Kifújta az orrát, elájult, majd le is bénult a férfi

A neve elhallgatását kérő férfi állítólag megérezte, hogy valami rossz fog történni vele.

Sokunkat érdekel, hogy vajon van-e hatodik érzékünk (amit tesztelhetünk is), egy ausztrál nő, Kristy Bronner élettársa azonban szörnyűséges módon tudta meg, hogy megérzései minden bizonnyal megbízhatóak. 2022 szilveszterén a pár a családjával ünnepelt, Kristy pedig hirtelen egy hangos csattanásra lett figyelmes, amit a fürdőszoba irányából hallott. A helyiségbe belépve a legrosszabb rémálma egyik képe tárult a szeme elé, ugyanis (a nevét elhallgatni kívánó) szerelme feküdt mozdulatlanul a padlón. Később kiderült, hogy a férfi orrfújás közben elájult, az esés során pedig igen durván beverte a nyakát. „Berohantam, és megláttam, hogy a párom eszméletlenül fekszik a padlón. Beütötte a nyakát, ami ki is ficamodott, C6/7-es gerinccsigolyák sérülését okozva” – emlékszik vissza az esetre Kristy.

De nem is ez volt a leginkább hátborzongató része a balesetnek, hanem az, hogy

a férfi állítólag előre megjósolta, hogy valami rossz fog történni vele hamarosan.

„Soha nem felejtem el. Azt mondta, hogy úgy érzi, valami rossz fog történni… Ha visszagondolok rá, a hideg kiráz tőle – mondja a nő, aki akkor az érvényben lévő COVID-előírások miatt nem kísérhette el a kórházba partnerét. – Belebetegedtem az aggodalomba. Végül felhívtak, és elmondták, hogy kificamodott a nyaka, ami gerincsérülést okozott, de addig nem tudják megállapítani a sérülés mértékét, amíg meg nem műtik, és közben el nem végzik a vizsgálatokat.”

Az eset hónapokra depresszióba taszította a családot, ez pedig Kristy-t a munkájában is visszavetette. „Az érzelmi és mentális stressz olyan súlyos volt, hogy egyáltalán nem tudtam foglalkozni a vállalkozásommal. Mentálisan annyira leterhelt voltam, hogy még a gyerekeimmel is csak nehezen tudtam foglalkozni (…) – emlékezik vissza a nő, akinek párja ma sem képes járni, az orvosok szerint pedig nem is valószínű, hogy valaha teljesen felépül. – Manapság egyáltalán nincs pihenőidőm, és minden szabad percemet az üzletbe fektetem. Igyekszem megkönnyíteni a mindennapokat, a legtöbb élelmiszert online rendelem meg, előre megtervezem a napjaimat, és ha szükséges, segítséget kérek másoktól”. 

Az orvosok figyelmeztetnek a veszélyre

Az orrfújás nem olyasmi, amire alapvetően veszélyes tevékenységként gondolunk – az orvosok szerint viszont érdemes vigyázni vele, mint ahogy néhány másik, teljesen hétköznapi tevékenységgel is. A Stroke nevű szaklapban 2011-ben megjelent tanulmány összesen 8 olyan dolgot nevezett meg, amik úgy okozhatnak egészségügyi vészhelyzetet, hogy először nem is gondolnánk ezeket veszélyesnek.

A kávéfogyasztás, a kemény testmozgás és az orrfújás áll az élén azoknak a mindennapos tevékenységeknek, amelyek a legnagyobb valószínűséggel emelik a vérnyomást, és egy bizonyos típusú stroke-ot okozhatnak.

(A lebénult férfival nem ez történt, ő szimplán „csak” elájult az orrfújás miatti erőlködés miatt – tehát mindenképpen érdemes óvatosan végeznünk ezt a cselekvést.)

Ez a három együttesen közel negyedét teszi ki az olyan eseteknek, amikor az agyban érrepedés következik be, ami súlyos orvosi vészhelyzet, és évente becslések szerint 1800 ember halálát okozza csak Nagy-Britanniában. A többi hétköznapi kiváltó ok a szex, a WC-n való erőlködés, a kólaivás, a hirtelen ijedtség (amikor megijesztenek), és a düh volt, mivel mindegyik tevékenység hirtelen, gyakran rövid ideig tartó vérnyomás-emelkedést okoz.

Az aneurizma, azaz a kiboltosuló, elvékonyodott falú ér egyik tünete az erős fejfájás, bár természetesen nem mindig ez okozza a tüneteket (ebben a cikkünkben leírjuk, hogy mitől fájhat a fejünk, és mit tehetünk ellene, illetve azt is, hogy mikor irány azonnal az orvos). Az aneurizma elpattanásának kockázatát a magas vérnyomás megfelelő kezelésével lehet csökkenteni, de segít az is, ha törekszünk arra, hogy megelőzzük az érelmeszesedést, így a fentebb leírt tevékenységek is alacsonyabb kockázatot jelentenek. 

Kiemelt kép: Illusztráció – PeopleImages/Getty Images