nyár utazás biztonság baleset

Jön a nyár: Így vigyázzunk magunkra vakáció alatt!

Fontos, hogy felkészüljünk az esetleges balesetekre, betegségekre!
  • Jön a nyár, hamarosan sokan el is utaznak, de a nagy lazasággal jöhet a figyelmetlenség is.
  • Az önfeledt külföldi pihenést tönkreteheti egy baleset vagy nem várt esemény.
  • Kellő körültekintéssel sok idegeskedést megspórolhatunk. Ne hagyjuk figyelmen kívül például a krónikus betegségeket, sajgó végtagokat vagy fogfájást indulás előtt!

Néhány hét múlva az iskolákban kitör a vakáció, és beköszönt a munkahelyi szabadságolások időszaka is: a most következő három hónapban sok család, baráti társaság és szingli utazó megy nyaralni. A lazítást azonban könnyen beárnyékolhatja kisebb-nagyobb baleset, vagy más nem várt esemény, ami nemcsak kényelmetlenséggel, de jelentős egészségügyi- vagy (főleg külföldön) anyagi kárral is járhat. Miközben épp epedve várjuk a nyári pihenést, már előszezonban is egyre többször hallunk ijesztő nyári és/vagy utazós balesetekről.

A teljesség igénye nélkül: az elmúlt hetekben több súlyos, repülőgép-turbulenciához kapcsolódó incidensről érkezett hír, évről-évre hallunk súlyos motorcsónakos balesetekről, sekély vízbe fejest ugrókról, tömeges koccanásról, csípéssel kórházba kerülőkről, erdőtűzzel végződő sütögetésről, és a legkülönfélébb, csúszda- vagy kalandparkban megesett gyerekbalesetekről is. Sőt: statisztika igazolja azt is, hogy a nyári időszakban az önfeledten pihenők, szórakozók könnyebben esnek áldozatul valamilyen erőszaknak, átverésnek, kifosztásnak is, és nyáron gyakoribbak a terrortámadások is. 

Nagy a meleg

A statisztikák szerint a nyári időszak igazi csúcsidő a bal- és káresetek szempontjából. Nemcsak a közúti balesetek száma kiemelkedően magas ilyenkor (ez többek közt az ORFK hivatalos statisztikájából is kiderül), de a gyerekekkel is sokkal nagyobb eséllyel történik a szünidőben valami, mert többet vannak kinn, több idő jut az egyébként nagyon fontos, de néha balesetveszélyes szabad játékra, amikor pedig nyaral a család,

a kicsik a szokásosnál is önfeledtebben vetik bele magukat a játékba.

Az idős nyaralókat a nagy meleg, esetleg az otthontól távol egészen szokatlan klíma viseli meg, a fiatalabbakat a fesztelen hangulat ragadhatja meggondolatlanságra, egy kiadós ételmérgezésnek, allergiás reakciót okozó rovarcsípésnek, kutyaharapásnak pedig mind ki vagyunk téve az otthonunktól távol is.

nyár utazás biztonság baleset

Nyaraláskor mind kicsit fesztelenebbül viselkedünk (Fotó: Getty Images)

Annak, hogy nyáron a szokásosnál is magasabb a különféle balesetek, káresetek, de még a bűncselekmények száma is, több oka is van. Az egyik, hogy a nyári meleg (főleg a ma egyre inkább extrém forrósága) jelentősen igénybe veszi a szervezetet, és nemcsak gyengeséget,vérnyomás-ingadozást okozhat, de növeli a reakcióidőt és az ingerlékenységet is, ami egyenes út például az utazós balesetekhez, és nagy szerepe van a vízi sportokhoz kapcsolódó károkban is.

Nyáron is szeretsz túrázni? Készülj fel alaposan a tippjeinkkel, hiszen melegben több veszély is leselkedik ránk.

Kicsi a fegyelem

Fontos ok még, hogy nyáron többet, messzebbre, a megszokottól eltérő eszközökkel is utazunk, miközben nyaraláskor kevésbé jut eszünkbe, hogy a hátsó ülésen is (vagy repülőutunk során végig!) bekapcsoljuk az övet, sokszor kevésbé vagyunk akkurátusak a sebességkorlátozással is – elvégre sehol egy csúszós, jeges út  –,  és hajlamosabbak vagyunk mindenféle írott vagy íratlan szabályt lazábban kezelni ilyenkor.

Nyaraláson sokszor előfordul, hogy olyan közlekedési eszközt is használunk (a biciklitől a bérelt autón és az elektromos rolleren át akár a jet sky-ig), aminek az irányításában nincs megfelelő rutinunk, és sajnos ilyenkor gyakoribb, hogy 1-2 ital után is ilyesmire pattanunk. De még csak extra eszköz, vagy fegyelmezetlenség sem kell:

sajnos sehol nincs előírva, hogy az embert nem érheti utol épp a nyaraláskor egy kiadós fogfájás vagy lázas betegség. 

Külföldön csőstül jön a baj

Az ilyesmi, pláne, ha szabadságunk idejére esik, akkor se kellemes, ha a pihenést a négy fal közötti olvasással, telkünkön vagy hazai szálláshelyen szerettük volna tölteni, akkor viszont, ha mindez idegen országban, esetleg nyelvtudás és helyben érvényes egészségbiztosítás nélkül esik meg velünk, több mint kellemetlen tud lenni. És akkor még szó sem esett az elkallódó poggyászról, vagy a járatkésés miatt bukott transzferről sem…

Bár egyre többen vagyunk, akik külföldi utazás előtt gondolunk arra, hogy utasbiztosítást kössünk, ez még ma is inkább a kisebbségnek rutin. Noha hazai adatot erre vonatkozóan nem ismerünk, nemzetközi felmérések alapján

az utazóknak körülbelül csak a fele köt utazási biztosítást, vagy gondoskodik arról, hogy baj esetén se kerüljön nehéz helyzetbe.

nyar-utazas-biztonsag-baleset

Külföldi utazás alatt néha akkor is nehéz boldogulni, ha nincs váratlan esemény (Fotó: Getty Images)

Mit mond a szakember?

Nemecz László biztosítási tanácsadó szerint nagyon fontos volna, hogy mielőtt nekiindulunk, készüljünk fel arra, mi van, ha nem megy minden a legnagyobb rendben. Ha ugyanis nem vagyunk tudatosak, könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy egészen banális dolog miatt kell nagy költségekbe vernünk magunkat, vagy, hogy egy idegen országban, a nagy ijedtségben nehézkes lesz az ügyintézés. „Azt, hogy nyaraláskor milyen nagy kalamajka lehet egy hétköznapi balesetből is, jól szemlélteti egy viszonylag friss eset, amikor is egy magyar utas egy medencében elcsúszva verte be a fejét, amit – csak pár apró öltéssel – de össze kellett varrni. 

Nemecz László

Nemecz László biztosítási tanácsadó, saját kép

Bolíviában, külföldiként ez a pár perces beavatkozás 250 000 forintjába került volna, ha a biztosítója utólagosan nem állja a költségeket.” Ennek ismeretében talán jobb is, ha nem kezdjük el számolgatni, hogy milyen összegre rúghat egy több napos kórházi ápolás, amit egy kiadós gyomorrontás okozta kiszáradás miatt is könnyen össze lehet szedni, vagy mennyibe kerülhet egy kisebb műtét, vagy akár gipszelés. Az, ha van valamilyen biztosításunk, nemcsak anyagilag jelenthet könnyebbséget, de akár magát az ügyintézést is megkönnyítheti. Társasága válogatja, és persze attól is függ, hol nyaralunk, de ma már nem ritka az sem, hogy ha baleset esetén a biztosítónkat is azonnal hívjuk, átveszik tőlünk az ügy teljes intézését. „Erre viszont nem alapozhatunk száz százalékosan, mert ehhez a helyi egészségügyi szolgáltató együttműködése is kell. Ha külföldön például nem ismerik a biztosítónkat, lehet, hogy helyben nekünk kell állni a költséget, de később legalább visszakapjuk azt a biztosítónkon keresztül” – mondja a szakember.

László elmondja azt is, ahhoz, hogy biztonságban legyünk, nem biztos, hogy új biztosítást kell kötnünk, először jó, ha abból indulunk ki, amink már van. „Én, mielőtt biztosítást ajánlanék, visszalépnék egy-két lépést. Javaslom, hogy első körben nézzünk utána például, hogy bankkártyánkhoz kapcsolódik-e valamilyen biztosítási fedezet, mert ez egyre több bankkártya-szerződésnek része, és míg korábban az ilyen típusú biztosítások csak kisebb mértékű fedezetet nyújtottak, ma már meglepően nagyvonalú költségkeret is járhat hozzájuk. Ennek érdemes utána érdeklődni (akár tanácsadót megkérdezni), mert lehet hogy az olyan egyedi igényekre, mint például vitorlázás, vagy terhességgel összefüggő komplikációk, nem nyújt fedezetet, de egyéb esetben akár több 10 millió forintos limitje is lehet betegség esetén.”

A szakértő kiemeli azt is, hogy az Európai Unió tagországának polgáraként, az EU-ba történő utazásainkkor kihasználhatunk még egy lehetőséget. „Európai utazás előtt mindenképpen váltsuk ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amit a NEAK-nál díjmentesen állítanak ki a részünkre, amennyiben rendelkezünk itthon egészségbiztosítással. Ez a kártya az Unió országaiban, illetve Svájcban és Norvégiában is igazolja biztosítási jogviszonyunkat, és lehetővé teszi, hogy annak terhére külföldön igénybe vegyük a helyiek számára, és az ott megszokott formában nyújtott szolgáltatásokat. Ez jelenthet teljes és azonnali díjmentességet, de akár némi önrész kifizetése melletti ellátást is. Fontos kiemelni, hogy Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és bizonyos típusú egészségügyi szolgáltatók esetében Finnországban visszatérítéses rendszer működik, ami azt jelenti, hogy ezekben az országokban az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit a biztosított kell, hogy megelőlegezze, majd a biztosító a jogszabályok alapján a visszatéríthető összeget utólag megtéríti, az önrész visszafizetésére azonban nincs lehetőség.”

nyar-utazas-biztonsag-baleset

Van, amikor nem elég az úti patika. (Fotó: Getty Images)

Megtudtam, hogy biztosításunknak az egészen apró baleseteknél is lehet jelentősége: tavaly nyáron férjem pihenését egy kellemetlen darázscsípés nehezítette meg, legalább 4-5 féle szert vettünk, meglehetősen borsos áron a helyi patikában, mire enyhülést tapasztaltunk, és bár volt biztosításunk, csak most tudtam meg Lászlótól, hogy „a biztosító által fizetett térítések a gyógyszerekre vagy egyéb, külföldön vásárolt patikaszerekre is érvényesek, abban az esetben, ha a patikalátogatás előtt jeleztünk az asszisztencia számán, és voltunk orvosnál. Az orvosi javaslatra vásárolt termékek költségét számlával tudjuk igazolni és utólag szintén vissza tudjuk igényelni.”

És hogy mi a helyzet a gyerekekkel, akiknél magunk is tapasztaljuk, hogy nyáron több a kisebb-nagyobb sérülés?  „Fontos, hogy ha utazunk, minden családtag biztosításáról gondoskodjunk: ha ugyanis valami baj történik, éppen elég az ezzel járó ijedség és aggodalom. Viszont tartsuk észben, hogy ha 1-2 napos európai városnézésről van szó, ha nem valamilyen extrém sportot űzünk külföldön, illetve ha kiváltottuk az EEK kártyánkat, nem feltétlenül szükséges a legmagasabb anyagi fedezetet nyújtó biztosítást választani, elég a közepesek közül választani. És persze: ne is legyen rá szükség” – mondja a szakember.

Hogy ne legyen rá szükség

A pihentető és nyugalmas nyaralásért persze nemcsak azzal tehetünk, ha felkészülünk a legrosszabbbra, de azzal is, hogy ha akármennyire is fesztelen a hangulat, ügyelünk a saját, a családunk és mások testi épségére is. Nyaraláson se fogyasszunk (túl sok) alkoholt, és már egy pohár után se üljünk autóba. Tartsuk be a helyi közlekedési szabályokat, sebességkorlátozásokat, viselkedjünk fegyelmezetten hajós vagy repülőutunk során. Legyünk mindig óvatosak az ismeretlen eredetű ételekkel, gondoskodjunk a megfelelő napvédelemről, hidratálásról, gyerekeinket egy pillanatra se hagyjuk felügyelet nélkül és mérjük fel reálisan a képességeinket akár úszásról, akár sosem próbált szórakoztató strandeszközről, akár alkoholról van szó. (Az alkohollal, vagy más tudatmódosító szerrel azért is legyünk óvatosak, mert ezek befolyása alatt történt baleset esetén a biztosító akár meg is tagadhatja a térítést.)

Vigyünk magunkkal egy kis nyaralós egészségügyi csomagot láz- és fájdalomcsillapítóval, sebtapasszal, miegymással. Figyeljünk oda az értékeinkre, alkalmazkodjunk az időjáráshoz és mielőtt elindulnánk, telefonunkba írjuk be a legfontosabb helyi és otthoni segélyhívó számokat, fontos elérhetőségeket, például az utasbiztosító asszisztencia vonalának számát, hogy baj esetén a lehető leghamarabb segítséget kapjunk. Így jó eséllyel igazán önfeledten élvezhetjük a nyaralást.

Arra is adunk tippeket, hogyan legyen minél olcsóbb a nyaralás!

Kiemelt kép: Getty Images