Míg az Y nemzedék tagjai egyre fiatalabbnak néznek ki, addig a Z genráció tagjai gyakran kifejezetten idősnek tűnnek. Tényleg így van?

Ismerős az a jelenség, hogy régebben mindenki sokkal idősebbnek nézett ki a koránál? Erről már mi is írtunk, és arra jutottunk, hogy valószínűleg az életmód és a genetikai okok mellett elsősorban a hajviselet hibáztatható ezért: rengetegen mászkáltak ugyanis gyereklétükre is nénis frizurákkal.

Úgy tűnik viszont, hogy nem sokáig élvezhettük a fiatalos, de legalábbis a korunknak megfelelő külsőt: az utóbbi hetekben egyre többen figyeltek fel arra, hogy a Z generáció – az 1996 és 2012 között születettek – tagjai mintha gyorsabban öregednének. Többek szerint egyenesen idősebbnek néznek ki, mint az eggyel korábbi Y nemzedék tagjai, angolosan milleniálok (akik 1980 és 1995 között születtek). 

A jelenségre az influencer és TikTok-sztár, Jordan Howlett egyik videója hívta fel a figyelmet. Ebben arról beszélt, hogy az embereknek nehéz elhinniük, hogy ő még csak 26 éves, sőt,

egy alkalommal még az 51 éves Dwayne Johnson, azaz A Szikla is azt hitte, hogy hasonló korúak,

és rendszeresen a húgának nézik az anyukáját. A legtöbb követője nagyon meglepődött, mivel azt hitték, hogy az influencer legalább 35 éves, ami csak jobban alátámasztja az elméletet.

@jordan_the_stallion8 #stitch with @staying up podcast #fypシ ♬ original sound - Jordan_The_Stallion8

Jordan azzal indokolta mindezt, hogy a Z nemzedék tagjai a felgyorsult világ és a következményei miatt nagyon sokat stresszelnek, ami köztudottan elősegíti a korai öregedést. A szakemberek szerint azonban más is indokolhatja ezt.

Ezért néznek ki a Z-k idősebbnek

Az egyik kulcsfontosságú tényező, hogy a Z-k körében nagyon népszerűek az olyan szépészeti kezeléseket és beavatkozások, mint a hyaluronsavas feltöltés vagy botox. Ezek köztudottan hatásos megoldások a ráncok ellen, azonban nem mindig hoznak pozitív eredményeket, különösen a nagyon fiataloknál.

A túlzásba vitt beavatkozások ugyanis gyakran idősebb megjelenést eredményeznek,

és megakadályozzák az arc természetes változását is, ami természetellenesen hat. Az Egyesült Királyságban évente nagyjából 900 ezer botoxkezelést végeznek, és a 30 alatti páciensek száma folyamatosan nő. 

A legtöbb témával foglalkozó cikk a még mindig csak 26 éves Kylie Jennert hozza fel ismert példának. Ő köztudottan több beavatkozáson is átesett 16 éves kora óta, például feltöltette az ajkait, de állítólag arcimplantátuma is volt (utóbbit tagadja), amit a lánya, Stormi születése után vetetett ki.

 https://www.noklapja.hu/egeszseg/2024/02/14/z-generacio-gyors-oregedes/

A 26 éves Kylie Jennert sokan jóval idősebbnek nézik a koránál (Fotó: Edward Berthelot/Getty Images)

Meredith Jones professzor, a londoni Brunel Egyetem kulturális teoretikusa szerint igazából szó sincs arról, hogy a Z-k gyorsabban öregednének, mint a többi nemzedék tagjai. „Ez biológiailag valószínűtlen” – mondta a Dazed magazinnak. Nem arról van szó, hogy a botox vagy éppen a feltöltések fizikailag öregítenék a fiatalokat. Inkább az lehet a jelenség mögött, hogy mivel az idősebb korosztály is használja ezeket a bevatakozásokat,

nehéz megállapítani, hogy ki hány éves is valójában, mert mindenki hasonló korúnak néz ki.

„Kris Jenner és Kim Kardashian például úgy néznek ki, mint az ikrek a legutóbbi Instagram-fotóikon – magyarázza Jones professzor. – A sok kozmetikai beavatkozást az időseket fiatalabbnak, a fiatalokat pedig alapból idősebbnek tünteti fel, így pedig ugyanúgy néznek ki. Tehát ahelyett, hogy azt gondolnánk, hogy »ó, most mindenki 25-nek néz ki«, inkább azt gondoljuk, hogy mindenki valahol 45 és 75 közötti a külseje alapján.” 

 https://www.noklapja.hu/egeszseg/2024/02/14/z-generacio-gyors-oregedes/

A 68 éves Kris Jenner és a 43 éves lánya, Kim Kardashian gyakorlatilag egykorúnak tűnik – sokak szerint a Z nemzedék tagjai is ugyanenyinek látszanak a túlzásba vitt szépészeti beavatkozások miatt (Fotó: Instagram / @kimkardashian)

A többi ok valószínűleg életkori sajátosság lehet, hiszen egy tini vagy éppen

a húszas elején járó fiatal azt hiszi, hogy ő sosem fog megöregedni, és mindig hamvas marad, ezért kevésbé figyel arra, hogy konzerválja magát.

Míg a milleniálok egyre több figyelmet fordítanak a megelőző bőrápolásra és az öregedés elleni termékek használatára, addig a Z generáció tagjai gyakran nem adnak ekkora hangsúlyt a bőrápolásnak. (Ez azonban megváltozhat a későbbi életkorban, amikor az öregedés jelei egyre nyilvánvalóbbá válnak.) Érdekesség, hogy a Z-ket követő alfa generáció, tehát a legfeljebb 12 éves korosztály pedig szinte a bőrápolás megszállottja, főként a TikTok miatt.

A harmadik tényező pedig nem más, mint a divat. A Z generáció tagjai gyakran ragaszkodnak az olyan divattrendekhez, amelyek elősegítik az öregedést, például a túlzott napozás, a binge drinking, azaz a (leginkább hétvégente megejtett) nagyivás vagy a dohányzás, főleg a vape. Ezzel szemben a milleniálok általában jobban odafigyelnek az egészségesebb életmódra, és bulizás helyett inkább az edzést vagy egyszerűen az otthon ülést választják.

Így lassíthatjuk az öregedést kortól függetlenül!

Az öregedés jeleinek késleltetése érdekében számos szokást bevezethetünk az életmódunkban és a bőrápolásunkban is.

1. Egészséges táplálkozás

Fontos az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fenntartása, amely sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, egészséges zsírt és fehérjét tartalmaz. Az antioxidánsokban gazdag ételek, mint például a bogyós gyümölcsök és a zöld tea, segíthetnek megvédeni a bőrt a káros szabad gyökökkel szemben.

2. Megfelelő hidratálás

Fontos a megfelelő hidratálás biztosítása, mind belülről (víz fogyasztása), mind kívülről (hidratáló krémek, arckezelések használata).

3. Napvédelem

A túlzott napfény káros hatásai elleni védekezés érdekében mindig használjunk napvédő krémet, és kerüljük a hosszú ideig tartó napozást.

4. Rendszeres testmozgás

Az aktív életmód segíthet fenntartani a bőr egészségét és rugalmasságát. A rendszeres testmozgás fokozza a vérkeringést, ami javíthatja a bőr megjelenését.

5. Stressz kezelése

A stressz hatással lehet a bőr állapotára is. Fontos a stresszkezelési módszerek alkalmazása, például a meditáció, a jóga vagy a légzésgyakorlatok.

6. Rendszeres bőrápolás

Fontos a megfelelő bőrápolási rutin kialakítása, amely magában foglalja a tisztítást, hidratálást és napvédelmet. Válasszunk olyan termékeket, amelyek megfelelnek a bőrtípusunknak és az egyedi igényeinknek.

7. Kozmetikai kezelések

Bizonyos esetekben szakértői bőrápolási kezelések, például arcápolás, bőrtisztítás, kémiai hámlasztás vagy lézeres kezelések segíthetnek javítani a bőr megjelenését és lassítani az öregedés jeleinek megjelenését.

Kiemelt kép: Canva