betörő éppen feltöri egy ajtó zárát

10+1 dolog, ami megkönnyíti a betörők dolgát

Érdemes ezekre odafigyelni – pláne, ha az ünnepek alatt elutazunk!

Talán nem is gondolnánk, mennyi mindennel „segíthetjük” tudtunkon kívül a betörőket… A szemfüles bűnözők a legapróbb jeleket is ügyesen olvassák, ezért az alább felsoroltakat mi is jól gondoljuk át – családunk és vagyonunk védelme érdekében!

A legtöbb nyomot értelemszerűen az udvaron keresik a betörők, így az alábbi tippek legtöbbje is a kertet helyezi fókuszba. Érdemes hát végignézni a listát, hogy a lehető legkisebb esélyét adjuk meg annak, hogy egy utazásból hazatérve azzal szembesüljünk, hogy illetéktelenek hatoltak be személyes terünkbe – elvégre ennél rosszabb ünnepi meglepetés nem sok van.

Cseréljük a törött vagy régi információs táblát!

Borzasztóan gyanús lehet, ha, bár kitettünk egy kamerával megfigyelt terület feliratú táblát (vagy valami hasonlót), az azonban törött, kopott vagy koszos. Ebből a betörők arra következtethetnek, hogy bár régen valóban lehetett működő biztonsági rendszerűnk, az minden bizonnyal már nem működik, esetleg a tábla eleve csak elrettentés céljából került a helyére.

Ne hagyjunk drága tárgyakat az udvaron és az előkertben!

Értelemszerűen nem jó ötlet a vagyonunkkal kérkedni, ha nem akarjuk, hogy valakinek megakadjon rajta a szeme (és az enyves keze)! „Ha ilyen drága bútorok vagy dísztárgyak ékesítik csak a kültereket, mi minden lehet odabent!” – gondolhatják az irigy szomszédok és járókelők mellett a betörők is.

Vágjuk vissza a sövényt és a túlburjánzott növényzetet!

Pusztán amiatt, hogy ezek remek rejtekhelyként szolgálhatnak a bűnözők számára. Főleg az ajtók és ablakok környékén elhelyezkedő növényekre érdemes különösen odafigyelni.

Ne hagyjuk elöl a létrát!

Ne könnyítsük meg a betörő dolgát azzal, hogy „munkaeszközt” biztosítunk számára! Különösképp a nappali órákban ne hagyjuk elöl a létrát, egyetlen járókelő sem kezdene el gyanakodni ugyanis, ha fényes nappal egy a létránkon kapaszkodó személyt látna.

Azért is fontos, hogy ne hagyjuk elöl a létrát, mert a biztonsági rendszerek, kamerák általában csak a földszintet pásztázzák – így az emeletre jutva már semmi sem rögzíti a betörők tevékenykedését. Ha mégsem tudjuk zárt helyre tenni a létrát, legalább lakatoljuk oda egy szilárd tárgyhoz vagy a kerítéshez – így legalább mozgatni nem tudják az idegenek!

Ügyeljünk a kukák és a kerti bútorok elhelyezésére is!

Hasonló okoknál fogva, mint azt az imént írtuk a létrák kapcsán.

betörő betörés illusztráció

Fotó: Getty Images

Csak csínján az üvegajtókkal!

Bár a betörők sem szeretnek üvegajtón keresztül érkezni, hisz könnyen megsebesülhetnek, mégis az egyik legkönnyebb számukra ezeken át bejutni a lakásunkba. Érdemes ezeket extrán biztosítani, esetleg lássuk el otthonunkat olyan jelzőfénnyel, ami érzékeli, ha az üveg megsérül!

Telepítsünk audio/video ajtócsengőt!

Amennyiben módunkban áll, érdemes lehet befektetni egy ilyen szerkezetbe, néhány változat ugyanis lehetővé teszi, hogy akkor is szóban válaszoljunk a csengetésre, ha épp nem otthon tartózkodunk. Mivel a betörők gyakran végeznek terepszemlét bevetéseik előtt, kulcsfontosságú lehet, hogy azt gondolják, a nap minden órájában van valaki otthon, vagy legalábbis hogy tudják, szemünket mindig a házon tartjuk.

Hagyjuk égve a lámpákat!

Old school módszer, de működik: a bűnözők nem igazán kockáztatják meg, hogy egy olyan helyre törjenek be, ahol éppen van valaki. Amennyiben sokat vagyunk távol, érdemes lehet távvezérléssel irányítható világítást telepíteni otthonunkba. Szintén fontos azonban, hogy

nappal ne hagyjuk égve a világítást 

– ez ugyanis épp arról árulkodhat, hogy utazás előtt maradt úgy véletlenül, tehát szabad a pálya.

 

Ne hagyjuk, hogy a posta felhalmozódjon!

Ebből ugyanis arra következtethetnek a bűnözők, hogy napok óta nincs senki otthon. Ha tehetjük, hosszú utazás előtt kérjünk meg egy rokont, ismerőst vagy a szomszédot, hogy vigye el/be a postát nekünk!

Záródjon nagyon jól a garázsajtó!

Ha közvetlenül be lehet jutni a garázsból a házba, rendkívül fontos, hogy jól záródjon az ottani ajtó is. Leggyakrabban épp a garázson keresztül jutnak be a házakba a betörők, ezért az elektromos kapukat is érdemes még biztosabbá tenni – ennek lehetőségeiről érdemes szakembernél érdeklődni.

Ne posztoljunk valós időben a nyaralásról!

Újra és újra előkerül ez a nagyon fontos alapszabály – higgyük el, nem véletlenül! Életbevágó, hogy amennyiben elutaztunk otthonról, és a lakásra senki sem vigyáz állandó jelleggel, bármennyire nehéz is megállni, semmiképpen se osszuk meg ezt az információt a közösségi médiában! Ne posztoljuk azonnal az elkészült szelfit egy messzi ország tengerpartjáról – ha mindenképp meg akarjuk mutatni a jól elkapott fotót, várjunk ezzel amíg hazaérünk, és tegyük ki a nappalinkból!

És azt sejted, hogy a szomszéd mennyi mindent tud rólad – akkor is, ha nem vagytok beszélő viszonyban? Kattints ide, és kiderül!

Kiemelt kép: Pexels