Nemcsak időt, pénzt is spórolhatunk, ha a webshopos vásárlást választjuk. Bár még mindig viszonylag sokan ódzkodnak tőle, el kell ismerni, hogy olykor egyszerűbb csupán néhány kattintással letudni a bevásárlást, legyen szó akár élelmiszerek vagy egy régóta vágyott ruhadarabról. Cikkünkben adunk néhány okos tippet ahhoz, hogy ezt a lehető legbiztonságosabban csináljuk.

online vásárlás

Az első lépés: válasszunk egyedi jelszót!

Ha webshopos vásárlásra készülünk, érdemes az online boltba történő regisztráció előtt olyan jelszót választani, amelyet azelőtt sehol máshol nem használtunk. Menjünk biztosra, adjunk meg minél hosszabb karakterből álló, nagy- és kisbetűket, illetve számokat is tartalmazó kódot!

Használjunk webes vásárlásra alkalmas kártyát!

Tanácsos webshopos vásárlásoknál az utánvételes kiegyenlítést választani, de az is jó megoldás, ha a mindennapokban használt bankkártyánk helyett igénylünk egy virtuális internetes bankkártyát, amelyre pont akkora összeget vezetünk át, amennyit online szeretnénk elkölteni.

Vásárlás a kanapéról – ne publikus hálózaton tegyük!

A kávézókban és az éttermekben elérhető nyilvános hálózat helyett inkább válasszuk a saját, otthoni internetkapcsolatunkat! Így teljesen biztosak lehetünk abban, hogy védett hálózatban vásárolhatunk.

A zöld lakat, avagy győződjünk meg arról, hogy az oldal biztonságos!

Onnan tudjuk megállapítani, hogy az adott weboldal, amelyről vásárolni szeretnénk, biztonságos, hogy a fő URL https:// kóddal kezdődik, illetve zöld vagy szürke színű lakatszimbólum jelenik meg az oldal nevénél a böngészőben. A lakatra kattintva információt kaphatunk a honlap biztonsági adatairól.

Fő az elővigyázatosság! Óvakodjunk az álwebshopoktól!

Filléres termékek, óriási akciók – túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Tartózkodjunk az olyan álwebshopoktól, amelyek linkjei e-mailekben vannak elhelyezve, mert ezeket általában csak a személyes adataink megszerzéséhez találják ki. Amit itt rendelünk, sosem fog megérkezni, sőt még a pénzünket is elveszítjük.

A védelmi rendszer fontossága

Biztosítsuk be magunkat, hogy kellőképpen védettek legyünk az interneten! Telepítsünk a számítógépünkre és az okostelefonunkra is vírusirtót, tűzfalat, amelyekkel  az internetes fenyegetések ellen védekezhetünk.

PIN-kódot ne!

Miután kiválasztottuk a megrendelni kívánt terméket, átvezetnek a fizetési oldalra, ahol, ha nem utánvétellel vásárolunk, szükséges megadni a bankkártyán szereplő nevet, a bankkártyaszámot, a kártya lejárati idejét, illetve a hátulján feltüntetett háromjegyű CVC-kódot. A PIN-kódot semmilyen esetben nem kell megadnunk!

A Nők Lapja 2018/10. lapszáma közel 200 kedvezményes kupont tartalmaz, amelyekkel többek között az interneten, például az ecipo.hu oldalon is vásárolhattok. A Nők Lapja Kuponnapokról, a beváltóhelyek listájáról itt tájékozódhattok. Keressétek a magazint március 7-étől az újságosoknál!

Összeállította: D. E.

Fotó: Thinkstock