brigitte macron

A miniből nem enged, a hazugságot gyűlöli – Brigitte Macron 70 évesen is sokak példaképe

Soha nem gondolta volna, hogy première dame lesz belőle, de mára tökéletesen belesimult a szerepbe.

„Az emberek többet beszélnek a ruháimról a hivatalos látogatások során, mint bármi másról” – mondta Brigitte Macron. A francia first lady a Madame Figarónak adott interjút Nicolas Ghesquière-rel, a Louis Vuitton divatház kreatív igazgatójával közösen, aki egyben személyes stílus tanácsadója is.

„Annyira francia” – az öltözködését illetően ez volt az egyik legkedvesebb külföldi szalagcíme a francia elnök feleségének. Büszkesége érthető, hiszen a jelzőt általában az erőlködésmentes, természetes elegancia szinonímájaként szokták emlegetni.

Brigitte Macron ezt azért is tartja fontosnak, mert pontosan tudja, hogy ruhái az országot és a francia kultúrát is képviselik. Ő pedig a Macron-elnökség első napjától kezdve folyamatosan azon dolgozik, hogy a francia kultúrának szerves részét képező divat továbbra is a világ élmezőnyéhez tartozzon.

A première dame minden megjelenése deklaráció, a világ pedig minden alkalommal elámul azon, hogy egy hetvenéves nagymama milyen bámulatos könnyedséggel viseli a divatházak különféle kreációit.

Brigitte Macron a ruháival üzen a nőknek

„Az öltözködés kategorizál, ezért is fontos, hogy az ember éber maradjon” – mondta el az interjúban, ahol arról mesélt, hogy következményekkel jár, ha nem az alkalomnak megfelelő ruhát viseli, ha valami túl sok, vagy túl kevés. A megjelenés meghatározza az első benyomást, és ez különösen igaz az elnök feleségére. Szerinte korábban nagyobb szabadság volt a divat terén, ma viszont elég egyetlen divatbaki, és az hirtelen tiltottá válik.

„Ha abból indulok ki, amit hallok, a korombeli nők elégedettek az öltözködésemmel. Nem tudom, miért, mintha azt a benyomást kelteném, hogy szabad nő vagyok. Ez egy olyan kép, amit akaratlanul is közvetítek magamról” – mesélte Brigitte Macron, aki bepillantást engedett a Ghesquière-rel közös munka kulisszatitkaiba is.

Kiderült, hogy az elnök felesége és a tanácsadó nem mindenben értenek egyet. Ghesquière próbálkozott a túlméretezett vagy aszimmetrikus darabokkal, de az egykori tanárnő komoly ellenállást tanúsít. Ugyanez a helyzet a fodrokkal vagy mintákkal, de küzd a térd alatti hosszal is. „Egy ruha vagy rövid vagy hosszú” – jelentette ki Brigitte Macron, aki szerint az idősebb nőket felszabadítja a miniruha, még akkor is, ha az ő esetében ez része a nemzetközi közbeszédnek.

brigitte macron emmanuel macron

Az elnöki pár megjelenése mindig stílusos (Fotó: Michael Campanella/Getty Images)

Aljas rágalmakkal vádolják

A kritikával nincsen gondja, a hazugságot és a káros hitrendszereket azonban kimerítőnek tartja.

„Nézem a közösségi médiát, de védem is magam tőle, korlátozom a képernyőn töltött időmet”

– mesélte a francia first lady, aki egyszerre tartja szórakoztatónak és toxikusnak azt, ami a világhálón zajlik. Fenntart ugyan egy Instagram-fiókot, de kizárólag hivatalos célokra használja.

Öltözékeihez hasonlóan a pletykákat is igyekszik könnyedén viselni, pedig abból jócskán kijutott neki, amióta úgy döntött, hogy elhagyja férjét az akkor még csak kamasz Emmanuel Macronért. Hol a kettejük közti korkülönbséget, hol szoknyája hosszát veszik górcső alá, hol pedig azt taglalják, hogy vajon transznemű-e. Az utóbbi híresztelésre a francia elnök nőnapon reagált, amikor elmondta, hogy rendkívül károsak az ilyen rosszindulatú és hamis támadások, melyek a nőgyűlölet megnyilvánulásai.

Tiphaine Auzière, a francia first lady legfiatalabb lánya is nyilatkozott nemrég a durva pletykáról. Első könyve megjelenése előtt a Paris Match-nek adott interjújában azt mondta, hogy nem fájdalmat, inkább haragot érez a híresztelések miatt. Hogy az emberek milyen erőt és hitelességet tulajdonítanak az elhangzottakkal kapcsolatban.

„Bárki bármit elmondhat bárkiről, és időbe telik, amíg azt visszavonják”

– mondta.

Édesanyja first ladyket idéző méltósággal viseli a nemtelen támadásokat, noha ő maga nem szereti magát így hívni. „Nem érzem magam „elsőnek”, sem utolsónak, sem hölgynek. Brigitte Macron vagyok!” – nyilatkozta egyszer, mi pedig alig várjuk, hogy továbbra is inspirációt nyújtson a nők generációi számára.

Nem Brigitte Macron az egyetlen, aki a ruháival üzen. Katalin hercegné ruhatára is megér egy kis figyelmet.

Kiemelt kép: Chesnot/Getty Images