tengerpart gyerek tragedia

Csak egy gödröt ásott a tengerparton, tragédia lett belőle

Egy 7 éves kislány tragikus halála után másképp nézünk a tengerpartokra. Testvérével csak azt a játékot játszották, amit minden gyerek szokott. 

A 7 éves Sloan Mattingly 9 éves bátyjával a floridai Lauderdale-by-the-Sea strandon játszott. Gödröt ástak a homokba, ahogy azt minden gyerek szokta, és ahogy tettük mi is annak idején. Szüleik is velük voltak a tengerparton, minden biztonságosnak tűnt. A gyerekek beleálltak a maguk ásta lyukba, ám az rájuk omlott, és betemette őket a nagy mennyiségű homok.

A partszakaszon nem dolgozik vízimentő, így a szülők próbálták kiásni a gyerekeiket. Amikor szakemberek is kiérkeztek a helyszínre, sikerült mindkettejüket kiemelni.

Maddox, a 9 éves fiú megúszta annyival, hogy mellkasáig betemette a homok, Sloant azonban teljesen ellepték a szemcsék.

Mindkettőjüket a helyi kórházba szállították, de a kislány életét már nem lehetett megmenteni. Már akkor sem lélegzett, amikor végre kihúzták, majd az újraélesztés is sikertelennek bizonyult. Sloan megfulladt a homok alatt. A másik gyerek, Maddox Mattingly életben maradt.

Így vigyázz a gyerekedre a tengerparton

Sloan halála sajnos nem egyedi eset. Az összes amerikai partszakaszon veszélyes lehet a homokozós játék, rengeteg az ezzel összefüggő haláleset. 2022-ben egy 18 éves férfi esett csapdába, miután testvérével ők is gödröt ástak. Az eset New Jersey-ben történt, a fiatal férfi nem élte túl. No de hogy okozhat ekkora bajt a homok? Szárazon könnyű, el tudjuk fújni a kezünkből, így nem is gondolunk bele, nedvesen mekkora súlya van.

Ráadásul a mély gödrök könnyen beomlanak, így rengeteg homok zúdul arra, aki a lyuk alján próbál tovább ásni.

Wyatt Werneth, az Amerikai Életmentők Szövetségének országos szóvivője elmondta, hogy a strandolókat nem figyelmeztetik eléggé a tengerparti homok veszélyeire. A gyerekek, felnőttek egyaránt betemetik egymást, gödröket ásnak, várakat építenek. Csak amíg a Balaton partján ebből nagy gond nem lehet, addig a tengerparti homok könnyen beszakad. Werneth szerint úgy tudjuk megelőzni a tragédiát, hogy nem ásunk térdmagasságnál mélyebb lyukakat, és nem temetjük be úgy a másikat, hogy meg se tudjon mozdulni. Mielőtt egy partszakaszra mennénk kirándulni, tájékozódjunk, történtek-e már hasonló esetek arrafelé, érdemes-e még figyelmesebbnek lenni.

Ha nem akarunk tragédiát, keressük a vízimentőket

Tovább fokozzuk a biztonságunkat, ha csak olyan partszakaszokat látogatunk, ahol vízimentők dolgoznak, és folyamatosan figyelik a vizet, illetve a homokozókat. Ők figyelmeztetik azokat, akik túl mély gödröt ásnak, és gyors segítséget nyújtanak, illetve pillanatok alatt erősítést hívnak, ha mégis betemet valakit a homok. Werneth még egy fontos információt megosztott: aki lyukakat ás a homokba, az figyeljen arra, hogy utána be is temesse azokat. Rengetegen sétálnak, futnak a partokon, és nem látják előre, hogy gödör van előttünk. Aki szerencsétlenül lép bele, a bokáját is törheti.

Kiemelt kép: Getty Images