Az afta okai és ellenszere

Miért ilyen gyakori az afta, és mit tehetünk ellene?

Az aftát okozhatják baktériumok és vírusok is, de az biztos, hogy stresszes időszakban gyakoribb a megjelenése. Az aftára való hajlam örökölhető, tehát ha a felmenőink között visszatérő volt ez a probléma, akkor számítanunk kell rá, hogy nálunk is időről időre megjelenik. Jó hír, hogy vitaminpótlással és megfelelő szerekkel felgyorsítható a gyógyulás, és kis kellemetlenséggel megúszhatjuk az aftás időszakot.
  • Az afta főként a szájban vagy a nyelven keletkező kicsi, kb. 1 cm átmérőjű, fájdalmas hólyag.
  • A keletkező seb általában 7-10 nap alatt magától meggyógyul.
  • Vitaminokkal erősíthetjük az immunrendszerünket megelőzésképp.

Kicsi, de annál bosszantóbb hólyag a szájban, ami az evést és az ivást napokra is nehézzé teszi. Az afta fáj, ég, duzzadt, majd egyszer csak kifakad és elkezd begyógyulni. De mit tegyünk, hogy megelőzzük? Ha már kialakult, akkor mivel gyorsíthatjuk fel a regenerálódást?

Mitől alakul ki az afta?

Kialakulásának oka ismeretlen, de összefüggésben van a fokozott stresszel, a legyengült immunrendszerrel, a tápanyaghiánnyal, az ételallergiával és a hormonális változásokkal. Nátha és influenza esetén is megjelenhet a betegség kísérőjeként. A szájüreget ért sérülés (fogkefe, fogszabályozó által okozott seb) vagy bizonyos ételek fogyasztása (citrusfélék, fűszeres, erős ételek) is elősegítheti a kialakulását. A megfelelő szájhigiéniával megelőzhető, ha hajlamos vagy az aftára, akkor naponta egyszer használj gyógynövényes szájvizet.

 

Az afta tünetei

Az afta fehéres színű, piros szélű folt formájában bukkan fel a szájban. Főként a puha részeken, vagyis az ajkakon, a szájüreg belső felszínén, a nyelven, a lágy szájpadon gyakori a megjelenése, de a torok környékén is előfordulhat. Ha kidörzsölődik pl. a nyelv miatt, vagy forró, fűszeres ételek érintik, akkor a fájdalom erősebbé válhat. Súlyosabb esetekben az afta rossz közérzetet, általános levertséget, hőemelkedést és nyirokcsomó-duzzanatot is okozhat. Érdemes tudni, hogy az apró seb nem fertőző, de

gondoskodni kell róla, hogy ne maradjon sokáig nyílt seb a szájban, mert a kórokozók azon tudnak bejutni a szervezetbe.

 https://www.noklapja.hu/egeszseg/2024/02/20/gyakori-afta-tippek/

A legapróbb kellemetlenség észlelésekor rögtön kezdjük el kezelni az aftát ecsetelővel! (Fotó: Getty Images)

Hogyan kezelhetjük az aftát?

Ha aftánk van, fontos, hogy a végleges gyógyulásig csillapítsuk a fájdalmat és csökkentsük a gyulladást, méghozzá úgy, hogy valamilyen helyi ápoló-, bevonószerrel kezeljük. A patikában többféle afta elleni készítmény kapható, ez lehet szájöblögető oldat, ecsetelő, kenőcs, illetve spray is. Közös tulajdonságuk, hogy enyhítik a fájdalmat és csökkentik a gyulladást. Mivel védőréteget képeznek a seb felületén, enyhítik az irritációt, így a terület könnyebben gyógyul.

Az afta megelőzhető?

Az aftát nem lehet megelőzni, ám ha visszatérően jelentkezik, akkor érdemes megfigyelni a kialakulásának körülményeit: ettünk vagy ittunk-e olyan ételt illetve italt (csípőset, fűszereset, citrusosat stb.), aminek elfogyasztása után rendszerint megjelentek a kis fekélyek? Sok embernek évente többször is megkeserítik az életét az apró sebek, amelyek 1-2 hét alatt általában maguktól is meggyógyulnak. Amennyiben ennél hosszabb ideig áll fenn a probléma, akkor érdemes fogorvossal vagy fül-orr-gégésszel konzultálni, megnézetni a fogtöméseket, fogpótlásokat, eltávolíttatni a fogkövet, és jobban ügyelni az általános szájhigiéniára.

Az immunrendszer erősítésével is csökkenthetjük az afta kialakulásának a kockázatát. Pótoljuk rendszeresen a B12- és C-vitamint, juttassunk folsavat, cinket és vasat a szervezetünkbe, valamint igyekezzünk eleget aludni, hogy a védekezőképességünk hatékonyabban működhessen.

Mire jó a szájvíz és mire nem? A linkre kattintva megtudhatod egy régebbi cikkünkből!

Kiemelt kép: Getty Images