Január 20-tól hivatalosan is Jill Biden lesz az Egyesült Államok first ladyje. Ennek tiszteletére Amerikában szavazást indított egy ruházati oldal, hogy stílus szerint rangsorolják a Biden előtti 15 FLOTUS-t.

Szerdán beiktatják Joe Bident, az Egyesült Államok 46. elnökét. Ennek apropójából az OnBuy nevű virtuális piactér ruházati részlegén úgy döntöttek, szavazást indítanak divatérzékeny vásárlóik között, mégpedig arról, hogy az utolsó 15 amerikai first lady közül kik volt szerintük igazán stílusosak. 3728-en szavaztak, a rangsor pedig teljesen egyértelmű lett. 
Az OnBuy felmérése az utolsó 15 first lady nevét tüntette tehát fel, mégpedig úgy, hogy mindegyikükről mutattak egy képet a beiktatási ceremónia után bálon viselt esélyi ruhájukban. Ahol két ciklusban is FLOTUS-ok (First Lady of the United States) voltak, ott csak az elsőt ruhát mutatták. A válaszadók több nőt is választhattak stílusosnak, ezért van az, hogy leosztva nem 100% jön ki. De akkor lássuk a listát!

Michelle Obama, a stíluskirálynő

Michelle Obama a beiktatást követő bálon 2009. január 20-án (Fotó: Mark Wilson/Getty Images)

100 válaszadóból 64 gondolta úgy, hogy Mrs. Obama a valaha volt legdivatosabb FLOTUS. Michelle Obama volt talán a valaha volt legkedveltebb elnökfeleség. Barack Obama feleségeként az USA 44., illetve első fekete first lady-je. A Gallup közvéleménykutató-intézet felmérésében zsinórban harmadszor, 2020-ban is ő volt az Egyesült Államok leginkább csodált nője. Pompás taníttatást kapott, a Princeton Egyetemen tanult szociológia és afrikai-amerikai tanulmányok szakon, majd a diplomák 1985-ös megszerzése után a Harvard Law Schoolon folytatta tanulmányait. First ladyként remek példakép volt a nők számára, két cikluson át azon dolgozott, hogy befolyásával minél több kiszolgáltatott embernek teremtsen több esélyt. MUnkája következtében 45 millió gyermek jutott egészségesebb reggelihez és ebédhez az amerikai iskolákban, 11 millió diák kezdett miatta rendszeresen mozogni, másfélmillió veteránt és és házastársait segített munkához jutni, ezen kívül pedig több ezer szakember kezdhetett olyan lányokat tanítani világszerte, akik korábban nem járhattak iskolába. Emellett pedig divatikon volt, támogatta az amerikai tervezőket is. Az ikont úgy kell érteni, ahogy van: divatozása túlmutatott azon, hogy csinos legyen, megértette, hogy az, hogy mit visel, az Obama adminisztráció számára is identitást adott, mégpedig úgy, hogy soha nem hordott olyan darabokat, amelyeket csak kötelességből kellett viselnie, öltözködés mérhető hatást gyakorolt a márkákra is. Az ezekre gyakorolt hatásáról tanulmányt is írtak, mégpedig a New York Egyetem egyik professzora a Harvard Business Review számára. A beavatási ceremónia utáni hivatalos bálon egyébként egy fehér, selyemsifon Jason Wu ruhát viselt, amelyet kézzel készített csipke díszített. Akárcsak egy menyasszony.

Hillary Clinton, a visszafogottan elegáns

Hillary Clinton és Bill Clinton 1993. január 20-án. (Fotó: Getty Images)

Bizony, Jackie Kennedyt Mrs. Clinton is megelőzte, 100-ból 55-en az ő nevére is rányomtak. Bill Clinton felesége 1993. és 2001. között volt FLOTUS, és már akkor is szerették öltözködését, valódi divatikon viszont csak azután lett. 2001 és 2009 között New York állam szenátora volt, 2009-től 2013-ig pedig az első Obama-kormány külügyminisztere. A 2008-as amerikai elnökválasztás egyik esélyes, de kieső jelöltje volt. 2016-ban újra harcba szállt az elnöki posztért, miután pedig győzelmet aratott vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor fölött, július 26-án hivatalosan is megválasztották a párt elnökjelöltjének. Ezzel ő lett az első női elnökjelölt az ország történetében, de a választáson alulmaradt a republikánus Donald Trumppal szemben. Hillary az első beiktatási ceremónia utáni bálon egy ibolyaszínű, gyöngyös csipkeruhát viselt irizáló kék bársonyból és selyemből készült szoknyával. A ruhát Sarah Phillips tervezte, és Barbara Matera New York-i színházi jelmezkészítő készítette el. 

 

Jackie Kennedy, az örök múzsa

Jackie Kennedy Lyndon B. Johnson alelnök és John F. Knnedy társaságában a bálon. (Fotó: Getty Images)

John F. Kennedy feleségét 100-ból 41-en tartották stílusosnak. Jackie O (Kennedy halála után 5 évvel újra házadosott, az O második férje, a görög pénzember, Aristotle Onassis nevéből jön) nemcsak azt határozta meg igen hosszú időre, amit a kifinomult, elegáns, stílusos női viseletről gondolunk, hanem azt is, ahogyan az átlag amerikai nő elkezdett öltözködni. Ugyan Mrs. Kennedy felfoghatatlanul sok pénzt költött ruházkodásra, stílusát mégis könnyen le lehetett másolni kevés pénzből is – ettől lehetett belőle igazi példakép. Igazi popkulturális ikon, aki már életében a legnagyobb divatházak múzsája volt, és még halála után 26 évvel is az. A Gucci például tavaly felújította, kortárs hangulatú mintákba borította a Jackie nevű táskát, amelyet természetesen utána nevezett el így a divatház még a 60-as években. A beiktatási ceremónia utáni hagyományos bálon egy törtfehér, ujjatlan selyem sifonruhát viselt 1961 januárjában. A pánt nélküli ruha alsó rétege briliánsokkal volt kirakva, amelyek selytelmesen ragyogtak át a felső, ezüstszállal hímzett rétegen. Ethel Frankau, a Bergdorf Goodman luxusáruház couture szalonjának vezetője készítette a ruhát Jackie vázlatai és javaslatai alapján. Az estélyihez egy fehér palást is tartozot, amitől még inkább királynői lett a megjelenése.

A többiek

Melania Trump gyönyörű asszony, aki korábban modell volt. Magas, karcsú, ráadásul egy milliárdos feleségeként, aki aztán az Egyesült Államok elnöki székébe ült, gyakorlatilag az egész divatvilág a lába előtt heverhetett volna. 

Mamie Eisenhower a beavatási bálon viselt rózsaszín estélyiben. (Fotó: Getty Images)

Az ízlésével sem volt semmi probléma, mégsem lett belőle divatikon, bár azért 100 szavazóból 40 őt is nagyon stílusosnak tartotta. A leggyakoribb vélemény szerint azért, mert ahhoz, hogy valaki ikon legyen, nem elég a szép külső és a jó stílus, ahhoz valami sokkal több is kell, ami a 45. FLOTUS-ban egyszerűen nem volt meg. Ráadásul gyakran voltak vitatható ruhaválasztásai is (gondoljunk csak arra, amikor kabátjának hátulját az „I really dont’t care”, vagyis a „Tényleg nem érdekel” felirat díszítette, vagy amikor tavaly egy, a náci tisztek egyenruhájára hajazó kosztümöt viselt). Melania után Mamie Eisenhower következik, ő a válaszadók 32%-a szerint volt stílusos. Dwight D. Eisenhower, az USA 34. elnökének feleségeként egy olyan ruhát viselt a beiktatási bálon 1953-ban, amely divattörténeti jelentőségű, ahogyan maga Mimi kedvenc színe is. És hogy hogyan írt divattörténelmet ez az asszony, aki a második világháború utáni korszellemnek megfelelően legfontosabb feladatának azt látta, hogy vacsorát készítsen férjének, aki a az országot irányítja? Úgy, hogy Mrs. Eisenhower, aki a hagyományos női szerepek megtestesítője volt, a beiktatási bálon is kedvenc színét, a rózsaszínt viselte, emellett pedig az otthonukban is igen gyakran használta a rózsaszínt. Ami addig, vagyis az 1950-es évekig a kisfiúk színe volt. A FLOTUS viszont gyakran divatot diktál, Mamie Eisenhower mániája pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a rózsaszín és a babakék szerepet cseréljen, és a rózsaszín ne a fiúk, hanem a lányok színe legyen.

A teljes lista

Az legutolsó 15 first lady tehát így sorakozik fel stílusosság szempontjából a szavazás szerint. 1. Michelle Obama 64% 2. Hillary Clinton 55% 3. Jackie Kennedy 41% 4. Melania Trump 40% 5. Mamie Eisenhower 32% 6. Betty Ford 27% 7. Anna Roosevelt 22% 8. Claudia Johnson 17% 9. Nancy Reagan 14% 10. Laura Bush 11% 11. Patricia Nixon 9% 12. Rosalynn Carter 9% 13. Lou Hoover 7% 14. Barbara Bush 5% 15. Elizabeth (Bess) Truman 0%.
És hogy Jill Biden milyen first lady lesz? Az biztos, hogy két rendhagyó nő után ő egy kicsit a hagyományosabb vonalat képviseli majd, aki visszafogott megjelenésével valóban a nemzet tanára benyomását kelti (a 69 Jill Biden évtizedeket dolgozott tanárként, az alapképzés mellett pedig két mesterdiplomája is van, doktori fokozatát pedig 2007-ben a Delaware-i Egyetemen szerezte meg), férje melletti kedves kiállása pedig a klasszikusabb first lady szerepéhez hozza közel.

(Kiemelt kép: Michelle Obama, Laura Bush, Hillary Clinton, Barbara Bush és Rosalynn Carter 2013-ban. Brooks Kraft LLC/Corbis via Getty Images)