Jaksa Petra írása a Nők Lapja Egészség 2022/6-7. lapszámából.

Nem múló bőrbetegségek, például akné esetén a kivizsgálási protokoll részét képezi az is, hogy a bőrgyógyász fogorvoshoz küldi a beteget. Gyakori ugyanis, hogy egy rossz fog vagy rejtett fogászati góc okozza a makacs bőrproblémát. Fogorvos szakértőnk azonban arra is rávilágít, hogy a fog- és ínyproblémáink sajnos minden szervünkre hatással lehetnek.

A legtöbb általános fogászati problémát, mint amilyen a fogszuvasodás, az afta, az íny- vagy fogágybetegségek egy baktériumcsoport okozza. A szánkba könnyen bejutnak a bacilusok a levegővel, a kezünkkel. Ha itt elszaporodnak, akkor az valamilyen problémát fog okozni.

„Bizonyos baktériumokra azonban szükségünk van, hiszen a szánknak is van mikroflórája, ami akkor egészséges, ha a jó és a rossz baktériumok egyensúlyban vannak – magyarázza dr. Memari Masoud fogorvos, implantológus. – Ezt a harmóniát a megfelelő szájhigiénia szigorú fenntartásával tudjuk megőrizni. Azaz alapos, szakszerű, napi két-háromszori fogmosással, fogselymezéssel, szájvíz használatával. A szánkat sterilizálni nem lehet, de ez nem is lenne jó. Nem ez a cél. Habár születéskor még az újszülött szája steril, órákkal később már megkezdődik a különböző baktériumtörzsek elszaporodása.

Az emberek szájflórája teljesen egyedi: függ a táplálkozástól, az életmódtól, a stressz-szinttől, gyógyszerszedéstől, a fogmosási szokásoktól, de attól is, hogy dohányzik-e az illető vagy mennyi alkoholt fogyaszt. A szánk az immunrendszerünk része, és mivel naponta 1-2 liter nyálat nyelünk le, összeköttetésben van a beleinkkel is. A beleinkről pedig tudjuk, hogy az immunrendszerünk 80%-a itt található. A kapcsolat tehát szoros, oda-vissza hatnak egymásra.” „Nincs olyan szervünk, amire nincs hatással a fogaink betegsége.”

A ph-érték fontossága

„A nők nyála savasabb, mint a férfiaké, ami szintén hatással van a szájban lévő mikrobiomra, ahogyan a női hormonháztartásra is. A savas pH-jú nyál a fogzománc állapotát is befolyásolja – folytatja a szakember. – A zománc olyan, mint a kvarckristály, apró kristályokból épül fel, amelyek tulajdonképpen sejtek. Az ásványi anyagok folyamatosan kioldódnak belőle a nyálba, de vissza is épülnek. Előbbit demineralizációnak, utóbbit remineralizációnak hívjuk. Amíg ezek a folyamatok egyensúlyban vannak, addig egészséges a fog. Azonban amint a baktériumok túlnépesednek, a még savasabb közeg kialakulásának köszönhetően, több ásványi anyag kerül ki, mint amennyi visszaépül. Ha a nyál savasabb, akkor a kiolvadás felgyorsul, és idővel kialakul a lyukas fog. A savasodást idézik elő például a cukros ételek, szénsavas üdítőitalok is. Azt szoktuk javasolni, hogy étkezés után igyunk meg 1-2 pohár vizet, várjunk 15–30 percet, és csak utána mossunk fogat. Ha közvetlenül evés után tisztítjuk meg a fogat, amikor még nem indult el a remineralizációs folyamat, károsíthatjuk a fogzománcot.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .