A Nők Lapja 2021/17. számának Egészség rovata.

Aki enyhe tünetekkel vészelte át a Covid-19 betegséget, annak nem biztos, hogy a hosszú távú szövődményeket is sikerült elkerülnie. Nemzetközi adatok arra figyelmeztetnek, hogy a fertőzésen átesett, de nem teljesen egészséges emberek a légzési nehézségek mellett fáradtságra, szorongásra, szív- és érrendszeri vagy egyéb problémákra panaszkodnak.

A tünetegyüttest nevezik poszt-Covid- vagy long-Covid szindrómának, mindkettő hosszan elhúzódó szövődményekre, maradványtünetekre utal. Amerikai, európai és kínai tanulmányok elemzése alapján a kutatók megállapították, hogy minden harmadik betegnél jelentkezett legalább egy tünet hónapokkal a kórházi kezelésük után. Fontos felismerés volt, hogy a Covid, azonkívül, hogy súlyos tüdőgyulladást okoz, több szervet betegíthet meg, és sok páciens a kórházi kezelés után 3-4 héttel is orvosi segítségre szorul.

Hosszabb felépülés

Az innsbrucki kórház orvosai a járvány európai megjelenésének kezdetén kezelt közel 150 páciens állapotát követték nyomon. A hatvanegy év átlagéletkorú betegeknél a mintegy tizenhárom napos kórházi tartózkodást követő hat és tizenkét hét múlva végeztek átfogó – laboratóriumi, tüdő-CT- és légzésfunkciós – vizsgálatokat. Az első kontroll alkalmával a betegek több mint felénél tartós légszomj és köhögés állt fenn, a CT 88 százalékuknál tüdőkárosodást igazolt. A következő kontroll alkalmával a CT a betegek 56 százalékánál mutatott kóros elváltozást. Ezek szerint a tüdő képes regenerálódni a koronavírus-fertőzés után, de a teljes felépülés hosszabb időt vehet igénybe. Nagyon fontos a rehabilitáció, állapította meg a tanulmány.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Kivizsgálás Covid után - miért fontos?
Milyen következményei lehetnek a betegségnek a mentális egészségünkre nézve?
Mi legyen a betegségen átesett gyerekekkel?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .