- Összegyűjtöttük, mi a különbség a zero sugar és a diétás üdítők között.
- Az alternatív édesítők másképp hathatnak a vércukorra, a sóvárgásra és a bélflórára is.
- Kiderül, melyik üdítő lehet jobb választás számodra, és mikor érdemes óvatosnak lenni.
Bár mindkettőt a cukormentes, a két ital valójában egészen másképp készül és másként hat a szervezetünkre. Külsőre és ízre egészen hasonlóak, de mi a különbség a zero sugar és a diétás üdítők között?
Esősorban az, hogy milyen édesítőszert alkalmaz a gyártó. Mindkét ital nagyon alacsony vagy zéró kalóriatartalmú, a különbség főként az édesítőszerek összetételéből és ízvilágából adódik.
- A diétás üdítőkben általában aszpartámot használnak, amely körülbelül 200-szor édesebb a kristálycukornál, mégis szinte kalóriamentes.
- A zero cukros üdítőkbe ezzel szemben természetesebbnek tartott édesítőszerek (például szukralóz, aceszulfám-K, monk fruit vagy stevia) kerülnek. Ezek ízben jobban hasonlítanak az eredeti, cukros változatra.
Hogyan hatnak az édesítőszerek a vércukorra?
Bár a diétás és a zero üdítők általában nem emelik meg jelentősen a vércukorszintet, az édesítőszerek miatt kisebb változásokat így is okozhatnak az anyagcserében. Ezek a legtöbb esetben nagyon enyhék, és nagyban függnek attól, ki mennyire érzékeny rájuk, illetve milyen gyakran és milyen mennyiségben issza ezeket az italokat. Lássuk, melyikre hogyan reagál a szervezet!
A kutatás jelenlegi állása szerint:
- Aszpartám: nem emeli sem a vércukrot, sem az inzulinszintet.
- Szukralóz: egyeseknél enyhe inzulinválaszt válthat ki, de a kutatási eredmények ellentmondásosak.
- Aceszulfám-K: nem befolyásolja jelentősen sem a vércukor-, sem az inzulinszintet.
- Monk fruit: nem növeli a vércukorszintet.
- Stevia: általában semleges a vércukorra nézve, sőt, néhány vizsgálat szerint még támogathatja is a vércukorszint szabályozását.
Fontos azonban megjegyezni, hogy mindez nem jelenti azt, hogy az édesítőszerek nagy mennyiségben is egészséges választások lennének. Újabb kutatások összefüggést találtak a szukralóz, az aszpartám és az aceszulfám-K tartós fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázata között.
Hogyan befolyásolhatja az üdítő a testsúlyszabályozást?
Sem a zero, sem a diétás üdítők nem bizonyultak hatékonyabbnak a testsúlykontroll szempontjából, de mindkettő jobb választás a cukros üdítőknél.
- Testsúly: ha a cukros italokat ezekre cseréled, kevesebb kalóriát viszel be, ami hosszú távon támogathatja a testsúlyod stabilizálását, feltéve, hogy az étrended és az életmódod többi része is összhangban van ezzel a céllal.
- Sóvárgás: bizonyos édesítőszerek egyes embereknél fokozhatják az édesség utáni vágyat, így többet nassolhatnak utána.
- Étvágy: másoknál viszont éppen ellenkező hatás figyelhető meg. Egy diétás vagy zero üdítő elég lehet ahhoz, hogy csillapítsa az édes íz iránti vágyat, és segítsen megakadályozni a túlevést.

A cukormentes üdítőkben található édesítőszerek az agy ízérzékelő központját ugyanúgy aktiválják, mint a cukor, (Fotó: Getty Images)
Bélmikrobiom: miért érdemes óvatosnak lenni?
A kutatásokó rámutatnak, hogy a bélflóra állapota szorosan összefügg az egész test működésével, így a vércukorszint-szabályozással is. Újabb vizsgálatok szerint pedig az állítják, hogy a mesterséges édesítőszerek megváltoztathatják a bélbaktériumok összetételét.
- Állatkísérletekben egyes édesítők növelték a káros baktériumok arányát, miközben csökkentették a hasznosakét, ami gyulladáshoz és a mikrobiom felborulásához vezethet.
- Feltételezik azt is, hogy bizonyos édesítők befolyásolhatják a rövid láncú zsírsavak termelését, amelyek kulcsszerepet játszanak a bél egészségében.
Mivel a bélflóra egyensúlyának felborulása összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a krónikus gyulladások kockázatával, érdemes figyelni arra, hogyan reagál a szervezeted ezekre az édesítőkre.
Melyik a jobb?
A legtöbb ember számára mind a diétás, mind a zero üdítő jó alternatíva lehet, ha alkalmanként fogyasztja. A cukros üdítőkkel ellentétben nem emelik meg jelentősen a vércukorszintet.
Mindkét ital beleférhet egy kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendbe, ha mértékkel fogyasztod, különösen, ha elegendő vizet iszol, sok rostot, fehérjét és jó zsírokat viszel be, és rendszeresen mozogsz.
Ha viszont prediabéteszed vagy diabéteszed van, különösen fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a vércukorszinted, és figyeld, hogyan reagálsz a különböző italokra.
Kapcsolódó: Kiderült, ez a hétköznapi cukros ital is közrejátszhat a szájüregi rák kialakulásában
Kiemelt kép: Getty Images