Közzétették a világ legjobb strandjainak listáját – és a dobogón kizárólag európai tengerpartok szerepelnek!

Az egyik legnépszerűbb utazástervezési platform közzétette idei rangsorát a világ legszebb tengerpartjairól. Sokak meglepetésére az első három helyen kizárólag európai strandok szerepelnek, és közöttük is olyanok, amelyeken akár mi is járhattunk már. Lássuk, melyek tehát a világ legszebb tengerpartjai – az utazók véleménye szerint!

A Tripadvisor nevű portál az elmúlt egy év összes falhasználói hozzászólását összevetve megalkotta a világ legszebb tengerpartjainak listáját. Az értékelésekben az utazók kitértek a kilátásra, a víz tisztaságára, az adott part jellemzőire (például hogy homokos, kavicsos, vagy sziklás-e), a felszereltségre – és így tovább. A végleges rangsorra kizárólag azok a strandok kerültek fel, amelyek kifejezetten magas értékeléseket kaptak látogatóiktól.

„A három legjobb strand mindegyike Európában található, ezzel tehát a mindig népszerű Karib-térség leszorult a dobogóról”

– összegezte Sarah Firshein, a honlap szerkesztőségi vezetője.

A világ legszebb tengerpartjai Európában várnak

Ne is szaporítsuk tovább a szót, lássuk tehát, melyek a világ legszebb tengerpartjai!

1. Praia da Falésia, Portugália

Fehér homok, színes sziklák, kristálytiszta víz… 2024-ben a portugáliai Praia da Falésia vezeti a világ legszebb tengerpartjainak listáját – nem véletlenül! Bár tavaly még hatodik volt, az Algarve régió szívében található Praia da Falésia idén elsöprő győzelmet aratott.

Érintetlen partvonalát egy természetvédelmi park védi, ami a helyi növény- és állatvilágnak egész évben menedéket nyújt.

A makulátlan Praia da Falésia közel hat kilométer hosszan húzódik Albufeira Olhos d’Água és Vilamoura között.

Bár a Praia da Falésia az ország turisztikailag frekventáltabb részén található, a strand maga nagyrészt érintetlen, homokos partjain és agyagszikláin csak kevés építkezés történt az elmúlt években. A strand közelében számos üdülőhely, szálloda és strandklub található, a közeli Albufeira és Vilamoura városokban pedig további nyaralóapartmanok, -házak, panziók, bárok és éttermek várják a pihenni vágyókat.

2. Spiaggia dei Conigli, Lampedusa, Olaszország

Második helyen futott be a búvárok kedvence, a Szicília és Tunézia között rejtőzködő Lampedusa szigetének legnépszerűbb strandja, a Spiaggia dei Conigli. Álomszép fehér homokja és azúrkék vize miatt ezt a természetvédelmi területet gyakran hasonlítják a Karib-tenger legszebb strandjaihoz. A part csak hajóval vagy gyalogosan (a főútról levezető ösvényen át) érhető el és 

kissé nehéz megtalálni, de a szikrázó víz és a hihetetlenül puha homok igazán megér egy kis plusz erőfeszítést.

Lampedusa városából óránként indul ide busz, maga Lampedusa pedig nyaranta a nagyobb olasz városokból (például Rómából és Nápolyból) közvetlen repülőjáratokkal, Szicíliából pedig komppal is megközelíthető.

vilag-legszebb-tengerpartjai

Lampedusa egyik eldugott kis öble. Ugye, milyen varázslatos érzés lehet a vízben ringatózni? (Fotó: Getty Images)

Ha szerencsések vagyunk, ezen a lélegzetelállító strandon akár álcserepesteknősöket is megfigyelhetünk, kedvelt tojásrakóhelyük ugyanis ez a mesés tengerpart (nos, meg tudjuk érteni őket…). De itt nemcsak az állatok hajthatják festői környezetben álomra fejüket, az emberi strandolókat szintén remek (luxus)szállodák és panziók várják.

3. La Concha, San Sebastián, Spanyolország

A világ harmadik legszebb tengerpartja lett a tavalyi értékelések alapján a San Sebastiánban található La Concha, amit sokan ismerhetünk, hisz Európa egyik legismertebb városi strandjáról van szó. A La Concha öböl fehér homokos, türkizkék vizű, sportolási lehetőségekben és hosszú-hosszú sétányokban bővelkedő strandja a helyiek és a turisták közös kedvence.

Azért is szerepelhet ilyen előkelő helyen, mert egyedülállóan jól felszerelt (mosdókkal, zuhanyzókkal, öltözőszekrényekkel, klasszikus kék-fehér napernyőkkel, éttermekkel és bárokkal), valamint mert a strandtól több szálloda is csupán sétatávolságra található.

A nyári hónapokban ráadásul a város fesztiválokkal, kulturális eseményekkel és szabadtéri programokkal várja látogatóit

– aki viszont csendesebb kikapcsolódásra vágyik, az válassza a tavaszi és őszi, kevésbé forgalmas időszakokat az itteni vakációhoz!

A világ legszebb tengerpartjai – Európán kívül

És hogy milyen helyek kerültek még fel a világ legszebb tengerpartjainak listájára? Nos, a tíz legjobb strand között szerepel idén többek között az arubai Eagle Beach, a Turks- és Caicos-szigeteken található Grace Bay, valamint a sydney-i Manly Beach is. Az Egyesült Államokból – nem meglepő módon – főleg Hawaii és Florida strandjait díjazták.

A világ legszebb tengerpartjai mellett a Tripadvisor idén a környezetbarát strandokat külön díjazta. Köztük a brit Bournemouth melletti Sandbanks Beach aranyhomokos partja lett az első helyezett.

Meglátogatnád a világ legszebb tengerpartjait? Figyelj nagyon a gyerekekre, nehogy tragédiával végződjön a nyaralás!

Kiemelt kép: Praia da Falésia, Portugália – Fotó: Getty Images