Kiderült, melyik országokba a legkönnyebb külföldiként letelepedni – és hol a legnehezebb

Elég meglepő országok végeztek az élen – és a lista végén is.

Az utóbbi években egyre többen próbálnak szerencsét valahol külföldön, amivel semmi gond nincs, viszont érdemes felkészülnünk jó előre, ha a költözést fontolgatjuk (vagy arra, ha egy szerettünk vág bele). Nagy közhely, de ugyanennyire igaz is, hogy nem mindenhol van kolbászból a kerítés, és bizony bőven akadnak nehézségek, ha egy új országban szeretnénk letelepedni (természetes akadnak könnyebbségek, és pozitív dolgok is. Mindkettőről ír Schmidt Sára színésznő, aki Angliában kezdett új életet nemrég, és erről rendszeresen beszámol az oldalunkon is).

Az InterNations, a világ legnagyobb, több mint 4 millió tagot számláló expat-közössége kilencedik alkalommal tette közzé Expat Insider felmérésének eredményeit.

Mi az az expat?

Az expat (kiejtve: ekszpet) az angol expatriate szó rövidítése, aminek jelentése idegen országban élő ember. A kifejezést gyakran használják azokra a munkavállalókra, akik néhány évig külföldön dolgoznak, miközben továbbra is az anyaországból kapják a fizetésüket (például ha egy magyar cég egy évre kiküld valakit Németországba), de szélesebb körben, úgy általában a külföldön dolgozó személyekre is hivatkoznak vele (például ha valaki kiköltözik Franciaországba, és ott keres munkát magának). Forrás: lexiq.

A közel 12 000 válaszadóval ez az egyik legkiterjedtebb felmérés a külföldi életről és munkavállalásról, amely betekintést nyújt az expatok életébe 52 célországban. A felmérés mélyreható információkat nyújt arról, hogy a külföldre utazók mennyire elégedettek az életminőséggel, a letelepedés könnyedségével, a külföldi munkavállalással és a személyes pénzügyekkel a lakóhelyük szerinti országban. A rangsor most először tartalmazza az új Expat Essentials Indexet is, amely a digitális életre, az adminisztrációs témákra, a lakhatásra és a nyelvre terjed ki. Ezeket a mutatókat a külföldi életükkel kapcsolatos általános elégedettséggel együtt átlagolták, és így állították fel a világ 52 külföldi úti céljának rangsorát.

2022-ben a top 10 Mexikó, Indonézia, Tajvan, Portugália, Spanyolország, az Egyesült Arab Emírségek, Vietnam, Thaiföld, Ausztrália és Szingapúr.

A legrosszabb célpontok a külföldiek számára Kuvait, Új-Zéland, Hongkong, Ciprus, Luxemburg, Japán, Dél-Afrika, Törökország, Olaszország és Málta.
Magyarország a középmezőnyben, a 25. helyen áll, míg a legrosszabb helyezett, Kuvait az 52-ik.

Mexikó (1. hely), Indonézia (2. hely) és Tajvan (3. hely) alkotja az első 3 célországot, és mindhárom nagyon jól szerepel a beilleszkedés megkönnyítése és a személyes pénzügyek indexek tekintetében. Ugyanakkor a 3 utolsó helyezett célállomás, Kuvait (52.), Új-Zéland (51.) és Hongkong (50.) mindegyike rosszul teljesít a külföldiek személyes pénzügyei tekintetében. Míg Kuvait minden tényező tekintetében a világ legrosszabb célállomásai közé tartozik, addig az új-zélandi expatok a karrierjükkel küzdenek, a hongkongiak pedig elégedetlenek a helyi környezettel.

A 10 legjobb úti cél 

1. Mexikó: Ahol a legkönnyebb a letelepedés

A mexikói expatok elégedettek a személyes pénzügyeikkel (2.) és a letelepedés könnyűségével (1.). Sőt, az ország az első helyen áll a Helyi barátságosság, a Barátok megtalálása és a Kultúra és fogadtatás alkategóriákban. A külföldiek barátságosnak mondják a helyi lakosokat (90% vs. 66% világszerte), és könnyűnek találják a barátkozást (75% vs. 42% világszerte). Az ország épphogy lemarad a top 10-es helyről az Expat Essentials Indexen (11. hely), ami főleg amiatt van, hogy túl sok a papírmunka: a nem mexikóiak 64%-a könnyen kapott vízumot ahhoz, hogy Mexikóba költözzön (szemben a világ 56%-ával), 53%-uk küzd a helyi bürokráciával (szemben a világ 39%-ával).

Mexikó a rosszabbul, de még mindig viszonylag jól teljesít a külföldi munkavállalás (17. hely) és az életminőség (24. hely) mutatóban. A külföldiek például szeretik a kulináris választékot és az étkezési lehetőségeket (92% vs. 77% világszerte) és a természeti környezetet (90% vs. 83% világszerte), de elégedetlenek a helyi levegő minőségével (36% vs. 19% világszerte). Összességében a külföldiek 91%-a elégedett a mexikói életével.

2. Indonézia: Ahol a pénz többre elég

Indonézia teljesít a legjobban a letelepedés megkönnyítése (1.) és a személyes pénzügyek (3.) indexek tekintetében: három megkérdezett expat közül közel kettő (64%) azt állítja, hogy a háztartás rendelkezésére álló jövedelem bőven elegendő a kényelmes élethez (szemben a globális 45%-kal). Az ország az Expat Essentials Indexen is a legjobbak között van világszerte (6.), ami elsősorban a nyelvi (6.) és a lakhatási (2.) alkategóriáknak köszönhető. Indonéziában könnyű lakást találni (84% vs. 54% világszerte) és megfizetni (74% vs. 39% világszerte).

Míg a külföldi munkavállalási indexben (28. hely) inkább közepesen teljesített, addig az életminőségi indexben (41. hely) a legrosszabb eredményt érte el. A külföldiek elégedetlenek az orvosi ellátás minőségével (28% vs. 14% globálisan), a zöld áruk és szolgáltatások elérhetőségével (35% vs. 17% globálisan), valamint az autós infrastruktúrával (40% vs. 13% globálisan). Összességében a külföldiek 91%-a elégedett az indonéziai életével.

3. Tajvan: Biztonságos és pénzügyileg stabil

Az életminőségi indexben Tajvan áll a legjobban (2. hely). A külföldiek szerint az egészségügyi ellátás megfizethető (100% vs. 61% világszerte) és széles körben elérhető (98% vs. 73% világszerte), és általában biztonságban érzik magukat (98% vs. 81% világszerte). Tajvan a letelepedés megkönnyítése (6.) és a személyes pénzügyek (8.) indexek tekintetében is az első 10 között szerepel. Valójában 70% elégedett a pénzügyi helyzetével, szemben a globális 60%-kal.

Miközben 85%-uk úgy érzi, hogy munkájáért tisztességesen megfizetik (szemben a világ 62%-ával), Tajvan a külföldi munkavállalási indexben (22. hely) még mindig inkább átlagos teljesítményt nyújt. Ennek oka a helyi üzleti kultúrában a rugalmasság (41% elégedetlen, míg világszerte 19%), a kreativitás (41% elégedetlen, míg világszerte 26%) és a lapos hierarchia (46% elégedetlen, míg világszerte 28%) hiánya. Végül az Expat Essentials Indexen is közepes eredményt ért el (23. hely). Összességében a külföldiek 76%-a elégedett a tajvani életével.

A 10 legrosszabb úti cél 

52. Kuvait: Alacsony életminőség és barátságok hiánya

Kuvait nemcsak az Expat Insider 2022-es felmérésében áll az utolsó helyen összességében, hanem minden egyes mutatóban az utolsó 10-ben is. Az életminőség és a letelepedés megkönnyítése tekintetében a legrosszabbul teljesít (mindegyik esetében az 52. helyen áll): a külföldiek például elégedetlenek a természeti környezettel (65% vs. 8% globálisan), és úgy érzik, hogy nem tudják nyíltan kifejezni a véleményüket (57% vs. 18% globálisan). A helyi lakosokat is barátságtalannak tartják (44% vs. 17% világszerte), és negatívan ítélik meg a társadalmi életüket (50% vs. 26% világszerte).

A külföldi munkavállalási index (51.) sem mutat sokkal jobb képet. A külföldiek elégedetlenek a karrierlehetőségekkel (39% vs. 22% világszerte) és a munka és a magánélet egyensúlyával (37% vs. 19% világszerte). Míg Kuvait a 49. helyen áll az Expat Essentials Indexen, a legjobban a személyes pénzügyek terén teljesít (45. hely): a külföldiek 76%-a érzi úgy, hogy a háztartásában rendelkezésre álló jövedelem elegendő vagy több mint elegendő a kényelmes élethez (szemben a világ 72%-ával). Összességében a külföldiek 37%-a elégedett a kuvaiti életével.

51. Új-Zéland: Túl nehéz munkát találni és túl drága

Az új-zélandi expatriánsok a személyes pénzügyeikkel küzdenek a legtöbbet (52. hely): negatívan értékelik az általános megélhetési költségeket (75% vs. 35% világszerte) és a pénzügyi helyzetüket (30% vs. 21% világszerte). Szerepet játszhat ebben az is, hogy 32%-uk nem érzi, hogy tisztességesen megfizetik a munkáját (szemben a világ 20%-ával). Mivel 15%-uk nem lát célt a munkájában (szemben a világ 9%-ával) és 26%-uk nem szereti a munkaidejét (szemben a világ 17%-ával), Új-Zéland csak a 42. helyen áll a külföldi munkavállalási indexben.

Új-Zéland közepes teljesítményt nyújt az Expat Essentials és az életminőségi indexek terén (mindkettő a 39. helyen áll). Ez utóbbi elsősorban a magas szállítási költségeknek (36% vs. 17% világszerte), valamint a kultúra és az éjszakai élet hiányának (40% vs. 16% világszerte) köszönhető. A külföldiek azonban szeretik a természeti környezetet (95% vs. 83% világszerte) és a szabadidős sportolási lehetőségeket (84% vs. 75% világszerte). Végül az ország a 34. helyen áll a letelepedés megkönnyítése terén. Összességében a külföldiek 60%-a elégedett az új-zélandi életével.

50. Hongkong: Javuló karrierlehetőségek, de nincs hely a kreativitásra

A külföldiek Hongkongot a személyi pénzügyi indexben az utolsó 10 közé sorolják (44. hely), és 68% elégedetlen az általános megélhetési költségekkel (szemben a globális 35%-kal). A külföldi munkavállalási indexben a célállomás csak hajszál híján kerül a legjobb 10 közé (41. hely): 46%-uk hiányolja a kreativitást a helyi üzleti kultúrában (szemben a globális 26%-kal), de a Hongkongba költözés valóban javította a karrierlehetőségeket (70%, szemben a globális 60%-kal).

Az életminőségi indexben sem néz ki sokkal jobban a helyzet (40. hely). Míg a tömegközlekedés elérhetősége (96% vs. 73% világszerte) és megfizethetősége (93% vs. 70% világszerte) kiemelkedő, a külföldiek úgy érzik, hogy nem tudják nyíltan kifejezni magukat és véleményüket (56% vs. 18% világszerte). A városi környezettel is elégedetlenek (33% vs. 17% világszerte). Hongkong a legjobban, de még mindig nem túl jól teljesít az Expat Essentials (35.) és a Könnyű letelepedés (33.) indexek terén. Összességében a külföldiek 56%-a elégedett a hongkongi életével.

A teljes lista:

 1. Mexikó
 2. Indonézia
 3. Tajvan
 4. Portugália
 5. Spanyolország
 6. Egyesült Arab Emírségek
 7. Vietnam
 8. Thaiföld
 9. Ausztrália
 10. Szingapúr
 11. Észtország
 12. Omán
 13. Kenya
 14. USA
 15. Bahrein
 16. Brazília
 17. Oroszország
 18. Malajzia
 19. Svájc
 20. Csehország
 21. Fülöp-szigetek
 22. Hollandia
 23. Kanada
 24. Ausztria
 25. Magyarország
 26. Katar
 27. Szaúd-Arábia
 28. Lengyelország
 29. Belgium
 30. Dánia
 31. Franciaország
 32. Finnország
 33. Kína
 34. Norvégia
 35. Egyiptom
 36. India
 37. Egyesült Királyság
 38. Írország
 39. Svédország
 40. Dél-Korea
 41. Görögország
 42. Németország
 43. Málta
 44. Olaszország
 45. Törökország
 46. Dél-Afrika
 47. Japán
 48. Luxemburg
 49. Ciprus
 50. Hongkong
 51. Új-Zéland
 52. Kuvait

Kiemelt kép: Getty Images