Túl sokan halnak bele itthon, pedig a korai felismerés életet menthet

Magyarország Európában az első, a világon pedig a harmadik a szájüregi daganatok gyakoriságát tekintve, évente kétszer annyian halnak meg ebben itthon, mint autóbalesetben, miközben gyakori ön- és rendszeres fogorvosi szűrővizsgálattal, időben felismerve, a betegség gyógyítható. És nemcsak a rosszabb szociális helyzetben lévő, dohányzó és alkoholt fogyasztó férfiaknál alakulhat ki: egyre több káros szenvedélyektől mentes, jó szociális helyzetű és szájhigiéniájú fiatalnál (nőknél is!) is előfordul a szájüregi daganat. 

A szájüregi daganatokat a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, krónikus mechanikai irritáció, a nem megfelelő szájhigiénia okozza, szájgarat tumorok esetében a magas rizikójú HPV-fertőzésnek van kiemelkedő kóroki szerepe.

A betegséget „csendes gyilkosnak” is nevezik, ugyanis sokáig panasz- és fájdalommentes, ezért a túlélési esély szempontjából egyetlen év is nagy jelentőséggel bír a daganatok felismerésekor.

Előrehaladottabb állapotban a tünetek közé tartozhat a nyelvmozgás korlátozottsága, a hirtelen kialakuló foglazulás, a nem megfelelően illeszkedő fogpótlás, vagy akár a nyelési nehezítettség. 

Ha a betegség csak a szájüreget érinti, akkor előrehaladottabb állapot esetén különleges fogpótlással vagy nyelvműtétekkel a beszéd és az étkezés minősége is javítható. Azonban ha a csontban is megjelenik a daganat, akkor az állkapocs akár jelentős részét is le kell operálni a gyógyulás reményében. Az előrehaladott állapotokat csak csonkolással járó műtétekkel lehet orvosolni, ilyenkor a túlélőknél még arcpótlás esetén is életminőségromlással jár a kezelés, amelyet pszichésen nagyon kevesen tudnak feldolgozni – emelte ki a szakorvos, aki éppen ezért hangsúlyozta a szájüregi szűrés jelentőségét.

A szájüregi szűrés minden életkorban fontos. (Fotó: Getty Images)

Korai stádiumban – melynek túlélési esélye igen jó, 70-80%-os – a hosszan fennálló, egyenetlen felszínű, lassan növekedő fájdalmatlan duzzanatok vagy fekélyek ébreszthetnek gyanút.

A pár perces szűrővizsgálat teljesen fájdalommentes és semmilyen beavatkozással nem jár, mindössze arra van szükség, hogy beüljünk a fogorvosi székbe

– mondta el dr. Mensch Károly, a Fogorvostudományi Kar Orális Diagnosztikai Tanszékének egyetemi adjunktusa a Semmelweis Egyetem közleményében. Az intézet oktatóvideójából könnyen elsajátítható a helyes, otthon is elvégezhető önvizsgálat menete. Szánjunk rá időt, és különösen biztassuk erre a rizikócsoportba tartozó szeretteinket.

Ki tartozik a rizikócsoportba?

A szájüregi daganatokkal kapcsolatban az az egyik legnagyobb probléma, hogy a rizikócsoportba tartozó betegek zöme az orvoshoz nem járó, 60 év feletti, rosszabb szociális helyzetben lévő, dohányzó és alkoholt fogyasztó férfiak közül kerül ki. Dr. Mensch Károly azonban arra is kitért egy korábbi közleményben, hogy egyre több fiatalabb, káros szenvedélyektől mentes jó szociális helyzetű és szájhigiéniájú betegnél is előfordul a szájüregi daganat, az ő esetükben a HPV-fertőzés a vezető kóroki tényező.

Mind a férfiaknál, mind a nőknél már 40 éves kor előtt is előfordul a betegség, amit a megváltozott szexuális szokások, például az orális szex elterjedése okoz.

Ezért is különösen fontos hogy a fiúknál is bevezették a HPV elleni védőoltást, ami nem várt pozitív hozadékkal járhat a szájüregi daganatok területén. A sokáig fennálló rekedtség, nyelési nehézség, vér felköhögése, illetve az elhúzódó nyaki duzzanat mind HPV okozta szájüregi daganatra figyelmeztető jel lehet. A szájüregben lévő, hetekig vérző apró seb is gyanúra adhat okot.

Így végezzük az önvizsgálatot:

Forrás: Semmelweis Egyetem, Kiemelt kép: Getty Images, Videó: Semmelweis Egyetem / Bartincki Tamara, Kiss Daniella, Kresalek Dávid, Major Bálint

Kiemelt kép: Getty Images