egy tál saláta zöldségekkel

Ez az étrend csökkentheti a Covid-fertőzés kockázatát

Tudósok arra jutottak, hogy aki így étkezik, kevésbé valószínű, hogy elkapja a Covidot.

Hiába reménykedünk benne minden évben, hogy végre teljesen magunk mögött hagyhatjuk a Covid emlékét, sajnos még most is rendszeresen hallani újabb fertőzéses esetekről. Naponta több tízezer új betegről szólnak a híradások világszerte – emiatt pedig a tudósok továbbra is gőzerővel kutatják a Covid-fertőzés megelőzésének lehetséges módjait. Egy új kutatás például azt sugallja, létezhet egy étrend, ami védelmet nyújthat a Coviddal szemben.

A BMJ Nutrition Prevention & Health című szaklapban jelent meg az a tanulmány, mely szerint a megfelelő diéta akár csökkentheti is a fertőzésveszélyt. A brazíliai São Pauló-i Egyetem kutatói 702 brazil felnőtt adatait vizsgálva azt találták, hogy közülük azok, 

akik növényi alapú (a tanulmány szerint főleg vegetáriánus) étrend szerint táplálkoztak, kisebb eséllyel kapták el a Covidot.

A kutatók leszögezték, hogy bár az adathalmaz elemzése nem bizonyít közvetlen ok-okozati kapcsolatot, arra mindenképpen utalhat, hogy a kevesebb állati eredetű táplálék fogyasztása akár nem várt egészségi előnyökkel is kecsegtethet.

vegán vegetáriánus étkezés

Fotó: Getty Images

A vizsgálat 702 résztvevője közül 278-an vallották azt magukról, hogy nagyrészt növényi alapú étrendet követnek. Ezután kiderült, hogy ez a csoport valóban több zöldséget, hüvelyeseket és dióféléket, illetve kevesebb (vagy egyáltalán semennyi) tej- és hústerméket fogyaszt, mint a többi 424 önkéntes. Legvégül derült csak ki, hogy a mindenevők között lényegesen nagyobb arányban voltak, akik valaha elkapták már a Covidot: összesen 52 százalékuk állította ezt – a vegetáriánusok 40 százalékával szemben.

Egészségesebb és fenntarthatóbb a növényi alapú táplálkozás

De nem csak a Covid szempontjából vannak jelentős különbségek a húsevők és a növényevők egészségét tekintve. A brazil kutatók által vizsgált mindenevőkről például kiderült, hogy általánosságban kevesebbet mozognak, nagyobb valószínűséggel vannak egészségügyi problémáik, és nagyobb valószínűséggel elhízottak is (persze, mindez szintén növeli a Covid-fertőzés kockázati tényezőit).

Ugyanakkor az sem elhanyagolható szempont, hogy a növényi alapú étrend követése bolygónk számára is fenntarthatóbb – valamint pénztárcánkat szintén kímélheti.

A kutatócsoport úgy véli, hogy a növényi alapú étrend általános egészségi előnyei (beleértve a szívműködés javulását és az alacsonyabb vérnyomást) a szervezet immunrendszerét is erősíthetik, és csökkenthetik a fertőzések kockázatát. „A növényi alapú táplálkozás gazdag antioxidánsokban, fitoszterolokban és polifenolokban, amelyek pozitívan hatnak számos, az immunrendszer működésében szerepet játszó sejttípusra, és vírusellenes tulajdonságokkal is bírnak” – magyarázták a tudósok.

Persze, a vírusok elleni védelemről szólva a kutatók ismét felhívták a figyelmet az általános egészségvédelmi alapelvek, egészen pontosan a nyilvános helyeken történő maszkviselés és a megfelelő higiéniai szokások betartására.

Lami Juli nemrég épp azt fejtegette, mit jelent még manapság (azaz, hogy jelent-e még egyáltalán bármit) egy pozitív Covid-teszt.

Kiemelt kép: Pexels