betoro otthon nyaralas

Így óvd az otthonodat a betörőktől nyaralás alatt!

Amikor nyaralásra, utazásra indulunk, legyen szó pár napról vagy akár több hétről, nem mindig tesszük meg a megfelelő óvintézkedéseket az otthonunkban. A vasalót kihúztuk ugyan, de az ajtókat, ablakokat nem őrzi semmi a betörőktől, vagy épp a felhalmozódott postánk hívja fel a tolvajok figyelmét.

Ne legyenek illúzióink: sajnos emberek élnek meg abból, hogy kifigyelik, ki mikor utazik el és hagyja felügyelet nélkül a házát, az udvarát, a szerszámos kamráját. Mi pedig még meg is könnyítjük a dolgukat nyaralós fényképek posztolásával. Érdemes hát megtanulni,

melyek azok az óvintézkedések, amelyekre szükségünk lesz az idei nyaralás ideje alatt.

Kezdetnek a már említett közösségi oldalak használatakor kell odafigyelnünk. Még akkor se osszuk meg, mikor és hová megyünk koncertre (két-három óra garantált távollét), nyaralni, ha a profilunk úgy van beállítva, hogy csak az ismerőseink olvashatják a bejegyzéseket. Ez alól persze kivételt jelent, ha így is marad otthon valaki. Egyébiránt elégedjünk meg azzal, hogy hazaérve posztolunk fényképeket, videókat.

A pótkulcsot a betörők is megtalálják

Melyikünkkel ne fordult volna elő, hogy a munkahelyén, a kocsiban vagy akárhol elhagyta a bejárati kulcsát? Ez igazán bosszantó, ráadásul ha egyedül élünk, kutathatjuk fel az anyukánkat vagy barátnőnket, akire a pótkulcsot bíztuk. No de jól is van ez így. Ne essünk kísértésbe, és a hátsó ajtó kulcsát se tartsuk a bejárat közelében!

Akármilyen ravasznak is képzeljük magunkat a kövekkel, virágágyásokkal, roló alá csúsztatott kulcsokkal, a betörők mindig rafináltabbak.

Ráadásul ha kulccsal tudnak bemenni az otthonunkba és úgy emelnek el mindent, utólag sokkal nehezebb dolgunk lesz a rendőrséggel is. A pótkulcs legyen egy megbízható és elérhető személynél és semmiképpen sem a lakásunk környékén elrejtve. Így szinte tuti, hogy biztonságban lesz az otthonunk!

betoro otthon nyaralas

A betörőket sokszor még a kutyák sem tarták vissza (Kép: Getty Images)

Egyedül utaznál nyaralni? Kiderült, egyedülálló nőként hol vagyunk a legnagyobb biztonságban

A fészerre is gondoljunk!

Ha kertes házunk van, akkor nagyon figyeljünk a garázs és a fészer lezárására is. Nem elég egy pánt és egy lakat, pláne nem akkor, ha a sok százezer forintos fűnyírót, öntözőberendezést, szerszámokat tároljuk a házikóban, esetleg az autó is otthon maradt. A vacak anyagból készült, kicsit megroggyant lakokat, lepukkant garázsokat újítsuk fel annyira, hogy valóban betörőbiztosak legyenek.

A lezárásukról pedig biztonsági zárakkal, nem könnyen átvágható vagy leverhető lakatokkal gondoskodjunk, ha nem akarunk pórul járni.

A kulcsos hibát se kövessük el, azaz ne tároljuk őket a kisház ablakában, mondván úgysem használja őket senki. Hasonló figyelmet kell fordítani a pincelejáróra, az emeleti ablakokra is. S talán mondani sem kell, hogy tartsunk rendet: gazoljunk, nyírjunk füvet, ne hagyjuk elöl a szerszámokat, játékokat, ne heverjenek az udvaron őrizetlenül a biciklik, mert ez mind felhívás egy nagyon rossz keringőre.

Árulkodó postaláda 

Bár ma már nagyrészt szórólapokat és akciós újságokat tömködnek a postaládánkba, de ezek felhalmozódása sajnos feltűnő jelenség. Annak a jele, hogy huzamosabb ideje nem vagyunk otthon. Beszéljük meg a szomszéddal vagy megbízható ismerőssel, hogy a növények öntözése mellett a posta beviteléről is gondoskodjon. Apróságnak tűnhet, de ne ezen múljon a biztonságunk.

Kamerák mindenütt

Nem kell egy teljes megfigyelőrendszerre beruháznunk, bár minél értékesebb az otthonunk, annál indokoltabb a riasztók, kamerák felszerelése. Ha nincs rá nagyobb keretünk, elég lehet néhány mozgásérzékelős kamera az ajtók, ablakok környékén, amelyeknek képeit akár az okostelefonunkról, távolról is ellenőrizhetjük.

A modernebb készülékek már időzíthető világítással vagy riasztóval is segítenek, ha tehetjük, érdemes beruházni rájuk.

Pár évtizeddel ezelőtt divatba jött módszert is alkalmazhatunk: a betörők a sima terepet szeretik, azt viszont nagyon nem, ha rajtakapják őket. Beszéljünk a szomszédokkal, hogy néha járjanak körbe a lakásunk körül és ellenőrizzék, minden rendben van-e. Minél nagyobb a mozgolódás az otthonunk körül, annál kevesebb tolvaj vet rá szemet.

Törhetetlen üvegek

Az ablakokat nem elég gondosan bezárni indulás előtt. Ha sima üveg van bennük, nyaralás előtt betörésgátló fóliával tegyük őket biztonságosabbá. A rosszul záródó, kicsi ablakokra is legyen gondunk, inkább csináltassuk meg őket, mint hogy kívülről kinyithatónak bizonyuljanak. Ha tehetjük, szerezzünk be olyan fóliát, ami tükröző hatású, azaz akárhogy erőlködnek a kíváncsi tekintetek, nem lehet belátni a lakásba. Ha erre nincs lehetőség, a nagy tévét ne az ablakból is látható helyen tároljuk, s ez igaz minden értékes, vagy annak látszó berendezési tárgyunkra is.

Sajnos nem csak profi betörők pályázhatnak az otthonodra: új trend terjed a fiatalok között!

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj