Hihetetlen városok, amelyeknek ott a helye a bakancslistánkon

Ha kipipáltuk az összes európai nagyvárost, ideje az ezekhez hasonló érdekességekre fókuszálnunk.

A bakancslistánkat, hogy a világ mely pontjaira szeretnénk eljutni, a végtelenségig tudnánk írni. Annyi különleges hely létezik a Földön, hogy egy élet is kevés lenne az összes érdekes desztináció felfedezéséhez. A különleges helyek között pedig egészen különlegesek is akadnak, olyanok, amelyek létezése valósággal csodaszámba megy. Ha idén nyáron maradunk is a Balatonnál vagy az Adriánál, legalább a gondolattal érdemes eljátszani, milyen lenne, ha az alábbi, hihetetlenül érdekes városok valamelyikében nyaralnánk.

Egy kisvárosnyi Ausztria Kínában

A Las Vegas-i Eiffel-toronnyal és Grand Canallal az amerikaiak bebizonyították, hogy mesterei az utánzásnak, ám a kínaiak még őket is képesek voltak koppintás terén kenterbe verni. Kínában 2012-ben felépült a világ első klónvárosa, amelyet egy az egyben Hallstattról mintáztak.  Nem csoda, hogy a beruházót (Kína legnagyobb fémkereskedő cégének leányvállalata, a Minmetals Land Ltd.) megbabonázta a mesébe illő osztrák kisváros, amely az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel, és amely a Jégvarázs animációs filmek helyszínéhez, Arendelle-hez is kellő inspirációt szolgáltatott. Mint kiderült, a cég szakemberei évekig rendszeresen ellátogattak Hallstattba, hogy minél alaposabban feltérképezhessék a Felső-Ausztria Gmundeni járásában található települést. A Hujcsou városában felépített Hallstatt-replika tulajdonképpen egy lakópark, ennek ellenére népszerű turisztikai látványosság lett belőle – még ha az épületek között sétálva mindvégig érezhető, hogy nem egy valódi barokk kisvárosban, hanem díszletek között vagyunk.

Sziklába vájt épületek

A Setenil de las Bodegas nevű település egy hófehér andalúz község, amely lényegében egy óriási szikla alá épült. A spanyol faluban több olyan utca is van, ahol ha felfelé nézünk, nem az égboltot, hanem a sziklából kikandikáló kavicsokat látjuk.

És bár első ránézésre életveszélyesnek tűnhet a folyó menti sziklába vájt épületekben lakni, a helyiek szerint ezek a konstrukciók kiállták az idő próbáját, hiszen már több mint ötszáz éve használják őket. Az Andalúzia fehér falvai (pueblos blancos) közé tartozó Setenil de las Bodegas története ráadásul ennél is régebbre nyúlik vissza: a 12. században mór erődváros volt, a szikla mindig is kiváló védelmet biztosított a lakosok számára.

Fotó: Getty Images

A nők szigete

A balti-tengeri szigetnek nemcsak a természeti adottságai miatt jár csodájára a világ, hanem a társadalmi berendezkedése miatt is. Az Észtország Parnü megyéjében található Kihnu-sziget az egyetlen sziget a világon, ahol csak a nőké a hatalom.

Fotó: Jean-Luc LUYSSEN/Gamma-Rapho via Getty Images

A matriarchális berendezkedésű társadalom évszázadok óta remekül működik, a sziget hatszáz lakosát kizárólag nők irányítják. A történelmi források szerint a férfiak halászó-vadászó életmódja miatt maradt a nőkre a városigazgatás és a gazdálkodás, amely aztán hagyománnyá és a kultúra részévé vált. Szervezett túrákra egész évben be lehet fizetni, míg nyáron a sziget életébe is bepillantást engedő fesztiváloké a főszerep.

Fotó: FOCUS/Toomas Tuul/Universal Images Group via Getty Images

Babák völgye

Japánban van egy város, amelyben több baba él, mint ember. Egy 2017-es adat szerint Nagoróban csupán negyven ember lakott, embernagyságú babából azonban 350-et számoltak!

Fotó: Carl Court/Getty Images

A bábúkat egy Ayano Tsukimi nevű művész készítette, hogy így enyhítse az egyre csak csökkenő lakosságú kisváros megmaradt lakóiban a magányosság érzését. Az emberméretű babák teljesen élethűek, és mindenütt jelen vannak – a buszmegállóktól az iskolapadokig. Az elöregedő Nagoróban az iskola 2012-ben zárt be, miután az utolsó két tanuló is elballagott.

Fotó: Carl Court/Getty Images

A 73 éves Ayano Tsukimiról, aki egyébként szintén ebben a faluban nőtt fel, és babáiról The Valley Of Dolls (A babák völgye) címmel dokumentumfilm is készült, amely bemutatja a babakészítés folyamatát és részletesen elmeséli a háttértörténetüket.

Kiemelt kép: Getty Images