Kiderült, hogy egyedülálló nőként hol vagyunk a legnagyobb biztonságban

Ezekbe az országokba bátran utazhatunk akár egyedül is.

Azt már tudjuk, hogy mely országokban a legkönnyebb külföldiként letelepedni, és hogy az aranymetszés szabályai szerint melyik város számít a legszebbnek

Sokan szeretnek a családdal, barátokkal utazni, de vannak olyanok, akik inkább egyedül vágnának be más országok felfedezésébe (amitől nem kell félni, ebben a korábbi cikkünkben adtunk is tippeket, hogyan ne érezzük magányosnak magunkat egyedül utazáskor), viszont nőként ezt nem tartják elég biztonságosnak. Azonban nemrég kijött egy lista azokról az úti célokról, ahova bátran elmehetünk akár magunkban is. A Bounce csomagmegőrző cég szakértői nyolc tényező alapján elemezték a világ több, mint 30 országát, többek között a nőkkel szembeni erőszak, valamint a nemek közötti egyenlőség szélesebb körű mutatói alapján, így jött ki a végső eredmény

Az első helyen meglepő módon az Ír Köztársaság végzett, 7,88/10-es általános biztonsági pontszámmal. A kutatás szerint a nyolc elemzett tényező közül szinte mind a nyolcban a legjobb eredményt elérő országok között szerepelt, amelyek olyan dolgokat tartalmaztak, mint a nőkkel szembeni erőszak, valamint a nemek közötti egyenlőség tágabb értelemben vett mutatói. „A szigetország különösen magas pontszámot ért el a nők erőszakkal szembeni védelmét szolgáló törvények tekintetében, valamint a nők elleni erőszakkal kapcsolatos helyi hozzáállás tekintetében” – áll a közleményben.

Alig lemaradva, 7,7-es posztszámmal Ausztria végzett a második helyen, és a kutatás megjegyzi, hogy az ország különösen jól teljesített azon nők aránya tekintetében, akik biztonságban érzik magukat, ha éjszaka egyedül sétálnak (79%). „Emellett általánosságban is biztonságos ország minden nem számára, alacsony bűnözési rátával, így tökéletes úti cél az egyedül utazók számára” – tették hozzá. A harmadik helyet Norvégia szerezte meg 7,45-ös eredménnyel: a skandináv ország magas pontszámot ért el az éjszaka egyedül sétáló nők biztonságával, a családon belüli erőszakra vonatkozó törvényekkel és a nők alacsony gyilkossági arányával. (De persze bárhová is utazunk, érdemes pár szabályt betartani saját érdekünkben, ha egyedül vágunk bele.)

Európa jobban teljesít

Szlovénia, Svájc, Spanyolország, Portugália, Kanada, Hollandia, Lengyelország és Japán (utóbbiak osztoznak a 10. helyen) zárta a női utazók számára legbiztonságosabb úti célok top 10-es listáját.

A skála másik végén a legkevésbé biztonságos országnak Kolumbia bizonyult, amely a 34 vizsgált ország közül az utolsó helyen végzett. Costa Rica az utolsó előtti, az Egyesült Államok pedig a harmadik legkevésbé biztonságos ország a női látogatók számára. Az Egyesült Királyság a 26. helyen állt, jóval Franciaország mögött, ami a 14. a listán, Olaszország és Németország pedig a 23., illetve 25. helyen áll. Magyarország a listán a 29. helyen szerepel 3,38-as pontszámmal a nők ellen elkövetett erőszak magas száma miatt. (Mint ismeretes, országunkban hetente egy nő veszti életét kapcsolati erőszak következtében.)

Kiemelt kép: Getty Images