- A fogaink és a szájüreg állapota számtalan betegségre fényt deríthet.
- Ez az ital többszörösen növeli a szájüregi rák kialakulásának kockázatát.
- Érdemes megelőzésképp inkább szénsavas vagy citromos vízre váltani.
Fogaink sokat elárulnak aktuális egészségi állapotunkról – többek között utalhatnak kalciumhiányra, cukorbetegségre, csontritkulásra, illetve hormonális és immunrendszeri problémákra is. A szájüreg állapota általában véve is tükrözi szervezetünk jóllétét. Mi több, a fogak számából bizonyos életkorban akár a várható élettartamra is következtethetünk. Az Amerikai Rákellenes Társaság becslése szerint csak az idei évben már 60 ezer amerikainál diagnosztizáltak szájüregi rákot.
Bár a modern orvostudománynak hála a felismerés ma már nem okoz különösebb nehézséget, a betegség korai tünetei hosszú ideig észrevétlenek maradnak. A Cleveland Clinic egészségügyi szervezet szerint sok esetet csak előrehaladott stádiumban ismernek fel, pedig rendszeres fogorvosi vizsgálatokkal időben is kiszűrhetők lennének az intő jelek.
Ráadásul nem csupán a dohányzás elkerülése csökkenthetné a kockázatot. Egy új kutatás szerint létezik egy másik módszer is a szájüregi rák kialakulásának megelőzésére – mégpedig az, ha kevesebbet vagy egyáltalán nem fogyasztunk ebből a káros italból.
Szájüregi rákot okozhat, ha sokat fogyasztunk ebből az italból
2025 márciusában tették közzé a Washingtoni Egyetem fül-orr-gégész szakorvosai azt a tanulmányt, mely a cukrozott italok – különösen a magas cukortartalmú üdítők – szájüregi rák kialakulására gyakorolt hatását vizsgálta. A szájüregi rák a szájban vagy az ajkakon, a nyelven, az ínyen és a szájpadláson kialakuló, rosszindulatú daganatos elváltozás.

A cukros üdítők folyamatosan irritálhatják a száj nyálkahártyáját, az így kialakuló gyulladások pedig növelhetik a szájüregi rák kockázatát (Fotó: Getty Images)
A kutatás során 162 602 nő adatait elemezték, akiknek átlagéletkora 43 év volt. Közülük 124-nél diagnosztizáltak szájüregi rákot, a vizsgálat pedig a dohányzókat és a nem dohányzókat egyaránt magában foglalta. A kutatók megállapították, hogy
azoknál a nőknél, akik naponta legalább egy doboz cukrozott üdítőt fogyasztottak, a szájüregi rák kockázata 4,87-szer nagyobb volt,
mint azoknál, akik egy hónap alatt kevesebb mint egy cukros italt ittak. Ha a kutatásban a nem dohányzókat vagy a csak keveset dohányzókat, valamint a nem ivókat és az alacsony kockázatú alkoholfogyasztókat külön vizsgálták, a cukros üdítőitalok fogyasztásával járó kockázat még magasabb, 5,46-szoros volt.
Kapcsolódó: Ez a két ártalmatlannak tűnő piperecikk is hozzájárulhat a vastagbélrákhoz
A diétás üdítők is károsak lehetnek
A kutatók szerint az eredmények újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az édesített italok rendszeres fogyasztása növelheti a rák kialakulásának kockázatát. „A magas cukrozott italfogyasztás összefüggésbe hozható különböző gyomor-bélrendszeri daganatos megbetegedésekkel” – írják a tanulmány szerzői, ugyanakkor a szájüregi rákkal való kapcsolatot ez idáig még nem vizsgálták. Bár a tanulmány fontos lépés lehet a prevenció felé, további vizsgálatokra is szükség lenne, különösen a férfiak bevonásával, hogy átfogóbb eredmények születhessenek.
A korábbi kutatások szerint akkor sem járunk jobban, ha diétás szénsavas üdítőket fogyasztunk, mert ezek is növelhetik a cukorbetegség, a metabolikus szindróma és a koszorúér-betegség kockázatát. Mindezt figyelembe véve, érdemes minél inkább visszaszorítani a cukros italok fogyasztását, és helyettük szénsavas vagy citromos vízre váltani. Ezzel is csökkenthetjük a kockázatokat, és talán megelőzhetjük a későbbi, súlyos szövődményeket.
Kapcsolódó: A vérrák éjjeli tünetei – Már korai szakaszban jelez a betegség
Kiemelt kép: Getty Images