Bár a nők még mindig kevesebb alkoholt fogyasztanak a férfiaknál, de egyre több a nagyivó közöttük, aki havonta legalább egyszer lerészegedik.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kutatása szerint a brit nők 26 százaléka fogyaszt legalább hat egységnyi italt havonta egyszer – adta hírül az Independent.

Ez az eredmény csak Dániával egyezik meg, ahol szintén 26 százalék, majd Luxemburg következik 24 százalékkal, valamint Németország 22 százalékkal. A nemeket összevonva a brit felnőttek több mint egy harmada (35%) mondja azt, hogy legalább havonta egyszer részegeskedik, aminél csak Románia és Dánia ért el rosszabb eredményeket.

Magyarországon – meglepő módon – ez mindössze 13,8%, amivel sokkal jobban állunk a 19,2%-os átlaghoz képest.

Örömre azonban nincs okunk: a 15 évesnél idősebb magyarok évente 10,4 liter tömény alkoholt fogyasztanak el (ezzel a 15. helyen állunk), szemben az OECD országok átlagával, ami 8,6 liter. A legtöbbet egyébként Lettországban isznak: ott 12,2 liter alkohol fogy fejenként.

Elisszuk az egészségünket

Az OECD Egészségpillanat 2023 című jelentése szerint a nagy alkoholfogyasztás „nagy kockázati tényező a szívbetegségek, agyvérzés, májcirrózis és bizonyos daganatok szempontjából, de még az alacsony és közepes alkoholfogyasztás is növeli ezeknek a betegségeknek a hosszú távú kockázatát.”

Ugyanezen jelentésből kiderült az is, hogy

a hazai várható élettartam hat évvel alacsonyabb a vizsgált országok átlagánál (74,3 év és 80,3 év), illetve a daganatos megbetegedés halálozási rátája kiugróan magas (az átlag 100 ezer főre vetítve 201,6, míg nálunk 286,4).

„Tudjuk, hogy a nagyivás az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk, ami azt jelenti, hogy akár 14 egységet (1 egységnyi alkohol található átlagosan 1 dl borban, 1 pohár sörben, vagy 2cl égetett szeszesitalban – a szerk.) is elfogyasztanak egyszerre – nyilatkozta Dr. Amos Ogunkoya orvos a Sky News-nak. – Hátrányosan befolyásolhatja az általános egészséget, és nagyon káros lehet a test számára, hosszú távon különböző problémákat okoz. A nagyivás az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk.”

Ha egyszer-egyszer iszunk alkoholt, az még nem jelent különösebb gondot, de érdemes odafigyelni nemcsak a mennyiségre, hanem arra is, hogyan milyen érzéseket kötünk az iváshoz. A szakértői vélemények ugyan megoszlanak, de egy egészséges felnőtt férfi és nő hetente 2-3 egység alkoholt fogyaszthat „biztonságosan”.

alkohol ivás alkoholizmus

Nem csak a másnaposság a nagyivás ára (Fotó: Getty Images)

Aki kicsit is bizonytalan magában, vagy mentális és egészségi problémái vannak, azok inkább tartózkodjanak a poharazástól – a biztonság kedvéért. Hogy van-e hajlamunk az alkoholizmusra, az egy neurológus szerint könnyen kideríthető, és nincs köze ahhoz, hogy mennyit iszunk. Andrew Huberman idegsebész szerint

a függőségre való hajlam egyik gyakori ismertetőjele lehet az is, ahogyan az elfogyasztott alkoholmennyiségre reagálunk:

ha különösen jól érezzük magunkat a szeszesital elfogyasztása után – vidámak és éberebbek vagyunk –, akkor azt jelenti, hogy a szervezetünk jól reagál az alkoholra, azaz genetikailag hajlamosabbak vagyunk az alkoholizmusra.

Nők és az alkohol

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017-ben 379 ezer főre becsülte a magyar alkoholisták számát, ami arányaiban nagyjából a világon a nyolcadik legtöbb alkoholistát jelenti. A WHO szerint viszont Magyarországon a népesség 9,4 százaléka alkoholfüggő, ami a jelenlegi népességgel számolva 919 166 főt jelent.
Bár a statisztikák szerint az alkoholbetegség kétszer olyan gyakori a férfiaknál, mint a nőknél, azt viszont fontos leszögezni, hogy bizonyos szempontból sokkal hátrányosabban érinti az utóbbiakat a rendszeres italozás. Kutatások szerint a nők érzékenyebbek az alkoholra, így annak egészségkárosító hatásai is jobban érvényesülnek náluk. Következményként fizikai, de akár pszichológia problémák is kialakulhatnak. Ezekről ebben a korábbi cikkünkben írtunk bővebben. Ráadásul a női szerhasználatot övező stigma még mindig igen erős – éppen ezért, noha hamarabb válhatnak alkoholbeteggé, segítséget is később kérnek, mint a férfiak. 

Bár sokak szerint alkohollal a legjobb lazítani, ez koránt sincs így. Mutatunk nyolc módszert, ami segít pihenni és jól érezni magadat anélkül, hogy a pohár után nyúlnál.

Kiemelt kép: Getty Images