Gyönyörű tincsek helyett száraz, töredezett hajvégek, amikkel nem tudunk mit kezdeni? Íme, a megoldás!

Hajunk szárazságát sosem egyetlen, hanem inkább több tényező okozza. Gyakran ápolási szokásaink teszik a legnagyobb kárt frizuránkban – a túl gyakori hajmosás, a nem kímélő samponok és balzsamok használata, a mindennapos szárítás és a heti többszöri hajvasalás vagy -sütés. Hogy mennyire nagy a baj? Lássuk csak…

1-es fokozat: Enyhén száraz tincsek

Diagnózis

Durva és élettelen tapintású haj.

Mi okozza?

Hajunk három rétegből áll: a külső réteg, más néven kutikula óvja az alatta lévő rétegeket. Ha a kutikula megsérül, a haj száraz és élettelen lesz.

Megoldás

A kutikula helyreállítása, hidratálása

1. Megszokott samponunkat cseréljük hidratáló és tápláló típusúra.
2. Mosás után intenzíven hidratáló balzsamot/kondicionálót használjunk. A „repair” elnevezéssel ellátott típusok puhítják, kisimítják a tincseket, könnyebb tőlük kifésülni a hajat, és szárítás után sokkal fényesebb lesz a frizuránk. Ezek a termékek a haj rugalmasságát is fokozzák, ettől fürtjeink ellenállóbbak lesznek.
3. Ne használjunk naponta meleg levegős hajformázókat, mert ezek roncsolhatják a szálakat. A hajszárító használata után hagyjuk teljesen megszáradni a hajunkat, és mielőtt vasalnánk vagy sütővel formáznánk tincseinket, permetezzünk rájuk hővédő spray-t. Ez a termék védőréteggel vonja be a szálakat, és megóvja őket a magas hő okozta roncsolódástól.

Tipp:
Keverjük össze a sampont egy kis vízzel, és finoman masszírozzuk át vele a fejbőrt, hogy serkentsük a vérkeringést. Nem szükséges a teljes hosszt és a végeket besamponozni, mert öblítésnél a sampon habja úgyis végigfolyik a hajon, így kellő gyengédséggel tisztulnak a tincsek.

2-es fokozat: Töredezett hajvégek

Diagnózis

Száraz és fakó haj töredezett, szálkás végekkel.

Mi okozza?

A kutikula fehérjerétegekből tevődik össze, ezt a fehérjét keratinnak hívják. A hajszál belsejében található a kéregállomány, ami szintén keratinfehérjékből áll, ez adja a haj erejét és szerkezetét. Ha a kutikula komolyan károsodik, szétnyílik, a hajszálrostok elmozdulnak és megtörnek.

Megoldás

Bezárni a kutikulát

1. Próbáljuk csak háromnaponta hajat mosni, mert ha a haj természetes olajait megőrizzük, lágyabb lesz az esése. Ha a hajunk túlzottan zsírosodik, használjunk száraz sampont két mosás között.
2. Hetente egyszer samponunk helyett mossunk hajat kiöblíthető kondicionálóval. Elsőre furán hangozhat, mégis tisztábbnak fogjuk érezni tőle a hajunkat, miközben a száraz tincsek meghálálják az extra adag ápolást.
3. A haj teljes hosszára és a végekre vigyünk fel ápoló szérumot. Ettől szép fényes lesz a haj, és egyben meg is akadályozza, hogy jobban kiszáradjon vagy töredezzen.

Tipp:
Tartsunk hőszünetet! Néhány hétig ne használjunk melegítő formázókat. A 200°C feletti hőmérsékletnél a haj keratinfehérjéi megolvadnak, ami visszafordíthatatlan károkat okoz a hajszál szerkezetében.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .