Az életünk még egy - nagyon fontos – területére nyomta rá a bélyegét a koronavírus.

A koronavírus-fertőzés hosszú távon is jelentősen befolyásolhatja a nők szexuális életét – derült ki egy új tanulmányból. A kutatók három államban vizsgálták több mint 1300 nő szexuális funkcióját, és azt találták, hogy a Covid-on átesett vagy hosszú Covid-ban szenvedő nők kevesebb szexuális vágyat, izgalmat tapasztaltak, valamint kevesebb orgazmusuk volt, mint azoknak, akik soha nem estek át Covid-on.

A kutatást Vermont, Massachusetts és Kalifornia kutatói végezték, és az eredmények a Journal of Sexual Medicine című lapban jelentek meg. A kutatók több mint 1300 nő szexuális funkcióját vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy a Covid-19 fertőzés vagy hosszú Covid meglehetősen negatív hatással lehet a nők szexuális életére.

A fertőzésen átesett nők kevesebb szexuális vágyat, izgalmat, kielégülést és kevesebb orgazmust tapasztaltak, mint azok, akik soha nem voltak fertőzve.

A hosszú Covidban (azaz akik legalább három hónappal a tanulmány előtt fertőződtek meg, és a tünetek azóta is fennállnak) szenvedő nők jelentősen csökkent izgalomról, síkosításról, orgazmusról és fájdalmas együttlétekről számoltak be, a többi csoporttal összehasonlítva.

koronavírus rossz szex

Azok a nők, akik elkapták a Covid-19-et, jelentősen rosszabb szexuális életről számoltak be (Fotó: Canva)

Azok a nők, akik Covid-fertőzést kaptak, 8,5 százalékkal kevesebb vágyat, 2,5 százalékkal kevesebb izgalmat éreztek, és 3 százalékkal kevesebb kielégülést tapasztaltak. Azok pedig, akik hosszú Covid-ban szenvedtek, 12 százalékkal kevesebb vágyat, 5 százalékkal kevesebb izgalmat és 5 százalékkal kevesebb síkosítást éreztek.

Miért ront a koronavírus a szexen?

A kutatók azt sugallják, hogy a hosszú Covid befolyásolhatja a vérellátást az intim területeken, ami kevesebb izgalmat eredményezhet. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a betegség károsíthatja a vérerek finom falát, megzavarva a test  véráramlását, de most először bizonyosodott az is be, hogy a nők nemi életét is befolyásolja mindez.

„Néhány ember számára meglepő lehet, hogy a hosszú Covid tünetek valóban fiziológiai és pszichológiai hatással lehetnek a nők szexuális jólétére”

– mondta Dr. Amelia M Stanton, a tanulmány társszerzője, és a Bostoni Egyetem pszichológiai és agykutatási intézetének adjunktusa. Szerinte ez az első tanulmány, amely rávilágít a hosszú Covid hatására a nők szexuális vágyára. 

A kutatók azt javasolják, hogy az orvosok beszéljenek a koronavírus-fertőzésen átesett nőkkel a szexuális egészségről, és kínáljanak több lehetőséget, például gyógyszert és tanácsadást a szexuális diszfunkciók kezelésére. Egyúttal arra ösztönzik az egészségügyi szakembereket, hogy ezt a témát is vegyék figyelembe a páciensek kezelése során.

Pedig a szex nagyon is jó dolog: egy másik kutatás szerint a demencia ellen is segít. Kattints a linkre, hogy megtudd, hogyan!

 Kiemelt kép: Canva