Egyedül utazni biztonságosan és szórakoztató módon is lehet

Tanácsok szingli utazóknak

Nagy port kavart, amikor Paul Dolan, a London School of Economics viselkedéstudományi professzora 2019-ben közzétette, hogy a legújabb bizonyítékok azt mutatják, a siker mérésére használt hagyományos jelzők nem korrelálnak már a boldogsággal – különösen a házasság és a gyermeknevelés terén, már ami a nőket illeti. Magyarán, arra a kérdésre, hogy mi jelenti a boldogságot, a nők sokkal kevesebbszer adták a tradicionális válaszokat (férj, gyerek), inkább olyanokat mondtak – ellentétben a férfiakkal –, amelyek egyedülállóként is elérhetők.

Ha pedig ehhez hozzávesszük annak a hosszú éveken át tartó kutatásnak a következtetését, miszerint az egyedülálló nők tovább élnek, mint házas társaik, míg a férfiak akkor élnek tovább, ha házasságban vannak – bizony lehet, hogy nem akkora tragédia, ha nőként valaki egyedül marad.

11. 11. – a szinglik világnapja

November 11-e a szinglik világnapja, amit a 90-es években ünnepeltek először Kína különböző egyetemein. Nevét (Singles’ Day) onnan kapta, hogy a dátum csupa egyesből áll. Természetesen nem hivatalos ünnepnap, csak egy lehetőség arra, hogy pozitívan tekintsünk aktuális élethelyzetünkre, és meglássuk annak szépségeit.

Igazából mindegy, hogyan éljük meg: ha valaki éppen egyedülálló, akkor nyilván abból a helyzetből kell kihozni a maximumot (vagyis nem KELL, viszont vitathatatlanul abban a helyzetben kell valahogy boldogulni, és könnyebb, ha az ember az előnyökre koncentrál és jól érzi magát). Ennek szerves része, hogy akkor se üljünk otthon búslakodva, ha amúgy mehetnékünk van, de nincs, aki velünk tartson. Legyen szó akár moziról, étteremről, egyéb programokról (hogy az ilyen helyezetekben könnyebben feloldódj, arra nemrég mi is adtunk néhány tippet ebben a cikkben) vagy akár utazásról, ne tartson vissza, hogy nincs, aki visszatart! Természetesen befizethetsz társas utazásokra is, akkor egészen  biztos, hogy lesz kivel beszélgetni, de ha alapjáraton inkább a kötetlen programokat szereted, és szeretsz egyedül is bóklászni, ne tartson vissza semmi attól, hogy egyedül indulj neki.

Fotó: Getty Images

Tervezés és tudatosság kérdése

Ugyan sokak számára nem prioritás az utazgatás jelen gazdasági helyzetben, de ha valaki egyedülálló és nincs gyereke, nagyobb eséllyel tud félretenni utazásra. Sokan mégsem teszik, mondván, nincs kivel elmenni… De meg lehet szakítani ezt a kört, csak rá kell szánni magunkat és alaposan tervezni. Nyilván van rizikója annak, ha egy nő egyedül utazik (persze nőnek lenni önmagában is rengeteg rizikót jelent), de tudatos tervezéssel életünk legnagyobb élményét élhetjük át. A Kiwi nevű utazástechnológiai cég segítségével, és munkatársaink élményeiből összegyűjtöttünk mindenféle hasznos tippet, remek mobilalkalmazást, és 5 békés országot is mutatunk, hogy nyugodtan bele merj vágni az egyedül utazásba! 

Az alapok

A „tartsd biztonságban az irataidat és köss biztosítást” kettősén túl vannak olyan tanácsok, amik különösen hasznosak lehetnek az egyedül utazóknak. Mivel úgymond csak magadra számíthatsz, ezért alaposan készülj fel a helyből, ahová mész. Legyél például tisztában azzal, hogy mik a beutazási követelmények, mik a helyi szokások, mivel tudsz fizetni, és írj ki pár kulcsmondatot a célország nyelvén az ott lévő segélyhívó telefonszámokkal együtt. Már otthon tanulmányozd térképen a szálláshelyed környékét például a Google utcakép segítségével, így sokkal magabiztosabb leszel majd a helyszínen. Persze nyomtatott térkép is legyen nálad, hogyha a telefonod lemerülne, akkor is tudj honnan tájékozódni. Legyenek zsebtolvajbiztos ruhadarabjaid: vannak ruha alá felvehető lapos övtáskák, amelyekbe a fontos iratokat és pénzt tehetjük, sőt már a melltartóhoz is lehet kapni kis felcsatolható zsebeket. Már otthon nézz ki előre néhány programot – na feledd, sok múzeumba előre kell online jegyet váltani és idősávot választani, ne maradj le egy jó kiállításról csak azért, mert ezt elmulasztod megtenni!

Ne légy túl nyitott!

Jó dolog a nyitottság, a spontaneitás és a bátorság, de fontos, hogy sose legyél túl őszinte olyan emberekkel, akiket éppen csak megismertél. Így például egy szórakozóhelyen ne áruld el, hogy egyedül vagy az adott országban, mondhatod, hogy egy barátodat, családtagodat látogatod épp, és ugyanúgy a szállásod hollétét se fedd fel. A mértékletes alkoholfogyasztás alap, ahogy az is, hogy figyelned kell az italodra. Bármennyire is kedves (vagy éppen jóképű) legyen a helyi nő vagy férfi, akivel szóba elegyedsz, soha ne hagyd őrizetlenül az italod és a táskád! (Ezek egyébként általános szabályok, itthon is érvényesek.) 

A baj egy szempillantás alatt megtörténhet, észre sem veszed! (Fotó: Getty Images)

Légy látható!

Oszd meg a családoddal, barátaiddal az útiterved, így biztos lehetsz benne, hogy valaki mindig tudja, hol kell lenned. A Google térkép alkalmazása lehetővé teszi, hogy a választott emberrel megoszd az aktuális tartózkodási helyedet ( itt találhatsz útmutatót), így amennyiben a telefonod be van kapcsolva, és van térerő, mindig láthatják, hol jársz. Az is jó, ha minden nap X időpontban bejelentkezel otthon maradt barátaidnál/szeretteidnél, hogy itthon is tudják, minden rendben van. Aztán ott van a Polarsteps nevű utazási applikáció, ami azon túl, hogy egyébként más utazók tippjeit is olvashatod rajta, automatikusan követi az útvonaladat, még internetelérés sem szükséges hozzá, csupán térerő. Így egyrészt egészen pontosan látják itthonról, merre jársz, másrészt, ha kedved van, naplót is vezethetsz rajta.

Alkalmazások nem csak utazáshoz

A Polarsteps és a Google Maps mellett vannak még remek appok:

  • Tourlina: társkereső alkalmazáshoz hasonló felület, ami összehozhat más női utazókkal
  • Mayday Safety: három érintéssel riaszthatod rokonaidat, barátaidat, ha veszélyben vagy, és megmutatja nekik azt is, hogy hol vagy
  • TripWhistle: ez az iOs-en elérhető alkalmazás szinte minden országban megadja a segélyszolgálatok telefonszámait

5 békés ország

A globális békeindex méri a folyamatban lévő polgári és nemzetközi konfliktusok, a militarizáció mértékét és a társadalmi biztonság általános szintjét az egyes országokban, a World Economic Forum pedig minden évben kijön egy utazás és turizmus versenyképességi riporttal, amelyben szintén felsorolják a biztonságos úti célokat. A kettő meglehetősen egybecseng: az egyedül utazók számára legbékésebb ország közül négy Európában található, (egyébként hazánk is előkelő helyen szerepel ezen a listán, hiszen a 13. helyet szerezte meg idén, és ne feledd, itthon is lehet bőven utazgatni!). Természetesen sok hely van Európában, ahol nagyon biztonságosan utazhatsz: Belgium, Portugália és Szlovénia is ide tartozik, de mi most 5-öt választottunk ki ihletnek. (Természetesen mindig tartsd észben, hogy attól, mert egy ország békés, nem jelenti azt, hogy nem érhet baj, a fentebb említett tippek itt is ugyanúgy érvényben vannak!)

Finnország

Ideális úti cél a természet szerelmeseinek. Itt található a Lemmenjoki Nemzeti Park, Európa legnagyobb erdőrezervátuma, és számos más vadregényes terület, köztük az a régió, ahol a legtöbb tó található Európában. Finnország tényleg az egyik legbiztonságosabb, ezért egyedül utazó nők számára ideális választás.

Izland

A világ legészakibb fővárosa Reykjavík, itt lakik az izlandi lakosság több mint fele. A színes, érdekes főváros tele van kávézókkal, éttermekkel, bárokkal és a hely rengeteg múzeumnak is otthont ad. De Izland természetesen nemcsak a kultúrája, hanem a természeti szépségei miatt is különösen ajánlott úticél: szeptembertől márciusig pl. az északi fényt is láthatják a szerencsések. 

Írország

Dublin a kocsmák fővárosa, aki itt jár, nem hagyja ki a híres Guinness sörfőzdét, és sokan ellátogatnak ír whisky lepárlóüzembe is. Ez kiváló program lehet egyedülálló nőként is, ráadásul egészen biztosan ismerkedni is lehet. De természetesen Dublin sokkal több, mint egy világhírű sör vagy whisky. Az írek emberléptékű fővárosának látnivalóit kerékpárral vagy gyalogosan is felfedezhetjük. A rusztikus épületek, élénk színű, szűk utcák, sikátorok bebarangolása mellett nyugodtan szálljunk vonatra is, és keressünk fel párat a több ezer középkori kastélyból, várból, erődből, amelyek számos romantikus vígjáték helyszínéül szolgáltak.

Dánia

Kerékpározás, múzeumok tömkelege, eklektikus bárok, a gyerekkorba visszaröppentő vidámpark, a Tivoli Gardens – Koppenhága, a dán főváros olyan pezsgést és közben olyan békét is nyújt, amit érdemes megtapasztalni. Hajókázás után szuper program lehet, ha vonatra pattanunk, és felkeressük az aalborgi Modern Művészetek Múzeumát vagy a Humlebækben található Louisiana Modern Művészetek Múzeumát. A múzeum tárlatai mellett maga a vonatút is élmény lehet, hiszen nincs is jobb módja az ott élők megismerésének, mint a velük való utazás. 

Ausztria

Országszomszédunkat nem kell bemutatni, kiváló gyakorlóterep is lehet az egyedüli utazásra, ha például egy napon belül felkeressük az osztrák fővárost, megnézünk egy kiállítást, iszunk egy bögre forró csokit, netán forralt bort, és jövünk is haza az esti vonatok vagy buszok egyikével. November 19-én startol Rathausplatzon (városháza tér) található Chriskindlmarkt, vagyis Bécs híres karácsonyi vására, ami remek apropó a kiruccanásra. Akár egyedül is. 

Kiemelt kép: Getty Images