Már vészesen közeleg a nyár vége, de biztosan vannak olyanok, akik csak most kapnak észbe, hogy még nem voltak sehol vakációzni. Mivel mindig az kell, ami nincs, mi, magyarok akkor érezzük igazán nyaralásnak a nyaralást, ha az a tengernél történik. És hogy ne unalmas utazással teljen a drága idő, összegyűjtöttük a legközelebbi és legvonzóbb tengerparti úti célokat, amelyek akár vonattal is elérhetők.

Szlovén Riviéra: paloták és természet

Ha valakinek nem Horvátország az első gondolata, akkor Budapesten – továbbá Székesfehérváron, Veszprémben vagy éppen Zalaegerszegen – felszállhat olyan vonatra is, amely az Isztriai-félsziget túloldalára, Koperbe tart, amely Szlovéniához tartozik. Szlovénia tengerpartja­ nem nagy, de közel van Magyarországhoz, és élményekben, valamint látnivalókban gazdag. Koper városa eredetileg egy szigeten volt – és Kecske-szigetnek hívták –, amelyet csak a 19. században kötöttek össze a dinamikusan fejlődő többi városrésszel úgy, hogy betemették az elválasztó tengercsatornát. Az őslakos kecskéket a velencei hódítók űzték el, az ő uralmuk alatt alakult ki az óváros középkori jellege, amely mind a mai napig fennmaradt. Kopernek ez a meglehetősen nagy kiterjedésű régi része megannyi meghitt terével, gótikus és reneszánsz palotáival, nyüzsgő vagy csende

s, szűk utcáival teljes egészében autómentes. Koper Közép-Európa legfontosabb tengeri kapuja, amelyen éves szinten tizennégymillió tonnás áruforgalmat bonyolít le. Aki tehát kíváncsi a daruk és konténerek végeláthatatlan tengerére, az menjen a kikötőbe, és ott megnézheti. A városhoz egészen közel van a szlovén riviéra, a Slovenska obala aranyhomokos partja, és nincs messze Izola strandja sem, amely kifejezetten családoknak való a könnyű megközelíthetőség okán.
Noha a szlovén riviéra viszonylag rövid, mégis itt található az egyik legszebb terület az egész Adriai-­tenger partján. Izola és Piran között van a Strunjan-félsziget és az azonos nevű nemzeti park, amely egy, a Trieszti-öbölbe nyúló, védett partszakaszból áll. Itt rejtőzik a hetvenhat méter magas sziklák alatt a Moon Bay, azaz a Hold-öböl, amely háborítatlan természetes szépségében tündököl. Igazi tengerparti paradicsom ez, mely ideális a természetkedvelőknek és a családoknak, és egyórás sétára található Izolától vagy Pirantól, mivel autóval nem megközelíthető.

Rijeka: Korzózzunk!

Magyarország határaihoz a legközelebb eső tengerparti település a horvátországi Rijeka, olaszul (és magyarul) Fiume. A város tele van magyar emlékekkel. Nem csoda, hiszen a századfordulóra Magyarország egyik legfontosabb települése lett, a magyar export kulcsvárosa, az ország kapuja a világ felé, áruforgalmát tekintve a mediterrán térség ötödik és egész Európa tizedik legnagyobb kikötője. Fiume legszebb és leghíresebb sétálóutcája a Korzó, amelyet a magyar időkben Kossuth korzónak hívtak. (Hogy az Osztrák–Magyar Monarchia hivatalnokai erre miként adtak engedélyt, rejtély.) A Korzóra rávezető Adamićeva ulicát pedig korábban Andrássy útnak nevezték, és ha valaki hasonlóságot vél felfedezni a fiumei és az ugyanilyen nevű budapesti út között, az bizony nem a véletlen műve. A Korzó valóban csodálatos, megvan benne minden, ami egy élettel teli és elegáns tengerparti település varázsos hangulatához szükséges.
Mivel Rijeka nemcsak kikötőváros, hanem egyben az ország harmadik legnagyobb városa, annak, aki a tengerben szeretne fürdőzni, a belvárostól kicsit északabbra vagy délebbre kell mennie. Autóval egyik sem távolság, de ha gyalog mennénk, a vasúti pályaudvarhoz legközelebb a Sablićevo strand található. Rijeka legjobban felszerelt strandjának pedig a Pločét mondják.

Opatija: a Monarchia emléke

Budapestről vasúton szintén átszállás nélkül érhető el Opatija, vagy olasz/magyar nevén Abbázia, amely Fiumétől mindössze tizenhat kilométerre, de már a Kvarner-öbölnek a túlpartján található. Ha valaki monarchiabeli emlékeket jön felfedezni Horvátországba, itt megtalálhatja. A meredek, sziklás domboldalban megbúvó villák a 19. század végét idézik. Ekkoriban vált ugyanis Abbázia a Monarchia második legkedveltebb (gyó

gy)üdülőhelyévé, Karlsbad után. A városnak fénykorában villamosvonala is volt, amely tizenkét kilométer hosszan kötötte össze Matulji és Lovran települést. Azóta ezt leszerelték, de cserébe megnyitották a Lungomarét, amely egy majdnem tíz kilométer hosszú, kiépített tengerparti sétány, ahol zavartalanul andaloghat fel s alá, akinek ehhez van kedve. Mint már említettük, Abbázia tengerpartja alapvetően sziklás, de a városi strand egy részét homokkal töltötték fel a gyerekes családok kedvéért. A legnépszerűbb strand a Slatina, ahol szintén kreáltak egy kisebb homokos részt.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .