Manapság a legegyszerűbb kozmetikum is olyan sok összetevőt tartalmaz, hogy nehéz kiigazodni, biztosan jót tesz-e, ha rendszeresen használjuk. A legenyhébb esetben csak kipirosodik tőle a bőrünk, vagy viszkető kiütések, ekcéma jelentkezik a használat helyén, rosszabb esetben azonban elősegíthetjük a vegyi anyaggal a rákos sejtek megjelenését.
A rákspecialista orvos, Dr. Karen Zaghiyan elárulta, melyik két, szinte minden családban megtalálható higiéniai terméket tiltana ki minden fürdőszobából. Ezeket a termékeket ugyanis összefüggésbe hozták a vastagbélrákkal.
Vigyázz, mivel öblögetsz!
A Los Angeles-i sebész az Instagramon osztotta meg követőivel, hogy soha nem használ szájvizet. „A szájvíz felboríthatja a száj mikrobiomjának egyensúlyát, ami aztán a bélflórára is negatív hatással lehet” – részletezi az orvos. A felborult mikrobiom pedig rákhoz vezethet.
Egy friss spanyol kutatás szerint háromféle baktérium hiánya a szájban – amelyet valószínűleg a szájvíz pusztíthat el – megnövelheti a vastagbélrák kockázatát.

A szájvíz helyett másképp kell védeni a fogat és az ínyt (Fotó: Getty Images)
A helyes vécézés trükkje
A másik higiéniai termék, amit Dr. Zaghiyan száműzne, az a nedves törlőkendő. „Sok beteg érkezik hozzám végbéltáji bőrgyulladással és kiütésekkel, amit a nedves törlők használata okoz” – indolkolj az orvos.
Elmondta, hogy ő maga sem használja őket, és a gyermekeinek sem engedi. Helyette vizes öblítést használ (bidét), ha van a közelben. Ha nincs ilyen lehetőség mosakodjunk meg zuhany alatt.
A végbéltáji dermatitisz kiütést vagy bőrelváltozást okoz, amely az ánusz környékén vagy a farpofák között jelenik meg.
Ha ugyanis a nedves törlőkendő után nem szárítjuk meg a területet rendesen, a felesleges nedvesség elősegítheti a baktériumok szaporodását a végbélnyílás körül. Ez pedig fertőzésekhez és bőrirritációhoz vezethet. Nőknél ez a törlési szokás (és a rossz irányba törlés) anális HPV-fertőzés kockázatát is növelheti. A lányoknak már kicsi korban tanítsuk meg, hogy mindig elölről hátrafelé kell törölni.
Kapcsolódó: Ez az egy étel 20%-kal csökkenti a vastagbélrák kialakulását
Dr. Zaghiyan figyelmeztetése egy lesújtó tendecia miatt került fókuszba: a vastagbélrákos esetek száma ugyanis világszerte megugrott a fiatal felnőttek körében. A kutatások szerint az 1990-ben születettek – akik ma harmincas éveik közepén járnak – majdnem két és félszer nagyobb eséllyel kapnak vastagbélrákot, mint az 1950-ben születettek. Az 1990-es évek eleje és 2018 között 22%-kal nőtt a 25-49 éves korosztályban diagnosztizált vastagbélrákos esetek száma az Egyesült Királyságban – ez az egyik legnagyobb növekedés a fejlett országok között.
A gyorsított öregedés lehet az ok
A Miami Egyetem kutatói által végzett, a Cancer Prevention Research folyóiratban publikált tanulmány szerint a fiatalokat érintő vastagbélrák hátterében az úgynevezett „gyorsított öregedés” jelensége állhat.
Ez azt jelenti, hogy a test biológiailag idősebb, mint az illető tényleges kora. A kutatók megállapították, hogy minden egyes „gyorsított öregedéssel” eltelt év 16%-kal növeli a rákmegelőző polipok kialakulásának kockázatát.
Ez a gyors öregedés a rossz táplálkozás, mozgásszegény életmód és olyan környezeti hatások – vegyszerek, mikroműanyagok az ételekben, ruhákban vagy a levegőben – elegyéből adódhat.
A vastagbélrák sajnos Magyarországon is nagyon gyakori. A betegség tünetei közé tartozik a végbéltáji vérzés vagy vér a székletben, hasfájás, hasi duzzanat, fáradékonyság vagy hirtelen fogyás. Ha ezeket a tüneteket három hétnél tovább tapasztaljuk, mindenképp keressünk fel orvost!
Kapcsolódó: Ez az ásványi anyag befolyásolja a vastagbélrák kialakulását
Kiemelt kép: Getty Images