8 tipp, amitől még szebb lesz a kertünk júniusban

Június van, virágzik a levendula, zöldellnek a növények, érnek a zöldségek és a gyümölcsök. Ahhoz, hogy a nyári melegben is megőrizzük kertünk szépségét és üdeségét, nem árt egy kis időt szánnunk a kinti munkálatokra és energiát fordítanunk a gondozásra, ápolásra. Nézzük, mit kell tennünk ebben a hónapban a kertben!

Komposztálás okosan

A gallyakat, megbarnult és lehullott leveleket, növényeket tegyük egy helyre (konténerbe vagy egyéb tárolóba) barna karton- és papírhulladékainkkal. Az így összehalmozott anyagokból keletkező nedves komposztanyag nagyon értékes tápláléka lehet a kerti talajnak. Egyszerűen oszlassuk el a földön. Hulladékból érték!

Ültessünk látványos helyekre!

A nyári időszakban üdítő látvány a teraszon vagy a párkányon egy összefüggő, dús növényzet, ezért friss cserjéinket ültessük egymás mellé – akár egy nagyobb és hosszabb edénybe – és tegyük olyan helyre, ahol sokat láthatjuk. Ősszel aztán ezeket a növényeket állandó helyükre ültethetjük majd.

Vágjuk le az elszáradt hajtásokat!

Fontos, hogy növényeink és virágaink elhalt részeit – folyamatosan – eltávolítsuk. Ezzel új hajtások megszületését segíthetjük elő.

Ültessünk egynyári virágokat!

Választhatunk olyan virágokat is a kertünkbe, amelyek a nyári időszakra szép, színes és vadregényes hangulatúvá varázsolják kertünket. Egészen az ősz első feléig gyönyörködhetünk majd bennük.

A rózsák metszése

Az elhalt részek lemetszése a rózsák esetében is nagyon fontos, hiszen ezzel elősegíthetjük az új hajtások és virágok növekedését. Ollóval, metszőollóval és védőkesztyű használatával „vághatunk bele” a növények királynőjébe.

Gyomláljunk!

A gyomlálás, vagyis a kertünk megtisztítása ebben az időszakban is meg kell, hogy történjen. Élesebb eszközzel vagy kézi kapával lazítsuk fel a talajt és szedjük ki a nemkívánatos gyomokat.

Gyógynövények ültetése

Ha leszüreteljük a gyógynövényeket, például a mentát, kamillavirágot, bazsalikomot vagy kaprot, gondoskodjunk az utánpótlásról, hogy a nyári hónapokban is élvezhessük jótékony hatásaikat.

Itt a paradicsom ideje!

Végre eljött az ideje  a paradicsompalánták kiültetésének. A napsütésben hamar növésnek fognak indulni és csodás terméseket hoznak majd a nyáron, amikből finom fogásokat készíthetünk.

 

Még több kertészeti témáról olvashattok a Nők Lapja Kert és Virág különszámaiban.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Unsplash

(gardenista.com)