Mit érdemes tudnunk Amerika új first ladyjéről, Dr. Jill Bidenről?

Mi történt?

Joe Biden lett az Amerikai Egyesült Államok megválasztott elnöke. Bár történelmi jelentősége miatt most mindenki elsősorban Kamala Harrisre, az USA első női alelnökjelöltjére figyel (akiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben), új first ladyje is lett Amerikának, Jill Biden pedagógus és korábbi „second lady” személyében. 

Miért fontos?

Jill Biden vélhetőleg egész más karakter lesz first ladyként, mint elődei, Melania Trump vagy Michelle Obama voltak. 

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Hogyan méltatta és támogatta a kampány során férjét Jill Biden?
  • Milyen személyes tragédiák előzték meg a házasságukat?
  • Hol töltötte az elnöki pár 1977-ben a mézesheteket? (Eláruljuk: a Balatonnál!)

„Tudom, hogy ha ezt a nemzetet Joe-ra bízzuk, akkor a (nemzet)család érdekében megteszi azt, amit a mi családunkért is tett: összehoz minket és teljessé tesz, továbblendít bennünket a nehézségek idején, betartja Amerikának tett ígéretét mindannyiunk számára” – mondta Jill Biden a Demokrata Párt kongresszusán, miután férjét hivatalosan is megnevezték elnökjelöltnek. Az USA legújabb first ladyje akkor felvételről jelentkezett be: egy üres tanteremben állt, ahol az 1990-es években angolt tanított. Miután méltatta férjét, Joe Biden is csatlakozott hozzá, aki a first lady mellett szólt:

„Gondolj a kedvenc tanárodra, aki önbizalmat adott, hogy higgy magadban. Ilyen first lady lesz… Jill Biden” – mondta az elnök.

Jill Biden 2019. május 18-án, kampánygyűlésre érkezik Philadelphiába, Pennsylvania, Egyesült Államok. (Fotó: Michelle Gustafson/Bloomberg via Getty Images)

Az első randin: „Istenem, ez nem fog működni”

Jill Jacobs 1951 júniusában született New Jersey államban. Öt nővér közül a legidősebbként, Willow Grove-ban, Philadelphia külvárosában nőtt fel. Mindkettejüknek volt egy előző házasságuk: Jill első férje Bill Stevenson focista volt, Joe Biden pedig 1972-ben autóbalesetben veszítette el első feleségét és egyéves kislányát. (Fiai, Beau és Hunter túlélték a balesetet.) Jillt három évvel a baleset után, testvére kapcsolatain keresztül mutatták be Joe-nak. Biden ekkor már szenátor volt, Jill pedig még egyetemre járt.
„Amikor először az ajtómhoz lépett, sportkabátban és -cipőben, arra gondoltam: ››Istenem, ez soha nem fog működni, egymillió év alatt sem. Kilenc évvel idősebb volt, mint én! De végül elmentünk megnézni az Egy férfi és egy nőt egy philadelphiai moziban, és az nagyon betalált‹‹” _ mondta a Vogue-nak első randevújukról. Azt mondta, hogy Joe ötször próbálkozott, mielőtt elfogadta a meghívást. „Nem tudtam volna elviselni, hogy [Joe gyermekei] elveszítsenek egy másik anyát. Ezért 100%-ban biztosnak kellett lennem” – magyarázta a megfontoltságát.

Joe Biden szenátor 1987-ben feleségével, Jill Bidennel. (Fotó: Rick Maiman / Sygma via Getty Images)

A balatoni nászút

A pár 1977-ben kötött házasságot New Yorkban. Több hazai hírportál is beszámolt róla, hogy a pár ezen a nyáron Magyarországon, a Balatonnál töltötte a nászútját. A korabeli Népszava Charles Gatival, a Johns Hopkins Egyetem Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Iskolájának professzorával készített interjúja szerint a Magyarországról származó Tom Lantos képviselő javaslatára választották a Balatont. Lantos Biden irodájánál kezdte politikai pályafutását. Biden látogatásáról az 1977 augusztus 11-i Népszabadság is beszámolt.
Lányuk, Ashley, 1981-ben született. Beau Biden (Joe idősebbik fia) 2015 májusában, 46 évesen agydaganat miatt hunyt el. Megismerkedésük történetét, családi drámákat és az azokból való felépülésüket írta meg Jill őszintén az Ahol a fény betér: családot építeni, felfedezni önmagam (Where the Ligth Enters: Building a Family, Discovering Myself) című önéletrajzi könyvében.

Ahol a fény betér: családot építeni, felfedezni önmagam (Where the Ligth Enters: Building a Family, Discovering Myself) című önéletrajzi könyve. (Fotó: Johnny Louis / Getty Images)

Jill tanárnő és professzor

„A tanítás nem az, amit csinálok. Hanem az, ami vagyok” – foglalta össze a first lady misszióját idén augusztusban a Twitteren.

A 69 éves Jill Biden asszony évtizedeket dolgozott tanárként. Az alapképzés mellett két mesterdiplomája is van, doktori fokozatát pedig 2007-ben a Delaware-i Egyetemen szerezte meg. Amikor Joe Biden Barack Obama alelnöke lett 2009-ben, Jill „second lady”-ként költözött férjével Washingtonba. Ezt megelőzően tanított közösségi főiskolán, állami középiskolában és serdülőkorúak pszichiátriai kórházában is. A már említett beszédét a delaware-i Brandywine High School tanterméből közvetítették, ahol 1991 és 1993 között tanított angolt. Míg férje alelnöki posztot töltött be, Mrs. Biden az észak-virginiai közösségi főiskola angol professzora volt – derül ki a BBC róla készített portréjából.

Barack és Michelle Obama, Joe Biden és felesége Jill Biden. 2008. augusztus 23, Springfield, Illinois. (Fotó: Scott Olson / Getty Images)

Rendhagyó first ladyk után egy klasszikus karakter

Biden asszony korábban a „second lady” címet viselte, míg férje 2009 és 2017 között alelnöki posztot töltött be. Ebben az időszakban közösségi főiskolák népszerűsítéséért, katonai családok támogatásáért és az emlőrák megelőzésének tudatosításáért kampányolt. Michelle Obama egykori first ladyvel ebben az időszakban elindított egy kezdeményezést, amely biztosította a veteránok és családjaik számára az oktatási programokhoz és a foglalkoztatási forrásokhoz való hozzáférést. 2012-ben gyermekkönyvet adott ki Ne feledd, Isten áldja csapatainkat! címmel, ebben szintén saját családi tapasztalatait dolgozta fel egy kislány (az unokája) szemszögéből, aki katona édesapját hiányolja. 

A first lady Joe Biden kiemelkedő támogatója volt a 2020-as kampány során, rendezvényeket és adománygyűjtéseket tartott. A karizmatikus Michelle Obama és a politikai szcénában leginkább bakijairól és a korábbi elnökkel bensőségesnek korántsem nevezhető viszonyáról ismert, egykori topmodell Melania Trump után úgy tűnik, hogy most egy olyan first ladyje lesz Amerikának, aki visszafogott megjelenésével valóban a nemzet tanára benyomását kelti, férje melletti kedves kiállása pedig a klasszikusabb first lady szerepéhez hozza közel.

(Kiemelt kép: Dr. Jill Biden, Joe Biden támogatásáért szólal fel egy nappal a választások előtt Pennsylvaniaban, egy kulcsfontosságú csatatér államban, 2020. november 2. Fotó: Drew Angerer / Getty Images)

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.