Konyhakertünk barátai: 9 növény, ami felveszi a harcot a kártevőkkel

Kimondhatatlan várjuk az igazi tavaszt, és már javában tervezgetjük, hogy idén milyen magvak kerüljenek a veteményesünkbe, hogyan alakítsuk át a kertünket, balkonunkat. A kertészkedéshez persze hozzátartozik a bosszantó kártevők megjelenése is, de szerencsére néhány fűszernövénnyel könnyedén elűzhetjük őket. Mutatjuk, mivel és hogyan.

A mindent óvó hagyma

hagyma

A metélőhagyma és a vöröshagyma nemcsak egy-egy friss tavaszi-nyári salátába isteni, a zöldségágyásokban is jó helye van mindkét növénynek. Veteményezzétek elszórtan a kiskertbe, ezzel megóvhatjátok az atkáktól és a levéltetvektől az összes többi kertlakót.

Bazsalikom, a rovarűző növény

bazsalikom

Míg mi imádjuk a bazsalikom erőteljes, fűszeres illatát, a szúnyogok és a legyek számára ugyanez maga a pokol. Ha tavasszal és nyáron is sok időt töltötök a kertben, érdemes az olyan balkonvirágok mellé, mint a muskátli és a petúnia, kis cserepekbe elszórtan bazsalikomot ültetni. Helyezzétek a teraszra, a kerti padok köré vagy a hintaágy közelébe, és élvezzétek a tavaszi napsütést bogármentesen!

A paradicsom legjobb barátja: a kapor

kapor

A pirosló paradicsomfürtök a kert ékei lehetnek – nincs is annál nagyszerűbb, mint amikor a saját lédús zöldségünket büszkén mustrálhatjuk. Hogy ez mindig így legyen, nem árt a kis ültetvény közelébe pici kaprot telepíteni, mivel az távol tartja a paradicsomot igencsak kedvelő házi liszteskét, az aknázómolyokat vagy a hernyókat.

Fokhagyma, nem csak vámpírok ellen

fokhagyma

A pókatkák, levéltetvek, japán cserebogarak, sőt a bolhák is utálják a fokhagymát. A kártevők ősellensége olyannyira hatásos, hogy érdemes a veteményesben elszórtan mindenhová duggatni belőle.

Aromaterápia a konyhakertben levendulával, rozmaringgal és zsályával

rozmaring

Ezek az illatos-aromás gyógynövények a kártevőket távol tartják, a hasznos rovarokat pedig odavonzzák a veteményesünkhöz. Intenzív illatuknak köszönhetően elfedik a zöldségeink aromáját, így azok soha többé nem lesznek kívánatosak a lepkéknek vagy a fonálférgeknek.

Menta, a kártevővadászok királya

menta

Nemcsak a koktélok és a jeges italok legfőbb kiegészítője a menta, a kiskertünkben is nagyon jól jön állandó tagként, a hűsítő fűszernövény ugyanis az egyik legjobb kártevővadász: elűzi a levéltetveket, a bogarakat, a káposztalepkéket, sőt, a hangyákat is. Viszont inkább cserepekbe vagy virágládákba érdemes ültetni, hogy ne lepje el az egész kertet, ugyanis rendkívül gyorsan terjed.

A káposztafélék „testőre”: fehér üröm

fehér üröm

A gyógynövényként is népszerű fehér üröm selymesen ezüstszínű, illatos fűszernövény. Nemcsak a legjobb „testőre” lehet a káposztáinknak és a salátaágyásunknak, külleme révén a kert díszeként is szolgál. Válogathattok a napfényt vagy az árnyékot kedvelő változatai közül, szerencsére mindkét fajtája hatékonyan tartja távol a hernyókat, zengőlegyeket, a földibolhát és a káposztalepkéket.

Szöveg: D. E.

Fotók: Thinkstock

(gardentherapy.ca)