energiaital üdítő

Semmiképp ne idd reggel, éhgyomorra ezt az italt, mert végzetes lehet!

Ez a népszerű ital duplán káros, ha reggeli előtt húzzuk le.
  • Az üres gyomorban minden rossz hatás többszörösen érvényesül a gyors felszívódás miatt.
  • A koffein-túladagolás nem is olyan ritka, mint gondoljuk.
  • Éhgyomorra mindig egészséges, tápláló ételeket és italokat fogyasszunk, hogy védjük az emésztőrendszert.

Mindannyiunkkal előfordul, hogy reggel kapkodva bekapunk, elkortyolunk valamit, hogy ne üres gyomorral induljunk el, aztán a következő pár órában szenvedünk. Rossz közérzet, gyomorfájás, szédülés, puffadás vagy akár durvább egészségügyi probléma is lehet a következménye, ha nem figyelünk, mit viszünk be az üres gyomorba.

A gyomor reggel sokkal érzékenyebb, és mivel üres, minden sokkal gyorsabban szívódik fel, ezért az erős gyógyszereket, magas hatóanyag-tartalmú étrend-kiegészítőket, vitaminokat sem szabad reggel, éhgyomorra bevenni, mert kikezdheti a gyomorfalat.

Persze vannak olyan gyógyhatású készítmények, amiket evés előtt kell bevenni, ezért kell figyelmesen elolvasni a gyógyszerek dobozában található leírást a szedésről.

Az olyan savas italokat, mint a kávé, a narancslé, paradicsomlé, szénsavas víz mindig reggeli után érdemes elkortyolni, sőt, meglepő módon a tehéntej sem a legmegfelelőbb folyadék éhgyomorra.

Amit kerüljünk éhgyomorra

A gyomornyálkahártya nagyon érzékeny mindenre, reggel, üresen pedig teljesen védtelen, csak a gyomorsav tudja megvédeni a kórokozóktól, de ha káros italt iszol reggel, akkor árthatsz az egész emésztőrendszerednek. Tudtad például, hogy az alkohol lemarja a gyomor és a belek védőrétegét? 

ehgyomorra-halalos-ital

Az alkohol és a szénsavas italok sem jók éhgyomorra (Fotó: Getty Images)

Éppen ezért például másnapos éhgyomorra duplán vigyázni kell, mit viszünk be, pedig ilyenkor kívánja csak igazán az ember a zsíros, túl sós ételeket, és a szénsavas, koffeinnel dúsított üdítőket.

És el is érkeztünk a legkárosabb élelmiszerhez, amit éhgyomorra lehet inni: az energiaitalhoz. Egy 2023-as kutatás megmutatta, hogy az éhgyomorra elfogyasztott energiaital drasztikusan megemeli egyes betegségek egészségügyi kockázatát.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) ajánlása szerint az egészséges felnőtteknek napi 400 mg koffeinbevitelre kell korlátozniuk a koffeinbevitelt, ami 4-5 csésze kávénak felel meg.

Hazánkban az energiaitalok 100 ml-enként akár 32 mg koffeint is tartalmazhatnak, tehát egy kis doboz energiaital 2 csésze eszpresszó koffeintartalmával ér fel.

Ha egy vagy több ilyen italt úgy iszunk meg, hogy nincs semmi szilárd a gyomrunkban, akkor egy normál adag is túladagoláshoz vezethet.

Az energiaitalok leggyakrabban a szívre hatnak rosszul: aorta disszekció (érrepedés), kardiomiopátia (szívizomkárosodás), koszorúér-trombózis, koszorúér-görcs és akár szívroham is előfordulhat a túladagolás vagy az éhgyomri fogyasztás miatt.

De okozhat migrént, fejfájást és emiatt akár agyi katasztrófa (például stroke) is lehet a túlzott éhgyomri koffeinbevitel következménye, az emésztőrendszeri diszkomfortról nem is beszélve.

Sokaknál tapasztalható gyomorfájdalom, bélgörcs, hányinger, hányás, hasmenés is túlzott energiaital fogyasztás miatt, hiszen a koffeinnek van anyagcseregyorsító hatása is.

Az idegek ellensége

Az energiaitalok negatív hatását akár a végtelenségig lehet sorolni, hiszen a vese, a máj és az idegrendszer is megsínyli a mértéktelen koffeinbevitelt.

A tartós, magas energiaital-fogyasztás alvászavarokat, koncentrációs problémákat és legrosszabb esetben inszomniát, vagyis álmatlanságot is okozhat.  Az idegrendszert is nagyon súlyosan érinti az ilyen italok fogyasztása, epilepsziás rohamot, szorongást, kézremegést, folyamatos feszültséget okoz.

A kutatásban résztvevők 35%-a panaszkodott álmatlanságról, szorongásról, stresszről, 25%-uk kézremegésről, nyugtalanságról, 23%-uk olyan túlzott remegésről, hogy attól tartottak összeesnek.

Különösen tilos!

A koffein és a szénsav minden tudatmódosító szer hatását felerősíti: hirtelen üt be a szer bódító hatása, ha együtt fogyasztjuk. Az energiaital alkohollal vagy más szerekkel keverve azért is nagyon veszélyes, mert még gyorsabban és súlyosabban veszíthetjük el a kontrollt, mintha tisztán és fokozatosan vinnénk be a szervezetünkbe.

Tehát a kutatásban résztvevő orvosok azt ajánlják, mint mindent, az energiaitalokat is mértékkel fogyasszuk, soha ne éhgyomorra igyuk, és ne keverjük alkohollal.

Figyeljünk a kamaszokra!

A gyerekeket, kamaszokat ugyanúgy meg kell tanítani a tudatos fogyasztásra az energiaitalokkal kapcsolatban, mint minden más szer kapcsán. Az mellékhatásokat és a mennyiségeket unásig kell ismételni és magyarázni nekik. Amíg lehet, egyáltalán ne igyanak koffeines italokat, mert a fejletlen idegrendszerük sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké.

A szakértő elárulja, mikor és mennyi koffeintablettát lehet úgy fogyasztani, hogy ne ártsunk vele.

Kiemelt kép: Getty Images