egy lány eltol magától egy béka fejű férfit, akinek szívecskék lebegnek az arca körül

A Z generáció képviselői szerint kiábrándítóak a viszonzott érzelmek

2023 első felében a japán Z generáció legnépszerűbb szlengje a „bebékulás” volt, vagyis az az elképzelés, hogy a szerelmünk valójában már nem is annyira vonzó a szemünkben, ha egyszer kiderül, hogy történetesen mi is tetszünk neki.

A Z generáció (a 1995 és 2009 között születettek) japán képviselőinek legújabb kedvenc szava azt a pillanatot írja le, amikor plátói szerelmünk hirtelen csúnyábbnak tűnik, miután rájöttünk, hogy valójában neki is tetszünk, azaz bebékult (angolul frog-ization nevet kapta a jelenség) – írja a The Mainichi alapján az Insider. A kifejezés a hercegnő és a béka meséjére utal, amelyben a csúf kétéltű egyszer csak megszépül, mi több, herceggé változik, miután elnyeri a hercegnő szívét. A bebékulás (japánul kaeru ka genso) ennek a folyamatnak pont a fordítottját írja le, azaz azt, mikor valaki hercegből békává változik a szemünkben – jóllehet a japán Z generáció szerint ehhez nem is kell semmi rosszat tennie, sőt, épp ellenkezőleg: csupán ki kell annak derülnie, hogy tetszünk neki.

Az, hogy ez a kifejezés a mai japán fiatalok kedvence, egy 950 fő megkérdezésével készült felmérésből derült ki. Kutatók szerint egyben az is megállapítható, hogy a bebékulás az angol és amerikai Z nemzedék által használt „ick” kifejezés japán megfelelője. Ick-et kapni valakitől akkor lehet, amikor valami olyasmit csinál vagy mond az illető, amitől butábbnak, műveletlenebbnek, csúnyábbnak, ápolatlanabbnak, azaz bármilyen módon kevésbé vonzónak, vagy akár egyenesen gusztustalannak találjuk hirtelen. (Nálunk hasonló értelemben használjuk a „fujj” szót.)  Sokak számára ez lehet csupán annyi, hogy valaki nem a megfelelő emojit használja egy online beszélgetés során, rossz a helyesírása, valami illetlen dolgon jót nevet, vagy akár az is, ha adott helyzetben durván viselkedik az őt kiszolgáló személyzettel vagy a rokonaival.

Egy másik igen népszerű szleng mostanában Japánban a „kawachii”, ami a kawaii (jelentése: cuki, aranyos) szóból és az uchukushii (gyönyörű) összetételéből származik.

Miért édesebb a tiltott gyümölcs?

Nem is olyan rég foglalkoztunk hosszabban azzal a kérdéssel, hogy vajon miért vonzódnak egyesek rendszeresen olyan emberekhez, akikkel nem lehetnek együtt. Természetesen a magyarázat mélyen a pszichológiában keresendő. A korábbi cikkben ugyanis arra jutottunk, hogy ha valaki úgy találja, hogy leginkább olyan emberekhez vonzódik, akik valami miatt tiltott személyek számára, akkor

előfordulhat, hogy párkapcsolat-fóbiás, és emiatt választ rendre olyan kiszemelteket, akik valójában soha nem lennének elérhetőek számára.

Ha tehát folyton olyasvalakit kergetsz, aki nem lehet veled, vagy ha abban a pillanatban, hogy egy párkapcsolat szárba szökkenésére valódi esély nyílik, berezelsz, és hirtelen már nem is tetszik annyira a másik, érdemes lehet némi önreflexiót tartanod – amihez akár egy pszichológus segítségére is szükséged lehet.

„Az elérhetetlen partner iránti vonzalom lehetővé teszi az érzelmi utazás izgalmát a valódi intimitás veszélye nélkül

– foglalta össze Susan Winter bestsellerszerző és párkapcsolati szakértő az Elite Daily nevű lapnak.

Persze nem ez az egyetlen magyarázat: az is lehet, hogy szimplán csak abban a pillanatban, mikor hirtelen arcon vág a valóság, azaz hogy milyen is lenne igaziból együtt lenni azzal a személlyel, aki után eddig csak sóvárogtál, egy kevésbé idealizált, kissé talán rémisztő kép tárul eléd. Akarod te minden hétvégédet a kiszemelted esetlegesen nőgyűlölő haverjaival tölteni a helyi kocsmában? Szeretnél naponta focimeccset nézni a kedvéért? Biztos, hogy olyan anyósjelöltre vágysz, mint az ő túlgondoskodó és kicsit erőszakos anyukája?

Ha arról van szó, hogy ezeket a nagy csalódásokat elkerüljük, talán előnyünkre is válhat a béka-hatás – ezzel együtt azonban érdemes szem előtt tartanunk a világ egyik legnagyobb kliséjét: történetesen, hogy senki sem tökéletes, még mi magunk sem. De azért a mindennapos focimeccs talán mégis túl nagy ár lenne, nem igaz?…

Kiemelt kép: Getty Images / Canva