tavasz virágok pihenés

Születési hónapod elárulja, mennyire leszel egészséges

Aki tavasszal született, tavasszal van a topon? Most kiderül, hogy a tavaszi emberek milyen egészségnek örvendenek a saját évszakjukban!

Az okok természetesen nem a csillagok állásában keresendőek. Az év folyamán változik a külső hőmérséklet, a világos órák száma, az anya étrendje, de még a levegő tisztasága is. Ezek pedig már méhen belül is hatnak a magzatokra – és ez a hatás akkor is folytatódik, ha a gyerek világra jött. Nem mindegy, hogy a bébi élete első hónapjaiban mennyi napfényt kap, milyen baktériumokkal találkozik, és mennyi vitamin jut a szervezetébe. Ezeknek ugyanis egész életre szóló hatásuk lehet!

Cikkünkben kitérünk arra, egyes hónap szülötteinek, mire kell figyelnie az egészségük megőrzése érdekében: a gyengeségek megerősítésével és a top területek erősségeinek kihasználásával hogyan legyenek fittek. 

Akik tavasszal születtek…

… azok között feltűnően sokan küzdenek súlyproblémával, állítja a 2011-es British Journal of Psychiatry cikke. A Princeton Egyetem kutatásai szerint az ebben az időszakban fogant gyerekeknek 13%-kal több esélyük van arra, hogy koraszülöttként jöjjenek a világra.

Nézzük hónapokra bontva, milyen egészségnek örvendenek a tavasszal születettek!

1. Március: Fókuszban a fittség

Akik márciusban születtek, egész életükön át vigyázniuk kell a súlyukra. Köztük található a legtöbb elhízott ember, és a legtöbb anorexiás beteg is. A súllyal kapcsolatos erőteljes érdeklődésnek megvan a maga pozitív oldala is: a fitnesz edzők között nagyobb arányban képviseltetik magukat, mint más hónap szülöttei.

A márciusiaknak központi kérdés, hogy mit esznek, mikor esznek, isznak-e elég folyadékot.

Pontosan utánanéznek a legújabb fitnesz- és diétatrendeknek, és beszerzik a legjobb étrendkiegészítőket. Ők az elsők, akik beiratkoznak a legújabb edzésre, vagy elsőként próbálják ki az éppen megnyitott fitnesztermet, tehát tényleg vigyáznak az egészségükre, de képesek a végletekre is. Nekik arra kell a leginkább figyelni, hogy ne merítsék ki teljesen a szervezetüket, pihenjenek eleget, kapcsolódjanak ki hetente 1-2 alkalommal. Az idegrendszerükre legalább annyira ügyeljenek, mint a fittségükre.

tavasz-szulottjei-egeszseg

Akik a tavasz elején születtek, egész életükben figyelnek, hogy jó formában legyenek (Fotó: Getty Images)

2. Április: Az igazi örökmozgók

Az áprilisiak nőnek a legnagyobbra, valószínűleg a melatonin nevű hormonnak köszönhetően, amelynek ebben a hónapban a legmagasabb a szintje, állítja Gerhard Weber, a Bécsi Egyetem antropológusa, az osztrák hadsereg félmillió katonájának vizsgálatára alapozva eredményeit.

Az áprilisban születettek nagyon egészségesek, jó az állóképességük, erős bennük a verseny-, valamint a vállalkozószellem, ezért nagyon kedvelik az extrém sportokat. Szeretik kipróbálni a legújabb őrületet, eszközöket, élnek-halnak az új kihívásokért. Nekik leginkább a testi épségükre kell vigyázni, mert szeretik a veszélyes helyzeteket, és nem feltétlenül jól mérik fel a kockázatos körülményeket sportolás közben.

Ha egy április szülöttével mész nyaralni, egészen biztosan egy perc nyugtod nem lesz, aktív kikapcsolódásra számíts!

Állandóan mennének, kirándulnának, úsznának, kajakoznának, búvárkodnának, de a városnézés is inkább a biciklivel megtett kilométerekről szólna, mint a hely nevezetességeiről.

3. Május: Ők a legboldogabbak

A legboldogabbnak a májusi születésűek vallják magukat – köztük a legkevesebb a depressziós. Ám a cukorbetegség, a glaukóma és a sclerois multiplex különösen gyakori e hónap szülöttei között, jelent meg a British Medical Journal cikkében.

A májusiak imádják a kényelmet, de ez nem jelenti azt, hogy lusták lennének. Inkább csak szeretik jól megtervezni az edzést, hogy mit vesznek fel, mennyi idő alatt érnek oda, pontos edzéstervet követnek, és mindig van egy új cél előttük. Erre szükségük is van, hiszen a májusiak nagyon szeretnek enni, igazi ínyencek, de pontosan tudják, hogy mivel kell ezt egyensúlyozni: mozgással, pihenéssel, egészséges ételekkel. 

A májusiak testtudata fejlett és pontosan tudják, mire van éppen szükségük.

Nekik azt tanácsoljuk, hogy a rendszeres egészségügyi szűréseket ne hagyják ki, mert sajnos az egészséges életmód még nem garancia arra, hogy minden betegség elkerüli őket!

Érdekel, hogyan lehetnél fittebb? Így adhatod le a plusz kilókat a csillagjegyed szerint!

Kiemelt kép: Getty Images