Nem nagy dolgok, mégis óriásit dobnak az ember megjelenésén!

Egészen más ma ötvenes nőnek lenni, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Jobb is, néha rosszabb is. Attól, hogy a sztárvilágban néha valószerűtlen példákat látunk arra, hogy néz ki 2024-ben egy ötvenes, nem nagyon lett jobb a közérzetünk. Attól viszont, hogy egyre több hétköznapi ötvenes látja be, hogy az életút felén még egyáltalán nem kell lehúzni a rolót, határozottan jobban érzi magát az ember.

Ha az ember ötvenes éveiben olyan szerencsés, hogy nemcsak ő, de még szülei is egészségesek, és közben életének olyan szakaszában is tart, hogy gyerekekről (már), unokákról (még) nem kell gondoskodnia, korábban soha nem tapasztalt szabadságot élhet meg. Ezekben az években lehetőség nyílhat arra, hogy az ember kicsit magával is foglalkozzon. Tanuljon, ha ahhoz van kedve, utazzon, ha erre vágyik és anyagilag is megteheti: keresse meg végre tényleg saját magát.

Nemcsak belső önismeretre, de stílusunk meglelésére is remek időszak ez.

Az ember ilyenkor már nem akar mindenáron a környezetének megfelelni, hanem azt próbálja megérteni, mitől érezné jól magát a saját bőrében. Sokan épp ötvenes éveikben találják meg azt a stílust, ami valóban kiemeli szépségüket: egy ötvenes nő már tudja, mi áll jól neki, és mik azok a holmik, amikben mindig jól érzi magát. 

Divat 50 felett: Néhány remek kiegészítő

Ha divatról van szó, egy ötvenes nő kezében nem is annyira ruhái, mint inkább kiegészítői jelentik a legnagyobb fegyvert. Szakértők szerint ebben a korban akkor lehet a legstílusosabb a megjelenésünk, ha egyszerű, klasszikus alapdarabokat kombinálunk néhány – akár kicsit drágább, de időtálló és látványos – kiegészítővel. Lássuk, mire van szüksége egy ötvenes nőnek ahhoz, hogy mindig stílusos legyen a megjelenése!

1. Egy szép táska

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy hatalmas gardróbjában hegyekben állnak a szebbnél szebb, különféle szettekhez illő, méregdrága táskák. Viszont ötven felett érdemes lehet legalább egy darab jó minőségű és időtálló, bőr táskára beruházni. Ha az ára borsosabb is, hosszú távon megtérül, hiszen egy jól megválasztott darab évekig nem megy tönkre, és a divatból sem megy ki.

Hogy milyen is legyen ez a táska? Nos, igazodjon életmódunkhoz!

Ha sokat jövünk-megyünk, ha rendszeresen visszük magunkkal a laptopunkat, válasszunk elegáns, vékony pántos bőr hátizsákot, amivel (annak ellenére, hogy minden holminkat szolgálatkészen elcipeli) mégsem keltjük űzött vad benyomását. Ha laptopot nem kell hurcolnunk, válasszunk közepes méretű kézi- és válltáskaként is hordható táskát, amiben minden elfér, amire a nap folyamán szükségünk van.

2. Méretes napszemüveg

Egy méretes napszemüveg az egyik legjobb kiegészítő, amit egy ötvenes nő magára ölthet, és még csak nyáridő sem kell hozzá. Ha süt a nap, télen-nyáron bátran viselhetjük odakint. A napszemüveg nemcsak öltöztet, de

meg is véd a szem környékén csúnya aljasságokra képes UV sugárzástól,

titokzatosságot és lazaságot sugall, és jótékonyan elfedi a nyomát annak is, ha előző este valamiért nem tudtuk rendesen kialudni magunkat. Válasszunk valamilyen klasszikus, mégis érdekes formájú keretet, például huncutul cicás fazont, és élvezzük, hogy egy csapásra sikkes lett a megjelenésünk. 

3. Mintás selyemsál

Egy jó minőségű mintás selyemsál az egyik legsokoldalúbb és legstílusosabb kiegészítő, amit egy ötvenes nő viselhet. Feldobja a legegyszerűbb (mondjuk, farmerből és fehér lenvászon ingből álló) szettet, hiszen használhatjuk sálként, nyakkendőket, hajpántként, övként, de még karkötőként is, sőt, ráfonhatjuk táskánk pántjára is.

Ha valamin, ezen nem érdemes spórolni: nyakunkba kötve imádni fogjuk, ahogy a selymes anyag simogatja bőrünket, az ízléses (lehetőleg inkább világosabb, vagy kifejezetten a színtípusunkhoz választott) minta pedig lágyítja majd a vonásainkat. Önkifejezésnek se utolsó, ha mintája például kedvenc festményünket mutatja vagy más, számunkra fontos dologra utal.

4. Egy pár elegáns, lapos cipő

Megvan a helye a tűsaroknak is, de ismerve egy mai ötvenes nő aktív, rohanós életét, egy lapos sarkú, egyszerre elegáns, leheletnyit mégis sportos cipő alapfelszerelés a ruhatárban. Válasszunk kényelmes loafert, vagy akár valamilyen szegeccsel díszített balerinát, utóbbiba ugyanakkor tegyünk talpbetétet, mert a teljesen lapos talpú cipőben könnyen megfájdul a láb.

50-felett-kiegeszito-divat

Egész napos szaladgáláshoz, irodába, randira… (Fotó: Getty Images)

A tökéletes cipőt szoknyához, nadrághoz egyaránt tudjuk majd viselni, és egy pár ilyennel nem jelent gondot az sem, ha délután munkahelyiből randiüzemmódba kell váltanunk. Épp így jó szolgálatot tesz télidőben egy lapos sarkú csizma, nyáridőben pedig egy szintén nem túl magas, vastagabb pántos szandál is, ami egyszerre kényelmes és sikkes is.

5. Sűrű szövésű fekete harisnya

Egy magas minőségű, sűrű szövésű harisnya az ötvenes nő ruhatárának alapdarabja. Karcsúbbnak mutatja a lábat, elfedi az esetleges bőrhibákat, ugyanakkor nagyságrendekkel elegánsabb, mint egy leggings, és nem is kelt kislányos benyomást. Ráadásul nem csak a téli időszak viselete lehet. Tavaszi, őszi, sőt kora- vagy későnyári szettjeinket is feldobhatjuk vele, hiszen segítségével rövidebb sort vagy miniszoknya viselése közben sem érezzük majd pucérnak magunkat.

6. Egy jó öv

Egy jó minőségű, elegáns, lehetőleg bőr öv megint csak alaptartozék, ha az ötvenes nő ruhatáráról beszélünk. Az egyszínű fekete, esetleg valamilyen mutatós csattal rendelkező öv nemcsak a farmeres szettjeinket dobja fel, vagy kosztümünknek ad szofisztikált csavart, de sokkal csinosabbá teszi egyberuháinkat, a legkülönfélébb tunikákat is. Az övvel törzsünk legkarcsúbb részére irányíthatjuk a figyelmet, és jó pár kilót lecsalhatunk, ha szeretnénk. 

7. Rétegzett láncok

Ötvenes éveikben sokan tapasztalják, hogy a dekoltázsuk bőre már nem olyan sima, mint egykor volt. A dolog egyrészt teljesen természetes, másrészt a folyamat a dekoltázs bőrének napvédelmével és megfelelő ápolásával lassítható. Harmadrészt pedig kiegészítőkkel is jól tudunk trükközni.

Nem kell elrejteni a mellkast: a fentebb már említett kendő lazán a nyakba kötve kifejezetten jól néz ki, de klasszul mutat az is, ha többféle hosszúságú, akár különböző fémből készült láncokat rétegzünk a nyakunka. Ez a játékosság elvonja a figyelmet az esetleges ráncokról és egy egyszerű fehér inges szettet is elegánsabbá tesz.

8. Szalmakalap

A napvédelem nem ér véget a naptej alkalmazásával. Egy széles karimájú szalmakalap nyáron remek szolgálatot tesz, mert nemcsak stílusosabbá varázsolja a megjelenést, de segítségünkre van akkor is, ha a hajunk épp nem a legjobb formáját mutatja. Emellett véd a káros uv sugaraktól is. Hordjunk nyáron a lehető legtöbbször szalmakalapot, mert ezzel még a vízparton is elegánsabbak lehetünk!

50-felett-kiegeszito-divat

Öltöztet, pláne napszemüveggel! (Fotó: Getty Images)

9. Egy jó óra

Hiába tudjuk a mobilunkon azonnal megnézni az időt, egy stílusos karóra mindig jól jön. Egy ötvenes nő ruhatárából meg aztán főleg nem hiányozhat a (stílustól függően) kisebb, inkább ékszer jellegű, vagy a szándékosan túlméretezett darab. Hát nem sokkal elegánsabb a karunkra pillantva megnézni az időt, mint fejest ugrani táskánkba, hogy valahogy előbogarásszuk a mobilt?

10. Egy szép hajcsat

Már rég nem úgy van, hogy az ötvenes nő csak felnyírt és tupírozott nagymamafrizurát hordhat. Egyre többen vannak, akik ötvenes-hatvanas éveikben is a hosszabb hajra szavaznak, és nagyon jól teszik! Egy szépen ápolt (akár ősz) haj ebben a korban is egy nő éke, arra kell csak figyelni, hogy a hajunkon használt kiegészítők is időtállóságot tükrözzenek. Szóval félre a gumikkal, csitcsatokkal, és elő az elegánsabb, ékszerszerű, vagy éppen fából készült, míves hajcsatokkal!

Íme, néhány kedvencünk!

divat 50 felett

1. Selyemsál, Answear Lab, 11 990 Ft, answear.hu; 2. Kézitáska, Mexx – CCC, ccc.eu; 3. Bőröv, Vanzetti, 15 990 Ft, zalando.hu; 4. Napszemüveg, Mango, 7995 Ft, shop.mango.com; 5. Színes gyöngysor, Zara, 11 995 zara.com; 6. Szalmakalap, F&F, 6990 Ft; Szandál, H&M 9995 Ft, hm.com

Ebben a korábbi cikkünkben arról írtunk, melyek azok a hajviseletek, amelyek kifejezetten előnyösek 50 felett!

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók

 
Nők Lapja Példakép Díj