kerti-teendok-tavasz

7 dolog, amit még most tegyél meg, hogy szép legyen nyárra a kerted

Egyre csak nő a napsütéses órák száma, túl vagyunk a tavaszi napéjegyenlőségen és az óraátállítás is azt szorgalmazza, hogy minél több időt töltsünk a szabadban. Az örömteli kertészkedés mellett azonban annak eredményében is szívesen gyönyörködünk. Ehhez viszont nem árt némi előzetes tervezés. Ha azt szeretnénk, hogy nyári kertünk változatos és színpompás legyen, elő kell készítenünk a terepet a tavaszi hónapokban. Mutatjuk, mely lépéseket kell kipipálni már most a szemet gyönyörködtető nyári kert érdekében.

Ha valamit megtanulhatunk a természettől, akkor az a türelem. Egyetlen pirinyó magocskából a nyár végére csodaszép virág vagy bőtermő növény lehet, a türelmes várakozással azonban mindig kéz a kézben jár a gondos előretervezés is. Néhány kerti teendőt már most érdemes elvégeznünk, hogy nyáron a lehető legszebb arcát mutassa udvarunk.

Ha nem követjük a természet ütemét, bizonyos növények esetében könnyen kifuthatunk az időből, de legalábbis el kell halasztanunk kerti teendőinket a következő tavaszig. Az igazán gondos kertészek erre a célra hozták létre a kerti naptárat (az előző link alatt – a szerk.), melyben hónapról hónapra ütemezve találhatjuk meg az elvégzendő kinti feladatokat.

Ez a 7 legfontosabb kerti teendő tavasszal

Ha nincs is ilyen gondos tervező a tarsolyunkban, vagy egyszerűen csak nem szeretnénk ennyire szigorúan venni a kertészkedést, akkor nincs más dolgunk, mint kipipálni képzeletbeli listánkról az alábbi 7 legfontosabb kerti teendőt. Gondolva egy kicsit a veteményre, a virágágyásra, a gyümölcsösre vagy a szabadtéri pihenésre, igyekeztünk lefedni a legfontosabb feladatokat, melyek garantáltan segítenek, hogy gyönyörű legyen a kert nyáron. Csak győzzük kivárni!

1. Építs vagy szerezz be magaságyást!

Akár először vágunk bele a termesztésbe, akár veterán kertészként új megoldásokat keresünk, magaságyás kialakításával mindenképp megkönnyítjük a saját dolgunkat. Az úgynevezett konténeres kertészkedés gyorsabb és egyszerűbb módja a termesztésnek, ráadásul

rugalmasabb megoldás, ha például lakásunk erkélyén vagy egy kis hátsó városi kertben szeretnénk belefogni a veteményezésbe.

A magasított kerti ágyás akár otthon is elkészíthető, de kertészetekben és barkácsáruházakban is hozzájuthatunk a számunkra legmegfelelőbb méretű és kialakítású ládákhoz. 

2. Kezdd meg a vetőmagozást beltéren!

Bár az időjárás megkegyelmezni látszik, sosem lehetünk elég óvatosak, főleg a talajmenti fagyra érzékeny növényekkel. Ezért a magvetést minden esetben kezdjük el egy biztonságos zárt térben, például a konyhaablakban, a garázsban vagy egy fóliában, üvegházban! Ez már csak a korábbi terméshozam miatt is előnyösebb, ugyanis a szeszélyes fagyok késleltethetik a szabadföldi magvetésből származó termések érését.

A legoptimálisabb időzítéshez mindig ellenőrizzük a magvak típusát! Az olyan gyökérzöldségeket például, mint a burgonya, a cékla és a sárgarépa, nem ajánlott beltérben elvetni. Sokkal inkább közvetlenül a szabadba érdemes elültetni ezeket – amint elmúlt a fagyveszély. Ez a kerti teendő az egyik legfontosabb tavasszal.

3. Vágd vissza a növényeket!

Bár már a legtöbb fán megindult a rügyfakadás és vele együtt a nedvkeringés is, ha még mindig látunk a kertünkben szunnyadó növényeket, érdemes minél hamarabb visszavágni az elbokrosodott ágakat. Amennyiben ezen már túl vagyunk, ne feledkezzünk meg a kisebb méretű bokrokról, fűszernövényekről és cserjékről sem, végezzünk körülöttük tavaszi nagytakarítást – még mielőtt belefogunk a munkálatokba!

kerti-teendok-tavasz

Fotó: Canva

Távolítsuk el az elhalt leveleiket, vágjuk le a felesleges részeket, ássuk ki a növénymaradványokat, csináljunk helyet az új szezon növényeinek! Takarítsuk ki a téli hónapok hulladékát, és győződjünk meg róla, hogy a palánták kiültetése előtt minden gyomot felszámoltunk!

4. Régi mulcs helyett jöhet az új!

A mulcs nemcsak természetes, de az egyik leghatékonyabb módja is annak, hogy a párolgás minimalizálásával segítsünk növényeinknek megtartani a nedvességet. (Ez különösen jól jön a forró nyári napokon!) Segítségével takarékos módon tarthatjuk nedvesen kertünk növényeit, sőt, a gyomot is visszaszoríthatjuk.

Ehhez választhatunk természetes alternatívákat, például fenyőkérget vagy frissen levágott füvet. Egy a lényeg: a tavasz beköszöntével távolítsuk el a tavalyi mulcsot, és készítsük elő a talajt az idei szezonra! Terítsünk le friss talajtakarót, ha pedig a régi mulcs még nem bomlott le teljesen, nyugodtan használjuk fel újra, miután elültettük a palántákat.

5. Talajszellőztetés és friss komposzt

Ha már a talaj frissítésénél tartunk, fontos kerti teendő a szellőztetés. Ennek segítségével elegendő oxigént juttathatunk növényeink gyökereihez. Ideális esetben a talaj könnyű szerkezetű, jól vezeti a vizet, ám ehhez fel kell lazítanunk az összetömörödött rétegeket egy gereblyével. Húzzuk át jó mélyen a talaj felszínét, ha pedig már belefogtunk a piszkos munkába, folytassuk a komposztálással!

Növényeinknek fényre, vízre és tápanyagra van szükségük, hogy egészségesek legyenek, utóbbi pedig nagyban függ attól, mennyi ásványi anyagot tudnak magukhoz venni a talajból. Idén tavasszal írjuk fel teendőink listájára, hogy pótoljuk a talajban ezeket a tápanyagokat trágyával vagy komposzt hozzáadásával, hogy kertünk új erőre kapjon és bőséges virág- és terméshozammal hálálja meg az extra gondoskodást. 

6. Dolgozz ki növényvédelmi tervet!

Nyáron különösen a poloskák okoznak fejfájást, de a levéltetvek, csigák és számos rovarfajta tönkreteheti növényeinket. A kerthez hozzátartoznak a kártevők, de szerencsére már többféle módon szembeszállhatunk a bosszantó kis bogarakkal. Például olyan növényekkel, melyeket az említett élőlények nagy ívben elkerülnek. De ha ennél is alaposabbak szeretnénk lenni, készítsünk már előre egy növényvédelmi tervet a nyári hónapokra!

A terv tartalmazza részletesen, hogy az egyes növények védelmében milyen lépéseket kívánunk tenni. Rózsák esetében készíthetünk diófalevélből permetet, a veteményhez kerítést a rágcsálók ellen, de ugyanígy hatékony módszer, ha vetésforgóban ültetünk, növénytársításokat hozunk létre, vagy bevetünk különféle természetes rovarirtókat.

7. Kerti bútorok és eszközök tisztítása

Hónapokon át mozdulatlanul pihentek, úgyhogy ha már belelendültünk, a tavaszi nagytakarítás jegyében ideje megtisztítani szabadtéri eszközeinket is. A rendszeres karbantartással meghosszabbíthatjuk tárgyaink élettartamát, így rengeteget spórolhatunk az éves kertészeti bevásárláskor. De az is hamar kiderül, mi az, amiből már valóban új darabra van szükségünk.

A kerti bútorokat és eszközöket töröljük át szappanos vízbe áztatott ruhával! Ha fából készültek, lássuk el őket szakszerű védelemmel! Szükség esetén cseréljük ki az elhasználódott alkatrészeket, és hogy még tovább szolgálhassanak bennünket, ne feledkezzünk meg az alapos szárításról sem, hogy megakadályozzuk az idő előtti rozsdásodást.

Amennyiben a kerti teendők ezen csoportját már teljesítettük, lassan akár el is kezdhetünk felkészülni a nyári feladatokra!

Kiemelt kép: Getty Images