mikor-kell-hajat-vagatni

Hajbaj – Ha ezeket a jeleket tapasztalod, nem érdemes tovább halogatni a hajvágást

Sokunk számára a hajvágás inkább csak a változatosság és megújulás vágyáról szól. Mivel halogatni is hajlamosak vagyunk, kevésbé tekintünk rá a szépségápolás egyik nélkülözhetetlen részeként – pedig már egy aprócska vágás is csodát tehet a hajunk egészségével.

Hogy mikor is kell időpontot kérni a fodrászunktól, az számos tényezőn múlik: hajunk hosszúságán, a frizura stílusán, az egyéni hajszerkezeten, a festésen, de még a hajápolási szokásainkon is.

Akár göndör, hullámos, akár egyenes fürtökről van szó, a szakértők szerint átlagosan 6-8 hetente ajánlott hajat vágatni. Ám ha nem tartozunk azok közé, akik ezt rendszeresen be is tartják, jellemzően a hajvégek állapotából következtetünk arra, hogy mikor érett meg a fodrászlátogatás.

Amennyiben viszont tartósan ragyogó és egészséges hajkoronát szeretnénk, nem a hajvégek töredezettsége az egyetlen tényező, amit figyelembe kell vennünk.

Lássuk, milyen jelek árulják el, ha ideje bejelentkezni a fodrászhoz!

5 jele annak, hogy ideje hajat vágatnod

A fürtjeid szárazak, fénytelenek, formátlanok, és hiába teszel meg mindent, a hajkoronád a legtutibb pakolások ellenére is olyan, mintha madárfészek lenne? Mutatjuk, miről ismerheted fel – a töredezettségen túl –, ha elérkezett a vágatás ideje!

1. Nehéz fésülhetőség és kezelhetetlen gubancok

Ahogyan nő a hajunk, úgy válik egyre hajlamosabbá a bosszantó gubancolódásra – különösen akkor, ha a hajvégeink is sérültek. Ha betartjuk a szakemberek ajánlását, és nem sajnáljuk az időt arra, hogy 6-8 hetente ellátogassunk a fodrászunkhoz, a fürtjeink egészségesebbé, fésülhetőbbé és rugalmasabbá válhatnak. Nem beszélve arról, hogy a hajszerkezet sem roncsolódik tovább.

2. Amikor már a hajformázók sem segítenek

Egyre több időt vesz igénybe reggelente a frizurád elkészítése? Kipróbáltad a göndörítést, az egyenesítést, a beszárítást, és hiába a megannyi szérum és fixáló, a hajad képtelen megőrizni formáját?

mikor-kell-hajat-vagatni

Figyeld a hajadat, és ismerd fel, hogy mikor jött el az ideje egy kis fazonigazításnak! (Fotó: Getty Images)

Nos, ha nem vágatunk rendszeresen – különösen akkor, ha gyakran éri hőhatás a fürtjeinket –, a hajvégek elszálkásodnak, aminek a frizuránk ereje, tartása és formája látja kárát. Elég azonban már egy frissítő vágatás is, és újra gyerekjáték lehet az otthoni hajformázás!

3. A hajvégek gyorsabban száradnak

Amikor a hajszerkezet sérül, egyúttal porózusabbá is válik – vagyis kevésbé tudja megtartani a nedvességet.

Ha zuhanyzás után a hajvégeid látványosan gyorsabban száradnak a haj többi részénél, érdemes mihamarabb időpontot kérned a fodrászodhoz!

Ne feledd, hogy a töredezett hajvégek könnyedén tovább hasadhatnak, és ha halogatod a dolgot, előfordulhat, hogy jóval többet kell majd vágatnod, mint amennyi jólesne a lelkednek.

4. Tompább, élettelenebb, fénytelenebb haj

A fényesség az egészséges haj egyik leglátványosabb jele, ezért mindenképp érdemes legalább hetente szemügyre venned a hajtöveket és a hajvégeket. Különösen az utóbbi tompasága árulkodik egyértelműen a hajszerkezet romlásáról, amit némi vágással szerencsére könnyedén orvosolhatunk.

5. A hajad is fáj?

Akár hiszed, akár nem, a mondásnak tényleg van némi igazságalapja! Ha túl szoros kontyban vagy copfban hordjuk a hajunkat, a hajhagymák és a fejbőr valóban fájhat (illetve kellemetlenül bizsereghet), ami sokkal gyakoribb jelenség, mint gondolnánk. De a furcsa érzésnek más oka is lehet, amire főként akkor érdemes különösen figyelnünk, ha sűrű és vastagabb szálú hajkoronánk van.

A keményebb textúrájú haj súlyát ugyanis bizony a fejbőrünk is megérezheti, így ha nehéznek találod a tincseidet, mindenképp érdemes felkeresned a fodrászodat! Ráadásul amellett, hogy megkönnyebbülhet a fejbőröd, egy pici vágással még a hajhullást is megelőzheted!

40 felett hajunk egyre ritkábbá, vékonyabbá válhat, és sokat veszíthet tartásából is. Kattints a linkre néhány hajápolási tippért, amivel elkerülheted az ilyesmit!

Kiemelt kép: Getty Images