A Covid sajnos nem tűnt el. A vírusok köztünk vannak.

Az elmúlt hetekben megugrott Európában a koronavírus-fertőzöttek, ezzel együtt pedig a kórházban kezeltek száma, ezért az Európai Unió egészségügyi szervezetei egy második emlékeztető oltás beadását javasolják a 60 év felettieknek. – írta a minap a Reuters.

Az az igazság, hogy elszúrtam. Pontosabban: csökkent, majd meg is szűnt a korábbi óvatosságom, elővigyázatosságom, letettem a maszkot, még a tömött villamoson is. Tavasszal milliókkal együtt boldogan lélegeztem föl: vége a bezártságnak, elmúlt a járvány – szabad a gazda! Utaztunk újra, igaz, Bécsben zokszó nélkül hordtuk a maszkot a múzeumokban, a villamoson, metrón, de élveztük végre az élményeket, amik annyira hiányoztak. Csehországban májusban már minden járványügyi rendszabályt megszüntettek, ahogy nálunk is. A júniusi Könyvvásáron, a Vörösmarty-téri tömegben, amikor egymás válla alatt-fölött, a másik arcától centiméterekre próbáltam az áhított könyv közelébe jutni, átsuhant rajtam némi rossz érzés.

Nem túlzás ez? Az új koronavírus köddé vált? Biztos eltűnt, nyom nélkül?

Közben tudtam, tudtuk, hogy a legutolsó, harmadik oltásunk óta közel egy év eltelt. A Covidról azonban néhány hónapja szó sem esett, sem a tévében, sem a rádióban, a régebben naponta hallható járványügyi szakértők mélyen hallgattak. Mindezek ellenére, úgy döntöttünk, biztos, ami biztos, beadatjuk a negyedik oltást. Többször próbáltam a kormányoldalon a 4. oltásra időpontot foglalni, sajnos nem sikerült. Az oltópont kiválasztásáig működött az automata, onnan sajnos nem jutottam tovább. Később olvastam, hogy a budapesti oltópontok megteltek, vidéken érdemes próbálkozni.

Fejfájás, szédülés, hányinger

A hetvenhárom éves férjem régi sporttársaival találkozott a Dunánál néhány héttel ezelőtt, hétfőn. Ettek-ittak, beszélgettek, úgy huszonöten-harmincan lehettek. Megtudta, hogy az egyik „srác” (nyolcvankét éves, de még evez), megkapta a Covidot. Nem csak ő, de az egész családja beteg lett. (Ők természetesen nem vettek részt az oldboy dzsemborin.) A férjem szerdán fázni kezdett, tüsszögött, orrát fújta. Estére 38,6-ra ment föl a láza. Ágynak esett, rázta a hideg, fájtak a végtagjai, egyre gyöngébb lett. Éjjel köhögni kezdett, aludni nem tudott, vacakul érezte magát. Főztem neki a teákat, rimánkodtam, hogy igya meg, nyomtam bele a lázcsillapítót, enni nem kért. Péntekre a láz hála Istennek csillapodott, kis hőemelkedés még maradt. Meg a köhögés, ami nála sajnos hetekig nem szokott elmúlni.
Szombat délben iszonyú erős fejfájás tört rám, ami fittyet hányt a csillapító gyógyszerekre. Egész vasárnap gyötört a fejgörcs – soha nem éltem még át ilyen hosszú ideig tartót. Közben a férjemnek elvégeztem a tesztet – masszív két vonal jelezte, hogy ez bizony Covid. Három oltással (két kínai + egy Pfizer) két és fél évig sikerült megúsznunk a fertőzést. Hétfőn már én is köhögtem, taknyos lettem, ágynak estem. De a fejem végre nem fájt tovább, helyette a végtagjaim sajogtak, ami azért jobban elviselhető. És lett mellé étvágytalanság, hányinger, szédülés, gyengeség. Nekem mindez láz nélkül. Másnap már az én kétvonalas tesztem is ott feküdt a férjemé mellett. Fölhívtuk a háziorvosunkat, azt tanácsolta pihenjünk, teázzunk, és egy hétre bújjunk el a világ elől. Így tettünk. Könnyű dolgunk volt, a mi aranyos vejünk letette a húslevest a kerti asztalra, mi meg halkan vegetáltunk. A férjem tünetei (a köhögést leszámítva) öt napon belül múltak el, én még egy ideig nem éreztem magam százasnak. Szédültem, a hányinger is rám-rám tört még. De lassan már főzni kezdtem, és leültem a számítógéphez is.

Erősebben fertőző, „cseles” vírusok

Az MTI hírekben olvastam nemrégiben, hogy Magyarországon, ahogy Európában máshol is, hétről hétre egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma – nyilatkozta Müller Cecília. Itthon még zömmel az omikron variáns BA2-es típusa fertőz, de már megjelent a BA4-es, a BA5-ös és az X variáns is, amelyek Európában váltak uralkodóvá. Sajnos ezeknek a vírusoknak a fertőzőképessége magasabb. Az országos tisztifőorvos figyelmeztetett rá, hogy aki tüneteket észlel magán, például torokkaparást, tüsszögést, forduljon háziorvosához és ne menjen közösségbe, mert a korábbi variánsoknál könnyebben adhatja át másoknak a fertőzést. Az új variánsok esetében sokan panaszkodnak fejfájásra. Sajnos az új variánsok az oltottakat is meg tudják fertőzni, de általában könnyebben vészelik át a megbetegedést, és nem kerülnek kórházba – fogalmazott Müller Cecília. A tisztifőorvos szerint a hatvan feletti korosztálynak, valamint a krónikus betegeknek javasolt a negyedik oltás.
Amint lehet, bejelentkezünk a negyedik vakcinára. Mert bár viszonylag könnyen megúsztuk (remélem) – a legjobb biztosan az, ha az ember elkerüli a betegséget. A Covid sajnos nem tűnt el. A vírusok köztünk vannak.

Kiemelt kép: Canva