„Rossz szomszédság török átok” – tartja a mondás. Nagyon igaz, hogy ha valami, hát egy nem harmonikus szomszédi viszony igencsak meg tudja keseríteni a mindennapokat. Pláne az olyan szomszéd, aki a szeme sarkából vagy egy óvatosan félrehúzott függöny mögül lesi minden mozdulatod.

Akár van titkolnivalód, akár csak a mindenkit megillető privát szférára vágysz, jó ha tudod, hogy egy szemfüles és/vagy tengernyi idővel rendelkező szomszéd a legártatlanabb jelekből is pontos következtetést tud levonni a mindennapjaidról, szokásaidról.

Lássuk, mik azok az információk, amit érdeklődő szomszédod azonnal leszűr abból, ahogyan a mindennapokat éled.

Nyaralni mentél

Azt, hogy hosszabb ideig távol vagy az otthonodtól, viszonylag sok apró jelből össze lehet rakni: napokig, akár hetekig elsötétített lakás, lehúzott redőnyök, a postaládában felhalmozódott levelek, szórólapok mind arról árulkodnak, hogy nincs otthon a család. Ha nem is szomszédod előtt titkos információ, de biztos nem olyasmi, amit a környéken járó betörők orrára kötnél igaz? Ha tartasz attól, hogy kifigyelik a hosszú távollétet, elutazásod előtt egyeztess a postával és irányíttasd át a leveleid, és ha teheted, állíts be néhány beltéri lámpát úgy, hogy napjában néhányszor felkapcsolódjon.

Kedvenc tévéműsorod

Azt, hogy mit nézel a tévében, tévés szolgáltatód eleve nyomon követheti, ha a készüléked beállításaiban nem kapcsolod ki az adatmegosztást. De a papírvékony falakon átszűrődő hangból, vagy ablakod előtt elsétálva szomszédaid is pontos képet kapnak arról, mi is megy nálatok. Speciális beállításokkal ez ellen nemigen védekezhetsz, ha viszont zavar, hogy mások is nézik amit nézel (például mert abból, hogy melyik hírcsatornát nézed egyből kiderül politikai elköteleződésed is), vidd át másik helyiségbe a tévét, esetleg szereld át a másik falra, vagy tegyél fel olyan függönyt, amin nem látnak át.  

Mennyit költesz online

Az online vásárlás szuperkényelmes, de a szomszéd számára is praktikus módja annak megfigyelésére, mikor, kitől, milyen tételben vásárolsz. Főleg, ha a futár a küszöbödön vagy a garázsod előtt hagyja a csomagjaidat. Ha nem tetszik az ötlet, hogy a szomszédaid ismerjék az online vásárlási szokásait, vedd át személyesen vagy csomópontot a holmit. Ha viszont ránk hallgatsz, nem törődsz azzal, mit gondol a szomszéd, és legfeljebb mentális egészséged és pénztárcád kímélendő nem veszel meg mindent, ami szembe jön veled. 

Palira vesznek a gyerekek

Még a legokosabb, legrendesebb tizenévesek is csinálnak hülyeségeket, és a szomszédok valószínűleg előbb tudják meg, ha a gyerekeid bulikat tartanak, amikor nem vagy otthon, mint te. Ez esetben talán nem is baj, ha résen vannak, sőt érdemes neked elébe menned a dolgoknak, és jelezni a szomszédnak, hogy nem leszel itthon, ezért legyen kedves neked, és ne egyből a rendőrségnek szólni, ha elszabadulna a buli. 

Elvesztetted a munkád

Szomszédunk napi rutinja még akkor is feltűnik, ha nem figyeljük, mikor mit csinál. Ha korábban minden reggel összefutottál a portája előtt sepregető szomszéddal munkába menet, vagy amikor délután hazaértél, abból, ha hosszabb ideje otthon vagy nap közben, könnyen levonhatja a következtetést, hogy új munkahelyed/munkaköröd van, esetleg elvesztetted az állásod. Nem szégyen az sem, ha az utóbbiról van szó. Sőt, mivel szomszédod valószínűleg rég tudja, miről van szó, elegyedj inkább szóba vele, nincs-e valamilyen jó fülese egy épp neked való munkahelyről. 

Pénzügyi problémáid vannak 

A rossz anyagi helyzetnek nem kell rendetlenséggel, elhanyagoltsággal járnia – mondják legalábbis azok, akik még soha nem kerültek olyan helyzetbe, hogy fokozatosan egyre alacsonyabb és alacsonyabb szintre zuhanjon az életszínvonaluk. Az embernek ilyenkor nemcsak, hogy nincs pénze megjavíttatni bizonyos dolgokat, vagy újat venni az elhasznált helyett, de a motivációja is kisebb arra, hogy bármin is változtasson. Abból, ha portád a korábbinál elhanyagoltabbb, ha hónapok óta kitámasztod a kaput ahelyett, hogy megjuttatnád, sejthetik, hogy valami nincs rendben.

leskelődő szomszéd

Te, Mari! Ezeknek tavaly nyár óta ugyanúgy be van dőlve a kertkapu. (Fotó: Getty Images)

Elleptek a rovarok

Rovar- vagy rágcsálóírtót hívni persze lehet megelőző csapás is, de a legtöbben akkor élünk ezzel, ha komoly problémát kezdenek okozni a kártevők. Akárhogy is, a szomszédok észreveszik a szaki érkezését és rögtön a legrosszabbat feltételezik. Egyébként is az a fair, de ha meg tudják úgyis, akkor pláne: szólj előre a szomszédoknak, különösen, ha az ajtóitok közel vannak egymáshoz, vagy ha a gyerekek vagy a háziállatok együtt szoktak játszani. Ha pedig te látsz egy rovarirtót parkolni a szomszéd háza előtt, akkor itt az ideje, hogy magad is időpontot kérj egy szakitól, mert a különböző kártevők kifejezetten szeretnek szomszédolni.

Viszonyod van

Az erkölcsi ítélethozatal nem a mi feladatunk, de jó ha tudod, ahhoz, hogy lelepleződjetek, nem kellenek vékony falak, nyitva hagyott ajtó vagy más hasonló. Éppen elég gyanús lehet, ha nap-nap után egy korábban sosem látott autó parkol a házatok előtt vagy a feljárótokon nap közben. 

Gyűjtögető vagy

Ha gyűjtögető vagy, előbb-utóbb kifogysz a helyből. Ez pedig akkor válik a szomszédaid számára is nyilvánvalóvá, ha a garázsod/lakásod padlótól a plafonig tele van a cuccal, és elkezdesz kintre, a folyósóra, kertbe, ház elé is terjeszkedni. Ritkán, de előfordul hogy a gyűjtögetést valaki még viszonylag higiénikusan tudja abszolválni, az esetek nagy többségében viszont a kényszeres gyűjtögetés egészségügyi kockázatokat is rejt, a szomszédok pedig már a szagra is felfigyelnek. A kényszeres gyűjtögetés mentális probléma, ami mögött sokszor valamilyen komoly trauma, vagy nem kellően feldolgozott életesemény van. Szégyen helyett, és mielőtt a holmik már lehetetlenné teszik az emberhez méltó életet, kérj inkább segítséget. A témáról ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesebben. 

Mit tehetsz a kíváncsi szomszéd ellen?

Olyasvalaki mellett (alatt/fölött) laksz, aki él-hal azért, hogy minél többet megtudjon rólad? Bosszantó, de kihúzható a dolog méregfoga. Elegyedj néha szóba a közvetlen közeledben lakóval, hogy ne érezzék szükségét a nyomozásnak és megfigyelésnek.

Kiemelt kép: Getty Images