hajapolasi-hibak

Mindent megteszel, mégis töredezik? – 6 hajápolási hiba, amit gyakran elkövetünk

A szebb és egészségesebb hajkorona olykor tényleg apróságokon – és persze némi tudatosságon – múlik.

Ahogyan bőrápolási rutinunkat, úgy a hajápolást sem érdemes félvállról venni. Tudjuk, hogy időigényesebb, éppen ezért nem a legkedveltebb személyes higiéniai eljárásaink egyike. Nem beszélve a számos hajápolási praktikáról, melyek útvesztőjében aligha lehet egykönnyen kiigazodni. És különben is, hogyan lehet, hogy ami a barátnőinknek bevált, nekünk nem?

Gyakran csak az időhatékonyságot tartjuk szem előtt hajápolási rutinunk kialakításakor,

hajunk és fejbőrünk állapota pedig nem ritkán tükrözi is erőfeszítéseink hiányát.

Úgy gondolod, mindent megtettél, mégsem stimmel valami? Nos, lehetséges, hogy egészen apró dolgokon csúsztál el.

6 hajápolási hiba, amit mind elkövetünk néha

Mutatjuk a leggyakoribb hajápolási hibákat, melyeket hajtípustól függetlenül mindenkinek érdemes elkerülnie.

1. Túl sok fésülés

Széles körben elterjedt hajápolási tévhit, hogy a hajnak jót tesz a gyakori fésülés. Az igazság az, hogy a haj szerkezete egyáltalán nem hálálja meg. Különösen akkor jelenthet problémát, ha valamilyen kémiai kezelésen, például festésen esett át a hajunk, az ilyesmi ugyanis sokkal érzékenyebbé teheti a hajszálakat.

Ha túlzásba visszük a fésülést, idővel nemcsak a hajvégek töredezhetnek el, hanem hajhullás is bekövetkezhet.

Ami pedig magát a fésülést illeti, az sem mindegy, hogy honnan indítjuk a kefét. A töredezettség és a hajhullás állapotán sokat ronthatunk, ha fentről lefelé kezdjük a kefélést. Úgy járunk a legjobban, ha először a hajvégeknél fésüljük ki a csomókat. A nedves haj ráadásul még könnyebben törik és hullik, így az a legbiztosabb, ha szárítás után, fésülést segítő spray segítségével bontjuk ki a gubancokat.

2. Koszos hajkefe

Talán ez az, amiről a legtöbben hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig a fésűn lévő termékmaradványok és olajos szennyeződések bakteriális fertőzéseket is okozhatnak. Éppen ezért első lépésként minden használat után szedjük ki a fésűben rekedt hajszálakat, és legalább hetente egyszer mossuk át samponnal a kefét is!

3. Túl gyakori/nem elég gyakori hajmosás

Hajtípusonként eltérhet, hogy mi számít megfelelő gyakoriságú hajápolásnak, de ha nem kifejezetten zsírosodásra hajlamos a fejbőrünk, szakértők szerint elég 2-3 naponta hajat mosnunk. Máskülönben a fejbőr természetes védőrétegét is eltávolíthatjuk, ami hosszú távon csak gondokat okozhat.

Ha göndör vagy száraz a hajunk, akár heti 1-2 alkalom is elég lehet. Amennyiben viszont könnyen zsírosodik, érdemes szem előtt tartanunk, hogy a naponta végzett samponozás hatására a bőr faggyútermelése is fokozódhat. Az ördögi körforgásból száraz sampon használatával sikerülhet kitörni.

4. Nem megfelelő termékek használata

Sampon és balzsam kéz a kézben jár, és ha jól választunk, azt a hajunk is meghálálja. Nem csak a szennyeződéseket és a zsíros lerakódásokat távolíthatjuk el, a haj hidratáltságát, fényét és vitalitását is megőrizhetjük. Tudjuk, hogy nehéz ellenállni a drogériák éppen akciós termékeinek, de ami a hajápolást illeti, nem érdemes ez alapján választani.

Nem minden sampon és balzsam egyforma, így nagy segítség lehet, ha tisztában vagyunk hajunk és fejbőrünk állapotával, típusával, és ennek megfelelően választjuk ki a számunka legideálisabb termékeket. Például:

  • Érzékeny, viszkető fejbőr esetén hipoallergén termékeket válasszunk!
  • Száraz fejbőrre hidratálót;
  • Festett hajra színvédőt;
  • Vékony szálú, zsíros haj esetén kerüljük a zsírosodásra hajlamosító összetevőket (például a szilikont);
  • Korpásodásra hajlamos fejbőrnél pedig olyan készítményt használjunk, ami a baktériumok és az irritáció ellen is felveszi a harcot!

Ami a balzsamot illeti, zsíros haj esetén a hajtövektől messzebb, legfeljebb 3 cm távolságig vigyük csak fel! Száraz hajnál kerülhet balzsam valamivel feljebb is. Fontos azonban minden esetben, hogy a fejbőrre közvetlenül ne kenjünk balzsamot! Ilyesmit a samponon kívül csak (például hajhullás elleni) gyógyhatású készítményekkel csináljunk.

5. Törölközős dörzsölés

Gyakori és széles körben bevett szokás a vizes haj törölközővel történő átdörzsölése. Pedig a durva oda-vissza irányú mozdulatok egyáltalán nem tesznek jót a hajvégeknek. Sőt, a hajhagymákat is gyengíthetjük, ha hosszú időre törölközőbe csavarjuk szárítás előtt hajunkat. A legjobb az, ha a hajtövektől a hajvégekig, lassan és óvatosan töröljük át a nedves tincseket.

hajapolasi-hibak

Fotó: Getty Images

Ha lehetőségünk van rá, hagyjuk hajunkat a szabad levegőn megszáradni (közben néha-néha rázogassuk át)! A hajszárító gyakori használata, illetve a túlzott hőnek való kitettség szintén a hajvégek eltöredezését okozhatja. Szárítás és formázás előtt hővédő készítmények használata is javasolt.

6. Túl meleg víz

Csodás érzés elmerülni egy kádnyi gőzölgő fürdővízben, de, ha lehet, a hajmosást ne ekkorra időzítsük! A túl meleg víz anélkül tud komolyabb károkat okozni a hajon, hogy észrevennénk.

A túl magas hőmérséklet idővel fénytelenné, töredezetté és szárazzá teheti a hajat, és a hajhagymáknak, illetve a fejbőr védelmét ellátó természetes zsírrétegnek sem kedvez.

Lehet, hogy kevésbé pihentető érzés, de jobban járunk, ha hajmosáskor inkább kellemesen langyos hőmérsékletre váltunk.

Nemcsak egy jó hajápolási rutinnal, hanem a nekünk legelőnyösebb frizurával is sokat dobhatunk megjelenésünkön. Íme a legjobb frizurák – hajtípus szerint!

Kiemelt kép: Unsplash