérömlenyt talált, vélhetően ez volt a halál oka. A lényeg, hogy az ágyékon rúgás nagyon ritkán okoz komoly szövődményeket, de ez csak akkor igaz, ha megfelelő orvosi ellátást kap a beteg. Egy kezeletlen hererepedés például a szövetek elhalásához és tragédiához vezethet.

Próbáljuk ki!

Amióta az izomstimuláló eszközökkel a férfiak hasizmait is próbára lehet tenni, se szeri se száma a szülést imitáló próbatételeknek. A szkeptikus férfiak lefekszenek az ágyra, az elektromos stimulálón egyre feljebb tekerik az erősséget, ők pedig néhány óra után bevallják, szörnyű lehet átélni a szülést.

Pedig méh és hüvely híján egyszerűen nem élhetik át azokat a megpróbáltatásokat, amiket a nőknek kell.

Az is igaz, hogy mellé nem kapják meg azokat a hormonokat sem, amelyek segítenek a vajúdás és a szülés elviselésében. Fordított tesztről nem tudunk: valószínűleg azért, mert egy ágyékon rúgott nő a kiterjedt ideghálózat miatt nagyjából ugyanazt tapasztalhatja, mint egy férfi.

A fájdalom, ami mindent visz

A vitát a legegyszerűbb két dologgal lezárni. Az egyik az, hogy minden egyes emberi lénynek máshol van a fájdalomküszöbe, így pedig értelmetlennek tűnik a különféle fájdalmak összehasonlítása. Másrészt van egy olyan típusú fájdalom, ami rosszabb, mint a szülés és az ágyékon rúgás együttvéve. Troy Madsen sürgősségi orvos és a Utah-i Egyetem sebészeti adjunktusa szerint

a vesekőtől szenvedő betegek rosszabbul néznek ki, mint bárki, akit eddig valaha látott.

Egy 2017-es felmérésben megkérdezett, szülésen és vesekövességen is átesett nők is igazolták ezt, 63,3 százalékuk szerint a szülés a kanyarban sem volt a kövekhez képest. A megkérdezett férfiak hasonlóképpen nyilatkoztak, bármikor sorba állnának egy ágyékon rúgásért, ha cserébe nem kell a vesekövekkel szenvedniük.

Kiemelt kép: Getty Images