Egyedül mennél egy programra? 5 tipp, hogy ne érezd elveszettnek magad

Nem vagy az a típus, aki egyedül megy moziba, étterembe vagy világkörüli útra? Adunk néhány tippet, hogyan érezd magad komfortosabban, ha mégis ilyesmire vállalkoznál.

Mindannyian ismerünk olyanokat, akik egyedül befizetnek egy utazásra, megnéznek egy kiállítást vagy beülnek valahová ebédelni. És kiválóan érzik magukat közben. Sokunknak azonban kényelmetlenek az ilyen szituációk, ezért inkább messzire elkerüljük őket. Különben csak azon aggódnánk, hogy mit gondolnak rólunk mások („Biztos azért jött egyedül, mert nincsenek barátai”). Pedig érdekes megtapasztalni az egyedüllét nyugalmát olyan helyzetekben, ahová egyébként társasággal mennénk. íme 5 tipp azoknak, akik belevágnának.

Ne feledd: valójában senkit nem érdekel, hogy egyedül vagy

Amikor egyedül vagyunk valahol, valamiért azt gondoljuk, hogy mindenki minket figyel. Ez tévedés. Gondolj csak bele! Igazából mindenki saját magával van elfoglalva. Ha az egy légtérben tartózkodó  emberek feje fölött gondolatbuborékok lebegnének, csupa ilyesmivel lennének tele: „Mákos a fogam?”, „Biztos, hogy jó árnyalatú az alapozóm?”, „Vajon látják, hogy éppen veszekedtünk?”. Az emberek többsége azon aggódik, hogy őt milyennek látják, és nincs energiája azzal foglalkozni, hogy másokat mustráljon vagy azt elemezze, hogy az illető vajon miért van egyedül.

Az elején ér egy kicsit csalni

Ha társasági eseményre mész egyedül, és nem ismersz senkit a teremben, vedd elő a mobilod és intézz el pár „fontos” dolgot, amíg egy kicsit feloldódsz és oda mersz menni valakihez. Nincs, akivel beszélgethetnél? Olvasgass egy kicsit az előrelátóan magaddal vitt könyvből vagy újságból, amíg adódik egy jobb szituáció. Senki nem várja el, hogy egyből őrült magabiztossággal vesd bele magad az adott programba, nyugodtan szánj rá egy kis időt, hogy feloldódj.

Forrás: Getty Images

Válassz olyan tevékenységet, ami 100 %-ig lefoglal

Ha nem a te műfajod a szóló program, akkor eleinte olyan dolgokkal kísérletezz, ahol nincs üresjárat – így nem lesz lehetőséged agyalni és szorongani. Egy kávézóban vagy étteremben könnyen elkalandozhatnak a gondolataid, viszont egy spinning órán, színházi előadáson vagy festőfoglalkozáson nem lesz esélyed az egyedülléten rágódni, mert el leszel foglalva azzal, amiért odamentél.

A lényeg, hogy olyan programot válassz, ami teljesen beszippant!

Tegyél úgy, mintha még nem találták volna fel a mobiltelefont

Egy kis játék: kényszerítsd magad, hogy a mobilod segítsége nélkül vészeld át az olyan helyzeteket, amikor ösztönösen telefonnyomkodásba menekülnél, csak hogy láthatatlannak tűnj. Képzeld el, milyen volt régen, amikor még nem létezett mobiltelefon. Mit csináltál volna akkor? Bambultál volna, nézted volna az embereket. Próbáltad volna kitalálni, hogy miről beszélget az a pár, akiket nem hallasz. Játszottál volna magadban valami ilyesmit: ha a piros pulcsis nő rendel még egy kávét, akkor nyertem és veszek magamnak egy csokiszeletet. Hidd el, az ember kiválóan el tudja szórakoztatni magát, ha nincs jobb dolga.

Te vagy a főnök: bármikor leléphetsz

Attól még, hogy egyedül mész el valahová, nem kötelező végig ott is maradnod. Ha például szólóban nevezel be egy bulira és nem érzed jól magad, nyugodtan menj haza. Ugyanez a megoldás, ha valamiért nem jön be, hogy egyedül sétálgatsz egy múzeumban vagy csápolsz egy koncerten. Ez a te szabadidőd, úgy alakítsd, ahogy neked jó.

(Kiemelt kép forrása: Getty Images)