Közeledik a nyaralószezon, megnéztük, a brit királyi család tagjai milyen hagyományokat követve és hol pihenik ki rendszerint fáradalmaikat. Az idei évet betegségek árnyékolják be, ezért még inkább szükségük van a családtagoknak a feltöltődésre. III. Károly király idén nyáron először megnyitja a balmorali kastély kapuit a látogatók előtt.

 II. Erzsébet és Fülöp herceg – Vallettába visszajártak nosztalgiázni 

A hírnévvel együtt járó állandó figyelem nagyon terhes tud lenni, de különösen nehéz lehet ez akkor, amikor az ember fiatal, szerelmes, és szeretne zavartalanul együtt lenni a párjával. II. Erzsébet és Fülöp házasságuk elején két évig Málta fővárosában, Vallettában éltek, mert a herceget ide szólította a munkája. Erre az időszakra évtizedekkel később is nosztalgiával gondoltak vissza, hiszen ekkor még VI. György uralkodott, és Erzsébet egy rövid időre megtapasztalhatta, milyen a civilek élete.­ Sok időt töltött a gyerekeivel, fodrászhoz és bevásárolni járt, az élet kiszámítható és lassabb volt. A Lord Mountbattentól kölcsönkapott külvárosi Villa Guardamangiában laktak, és annyira megszerették, hogy később rendszeresen visszajártak nosztalgiázni, 2007-ben is itt töltötték a hatvanadik házassági évfordulójukat. A máltai kormány nemrég úgy döntött, hogy felújítják a tizennyolc szobás épületet, és az egykori királynő emléke előtt tisztelegve múzeumként fogják üzemeltetni.

Vilmos és Harry herceg – Lánykérések Afrikában 

Vilmost és Katalint már egyetemista korukban is lesifotósok követték, a bulvárlapok kapcsolatuk minden eseményéről tudósítani akartak, így 2010 őszén örömmel utaztak el pár hétre kettesben Afrikába. A herceg a Mount Kenya közelében található Rutundu-tónál kérte meg barátnője kezét, majd a közeli kicsi, de tökéletesen felszerelt faházban töltötték az éjszakát. Évekkel később Vilmos elmesélte, miért Kenyára esett a választása: „Ez az a hely, ahová apám elvitt engem és az öcsémet, nem sokkal azután, hogy édesanyánk meghalt. Amikor döntenem kellett, hol lesz a legjobb megkérni Katalin kezét, Kenyánál alkalmasabb helyet nem tudtam elképzelni, hogy térdre ereszkedjek.” 

Harry herceg fiatalkorában sok időt töltött Afrikában, gyakran ment oda nyaralni és karitatív munkát végezni. 2016-ban Meghan Markle-t Botswanába vitte a harmadik randevújukra, és öt napig a csillagok alatt sátraztak egy glampingszálláshelyen, ahol háborítatlanul élvezhették a természet közelségét. Harry nagyon boldog volt, hogy sikerült meggyőznie Meghant, tartson vele Afrikába, bízott benne, hogy pár nap alatt alaposan megismerhetik egymást. Egy évvel később ugyanitt ünnepelték Meghan születésnapját, és Harry az eljegyzési gyűrű egyik gyémántját is innen szerezte be.

III. Károly és Kamilla királyné – Ha tehetik, Korfura mennek 

III. Károlynak már hercegként is rengeteg hivatalos programja volt, így nyaranta feleségével rendszeresen „megszöknek” az Egyesült Királyságból. Ha tehetik, Korfura mennek. A sziget hatezer csak ott termő fűszernövény- és virágfajjal büszkélkedhet. Ez megmagyarázná, miért vonzó úti cél a kertrajongó király számára, de ráadásul itt született az édesapja 1921-ben – Fülöp herceg itt élt másfél éves koráig, mielőtt egy gyümölcsöskosárban kicsempészték Korfuról. Károly és Kamilla általában a Kerasiában található, nagyon védett Rothschild-villában száll meg, ahol vízesések, ősfák és a Jón-tengerre néző medence biztosítja a kényelmet, de rendszeresen bejárják a környékbeli apróbb szigeteket is. Károly néhány éve úgy nyilatkozott a helyi hírportálnak, hogy már csak a származása miatt is mindig vonzódott a görögök ősi kultúrájához, történelméhez, és szerencsésnek tartja magát, hogy gyakran gyönyörködhet az ország egyedülálló látnivalóiban.

Vilmos herceg és Katalin hercegné – Miért éppen Jordánia? 

A családi kötődés nemcsak az idősebb nemzedéknek fontos. Katalin hercegné a nyolcvanas évek elején három évig élt a jordániai Ammánban, amikor édesapja, Michael Middleton a British Airwaysnél dolgozott. 2018-as közel-keleti körútja során Vilmos herceg ugyanott pózolt, ahol a feleségéről gyerekkorában az édesapjával és a húgával együtt fénykép készült, és megjegyezte a fotósoknak, hogy legközelebb ő és a hercegné elhozzák magukkal a gyerekeiket. Három évvel később meg is tették, családi nyaralást szerveztek Jordániába, de az élményeiket csak hazatérve osztották meg a sajtóval és az alattvalókkal. Jártak többek között a sivatagban és az ősi Petrában, 2021-ben a karácsonyi üdvözlőlapjuknak is egy itt készült fényképet választottak. 

Margit hercegnő – Mustique szigete 

Sokan rajongunk az Egyesült Királyság vadregényes, a zöld ezer árnyalatában pompázó tájaiért, de kár lenne tagadni, hogy aki karibi hangulatra vágyik, annak máshol kell keresgélnie. Mondhatni, II. Erzsébet húga tette fel a térképre Mustique szigetét, Margit hercegnőt ugyanis itt kapták lencsevégre 1976-ban, amint nála tizenhét évvel fiatalabb szeretőjével enyelgett. Margit nemcsak szerette, de büszke is volt a szigeten található tízhektáros birtokra, mert az nem a királyi család tulajdonában állt, hanem csakis az övében, nászajándékba kapta egy barátjától, Colin Tennant bárótól. Halála előtt néhány évvel a fiának ajándékozta, aki 2001-ben eladta egy amerikai üzletembernek. Manapság sok sztár nyaral Mustique-on, de a brit királyi család tagjai, például Vilmos és Katalin is szívesen látogatnak ide a gyerekeikkel. Margit egykori nyaralóját, az öt hálószobás Les Jolies Eaux-t ma már bárki kibérelheti, ha fizeti az ötfős személyzetet is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .