Amikor a kevesebb több lehet. A Nők Lapja 2021/27. számának cikke.

Két emberöltővel ezelőtt sok család asztalára csak vasárnap jutott hús. Ma a főételt hétköznapokon is a „hús, körettel” jelenti – és akkor még nem említettük sem a gyorsételeket, sem a feldolgozott húsok garmadáját. Biztos, hogy jó a szervezetünknek, ha ennyi húst fogyasztunk? Szabó Judit Nikoletta írása.

A hús fontos tápanyagokat tartalmaz: magas biológiai értékű fehérje- és vasforrás – a magas biológiai érték azt jelenti, hogy a szervezet könnyen hasznosítja. Ebből azonban nem következik az, hogy húst hússal kellene fogyasztanunk.

A szervezet húsigényét viszonylag pontosan meg lehet határozni. Egy 70 kg-os felnőttnek naponta egy közepes női tenyérnyi tőkehús-szelet az irányadó, ami körülbelül 100 grammot jelent. Ami ezen felül van, az túlfogyasztás! (Ez nem jelenti azt, hogy időnként, például ünnepek idején, vagy ha a nagyi a szokásos terülj-terülj asztalkámmal vár, ne lehetne több húst enni.)

– Aranyszabály az egészséges táplálkozásban, hogy ha bármiből is rendszeresen a kelleténél többet viszünk a szervezetünkbe, annak hosszú távon egészségügyi kockázatai vannak – mondja Kudron Emese dietetikus. – Ez alól a húsfogyasztás sem kivétel, nagy egyéni különbségekkel: van, akinek meg se kottyan a húsevő életmód, főleg, ha kifejezetten aktív életet él, és van, akinél komoly egészségkárosodást okoz. Kifejezett veszélyei a zsíros, a vörös és a feldolgozott húsok fogyasztásának vannak, de annak is meglehet a böjtje, ha sovány fehér húsból is rendszeresen jóval több kerül az asztalra.

Hogy mit jelent a jóval több? Tanulmányok szerint 300 gramm feletti napi húsfogyasztásnál – ami a javasolt adag háromszorosa – növekszik a vastagbélrák, férfiaknál a prosztatadaganat, valamint általában a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Az ártalmak hátterében elsősorban az állati zsiradékok túlfogyasztása áll, ami növeli a koleszterinszintet, és plakkokat képez az érfalakon. További kockázatokat rejtenek a húskészítmények, kiváltképp az élénkvörös színűek: ezt a guszta színt a nitritet tartalmazó pácsótól kapják, amely karcinogén, daganatképző anyag. Rossz hír a grillezés szerelmeseinek, hogy a túlsütött hús ropogós-kormos része akrilamiddal van tele, ami nem kevésbé karcinogén.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .