divat

5 menő, Z generációs divattrend, ami az idősebb korosztálynak is szuperül áll

Akár 50 éves kor fölött is megéri nyitott szemmel járnunk a Z generáció gardróbja előtt!

Bár minden korszaknak megvannak a maga sajátos trendjei, ami az életkorral kapcsolatos öltözködési szabályokat illeti, ma már szerencsére egyre kevesebb társadalmi nyomás nehezedik a vállunkra. Ahogyan idősödünk, és ahogyan egyre több tapasztalatot szerzünk, a személyiségünkkel együtt az ízlésünk is átalakul: rájöttünk arra, hogy mi működik, mi nem, és miben érezzük igazán jól magunkat.

Már nem kötelező minden helyzetben elegánsan, „visszafogottan” öltözködnünk csak azért, mert egy bizonyos életkor felett „így illik”, és hogy mit kell, vagy mit nem kell, mit lehet, mit nem érdemes viselnünk az idő előrehaladtával, az első sorban személyes döntés és ízlés kérdése.

Ha azonban némi tavaszi újításra vagy változatosságra vágynánk, nem lőhetünk mellé azzal, ha szétnézünk a múltban egy kis ihletért – a vintage és a retró stílus egyébként is fénykorát éli –, időnként ugyanakkor a fiatalabb generációk gardróbja mellett is érdemes nyitott szemmel járnunk, hiszen megannyi kortalan (és izgalmas) ruhadarab vált ismét divatossá.  

Így viseljünk „fiatalos” ruhákat!

Tudjuk, a TikTok világában nem egyszerű lépést tartani a divatirányzatokkal, amikor a trendek gyorsabban jönnek és mennek, mint valaha. Van azonban néhány örökzöld darab, ami nem csak a Z generáció képviselőit hódította meg, és pontosan ugyanolyan jól állhatnak rajtunk 40-50 fölött is, mint huszonévesen. Mutatjuk a kedvenceinket!

1. Bő szabású, laza farmernadrágok

Akár sportos és laza, akár alkalmi viseletre vágyunk, a farmer azon időtlen ruhadarabok egyike, amit évről évre szívesen öltünk magunkra. Az évekig hódító testhezálló skinny stílus a kényelem nevében manapság háttérbe szorult, a Z generáció által kifejezetten kedvelt bő szabású farmernadrágok – például a boyfriend vagy a mom jeans – pedig az idősebb vásárlók számára is sokoldalúan variálható darabok, hiszen amennyire szuperlazák és könnyedek, legalább annyira csinosak is. (Ha nem sikerült megbarátkoznunk a bő farmerokkal, akkor viszont örülhetünk, mert ősszel visszatér a divatba a skinny jeans!)

2. Platform mokaszin

Legyen szó elegánsabb vagy lazább, sportosabb szettekről, a kényelmes és időtlen klasszikussal, a mokaszinnal nem lőhetünk mellé, ami jelenleg a ’90-es éveket idéző platformos megjelenéssel hódít az üzletekben.

mokaszin

Alexa Chung Prada mokaszinben a párizsi divathéten 2024. 03. 05-én (Fotó: Vanni Bassetti/Getty Images for Prada)

Ha fontos számunkra, hogy valami ne csak trendi, de hosszú távon időtálló is legyen, kerüljük a túlzóan magas talpakat, és válasszunk inkább visszafogottabb, könnyebben variálható darabokat!

3. Slip dress

Kate Moss és a ’90-es évek nagy kedvence, a kombinéhatás újra hódít a kifutókon. Praktikusságának és sokoldalúságának köszönhetően a Z generáció divatrajongóit is sikerült meghódítania, és ha úgy gondolnánk, hogy túl öregek vagyunk mi már ahhoz, hogy lágyan leomló, vékony pántos ruhákat hordjunk, nyugodtan gondoljuk át újra a dolgot!

Valahogy így:

Vagy így:

4. Minden, ami piros

Legyen szó lábbeliről, táskáról vagy egyéb ruhadarabról, a piros és árnyalatai kétségkívül nagyot mentek az elmúlt évek kifutóin – és téved, aki úgy hiszi, hogy az élénkebb, feltűnőbb színek csak a fiatalabbaknak állhatnak jól!

Ha egyszerre szeretnénk bevállalós, de mégis ízléses és elegáns hatást kelteni, könnyen feldobhatjuk a szettünket a vibráló és nőies pirossal. Felturbóznád valamivel nyárra az önbizalmadat? Az Instagram egyik legnépszerűbb stílusikonja, az idén 58 éves Grece Ghanem mikrobiológus és influenszer összeállításaiból tényleg megéri inspirálódni!

5. Legyen divat a fenntarthatóság!

A Pew Research jelentése szerint a Z generáció képviselőinek 76%-a aggódik, 37%-uk pedig komolyan szorong a klímaváltozás következményei miatt. Ami nem is csoda, hiszen a Z generáció az, aki legélesebben szembesül a túlfogyasztás, a környezetszennyezés és a fast fashion divatipar romboló hatásaival.

Ők azok, akik egy olyan korba születtek, ahol az emberi felelőtlenség következményei láthatóbbak, mint a ’70-es, ’80-as és ’90-es években.

A mai fiatalok köreiben a tudatos vásárlás és a fenntarthatóság éppen ezért akkor is számít, ha csinosan szeretnének öltözködni – nem beszélve arról, hogy a másodkézből történő vásárlás olcsóbb is.

Ha etikusan szeretnénk kivenni a részünket a divatból anélkül, hogy egy csomó pénzt költenénk, érdemes tehát ellesünk a Z generáció törekvéseit is! A használtruha-boltok kínálatában ráadásul valódi kincsekre bukkanhatunk, amire a nőklapja.hu Beugrottunk sorozata is szuper példa lehet – katt a linkre egy kis inspirációért!

Mutatunk 5 népszerű tavaszi cipőtrendet is, ami azonnal feldobja a szettünket! 

Kiemelt kép: Getty Images