Életet menthet, ha jól választod ki a gyerek fürdőruhájának színét!

Sajnos a hétvégén több tragédia is történt, amikor pici gyerekek majdnem, vagy bele is filladtak a családi medencébe. Szakértők most arra hívják fel a figyelmet, hogy olyan apróságnak tűnő dolog, mint a fürdőruha színe is szó szerint életmentő lehet. De melyiket válasszuk?

A hétvégén sajnálatos módon két hasonló tragédia is történt: Pilisen egy kétéves kislány esett a medencébe, akinek életét már nem tudták megmenteni, Balatonszárszón pedig egy hároméves kisfiúhoz riasztották a mentőket, aki már süllyedni kezdett a vízben. Szerencsére rajta még tudtak segíteni.

A WHO szerint a medencébe fulladás az egyik fő halálok a gyermekek körében, különösen a magánmedencékben: az adatok szerint a legtöbb gyermekfulladásos eset 1 és 4 éves kor között következik be. Az ilyen korú gyerekek akár 30 másodperc alatt is megfulladhatnak, így hát fokozottan kell ügyeljünk rájuk. Ráadásul ezeknek a baleseteknek a kétharmada otthon, a saját medencében történik, emiatt nem szabad az otthonunk hamis biztonságérzetében ringatni magunkat. 

„Tapasztalataink szerint a kerti medencés balesetek többnyire akkor történnek, amikor a felnőttek a házban vannak, a gyermekek pedig kihasználva a pillanatnyi figyelmetlenséget, kiszöknek a medencéhez. Javasoljuk, hogy a kerti medencéket, tavakat kerítsék körbe, vagy fedjék le, amikor használaton kívül vannak, vagy zárják kulcsra a bejárati ajtókat, földszinti ablakokat” – írja a Magyar Gyermekmentő Alapítvány a bejegyzésében, amellyel igyekeznek felhívni a veszélyre a figyelmet.

 

Screenshot: Facebook/Magyar Gyermekmentő Alapítvány

Most, hogy elkezdődött a nyár, a medencék és élő vizek ideális helyek a hűsölésre és a szórakozásra, de amikor gyerekekkel megyünk a strandra, rendkívüli óvintézkedéseket kell tennünk, hogy elkerüljük a hétvégiekhez hasonló tragédiát. (Természetesen ha nincs velünk gyerek, akkor is vigyázzunk magunk és szeretteink testi épségére, illetve figyeljük környezetünket.)

Ezért számít a szín

Az Alive Solutions, egy vízbiztonságra szakosodott vállalat 2020-ban egy nem hivatalos tanulmányt végzett, hogy tesztelje, mennyire láthatóak a különböző színű fürdőruhák világos aljú medencékben, sötét aljú medencékben és tavakban. A medencék esetében azt vizsgálták, hogyan néznek ki a ruhák a víz alatt (felső sor), majd ismét némi felszíni mozgással (alsó sor) a medence szélén álló személy szemszögéből.

Így látszanak a fürdőruha színei egy világos aljú úszómedencében. A második sorban található képek a víz felszíne fölött készült. (Fotó: Alive Solutions)

Így látszanak a fürdőruha színei egy sötét aljú úszómedencében. A második sorban található képek a víz felszíne fölött készült. (Fotó: Alive Solutions)

A tó esetében a vállalat a különböző fürdőruhaszíneket a víz felszínén (felső sor), a partról (középső sor) és a magasból (alsó sor) tesztelte, hogy szimulálja, hogyan nézne ki, ha a szülő egy hajón vagy egy stégen állna. Ebben az esetben a víz csak 45 cm mély volt. „Fuldoklási vizsgálatokat végzünk, és tudjuk, hogy a láthatóság fontos a fulladás felismerésében – mondta Natalie Livingston, az Alive Solutions társalapítója a HuffPostnak. – Életmentőként és vízi szakemberként tudjuk, hogy vannak bizonyos tényezők, amelyek miatt valakit könnyebb vagy nehezebb észrevenni a vízben. Ennek ismeretében kezdtük el vizsgálni a gyerekeknek szánt fürdőruhákat, és rájöttünk, hogy nagyon sok szülő olyan fürdőruhát választ, ami szuper cuki és divatos, de a gyerekeik potenciálisan eltűnhetnek bennük a víz alatt.”

A kontrasztot adó neonszínek a legjobbak a medencékben és a tavakban egyaránt. A világos aljú medencék esetében a neonrózsaszín és a neonnarancs látszott a legjobban, míg a fehér és a világoskék ruhák a legkevésbé.

Az olyan sötét színek, mint a lila és a fekete bár jól látszottak, de mégsem ajánlottak, mivel könnyen összetéveszthetők szennyeződéssel, levelekkel vagy árnyékkal.

A tavak és a sötét aljú medencék esetében a neon narancssárga, a neonzöld és a neonsárga volt a leglátványosabb. Figyelemre méltó, hogy a neonrózsaszín nem teljesített jól a tavi környezetben, a fehér szín viszont hiába látható, de könnyen összetéveszthető volt a víz felszínén tükröződő fényvisszaverődéssel, ezért nem ajánlott.

Így látszanak a fürdőruha színei egy 45 cm mély tóban, a víz felszínén (felső sor), a partról (középső sor) és a magasból (alsó sor) (Fotó: Alive Solutions)

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a tavi környezetben, kb. 60 cm mélységben a láthatóság az összes vizsgált szín esetében nullára csökkent – ez jó emlékeztető a mentőmellény viselésének fontosságára nyílt vízi környezetben, mivel az a felszínen tartja az úszókat és gyerekeket. 

Az 5 éves és annál fiatalabb gyerekeknek a medencékben is mentőmellényt kell viselniük, ha nem védi őket ún. „érintéses felügyelet”, ami azt jelenti, hogy egy gondozó mindig egy karnyújtásnyira van a gyermektől, ajánlja a National Drowning Prevention Alliance (Amerikai Fulladásmegelőző Szövetség). Emlékezzünk: a gyermek fürdőruhájának színe nem sokat számít, ha más biztonsági intézkedéseket nem teszünk.

Ha baj van…

A vízbefulladás gyakran gyorsan és szinte észrevétlenül történik, sok esetben nem jár csapkodással és segélykiáltással, az illető egyszerűen csak elmerül a vízben. Amikor valaki fuldoklásközeli állapotba kerül, akkor még mielőtt teljesen elmerülne, felfelé emeli a kezeit és hátrafeszíti a fejét, hogy a száján keresztül levegőhöz jusson. A lábai sem mozognak kellőképpen, a fuldokló nem tud továbbúszni. Nem a sikongató gyerekekkel van gond, hanem pont ellenkezőleg: az a vészjósló, ha nem szólal meg, és csak meredten néz maga elé. Ezt tegyük, ha bajt észlelünk:

 • Fulladás esetén, ha nyilvános uszodában vagyunk, az első dolog, amit tennünk kell, hogy értesítsük az életmentőket, ennek hiányában hívjuk a sürgősségi szolgálatot (112).
 • Ha az áldozatot biztonságosan el lehet távolítani a vízből, elsősegélyt kell nyújtani az orvosi segítség megérkezéséig.
 • Soha nem szabad megpróbálnunk megmenteni a másik embert anélkül, hogy biztosak lennénk a lehetőségeinkben, mivel mindkettő fulladásának a veszélye fennáll.

Praktikus tippek a medencébe fulladás megelőzésére

 • Az elsődleges biztonsági óvintézkedés az állandó felnőtt felügyelet a medence mellett. Ezt természetesen kiegészíthetjük medencetakaró fóliával, mentőmellénnyel. Fontos, hogy ezeket használjuk is!
 • Ne feledjünk gondoskodni arról, hogy amennyiben a gyermek felügyelet nélkül marad, ne tudjon a medence közelébe férkőzni! Ennek legegyszerűbb módja, ha használat után kiürítjük és lefordítjuk a medencét. 
 • A felmérések arra is rámutatnak, hogy a mentők megérkezése előtt a halálos esetek mindössze 15%-ánál végeztek elsősegélynyújtást. Mindenképpen hívjuk a segélyhívó számát, a 112-őt, és kövessük a diszpécser utasításait! A legfontosabb: ne féljünk elsősegélyt nyújtani. 
 • 10/20 szabály: ez abból áll, hogy 10 másodpercenként megnézzük a medencét, és ellenőrizzük, hogy kevesebb, mint 20 másodperc alatt eljuthatunk-e a gyermek helyére.
 • A mentőmellényekkel ellentétben a karúszók, gumimatracok, szivacscsövek, matracok és egyéb felfújható eszközök nem számítanak biztonsági eszköznek.
 • Közvetlenül étkezés után, felhevült testtel ne csobbanjunk! Célszerű az utolsó étkezés után körülbelül két órát várni fürdés előtt, illetve zuhanyozzunk is le, hogy ne sokkoljuk a szervezetünket a hideggel.
 • Ha van saját medencénk, akkor nagyon fontos, hogy legalább 1,2 méter magas kerítést elhelyezni körülötte, hogy megakadályozzuk a gyermekek bejutását, ha nincs felügyelet.
 • Ne becsüljük alá a felfújható medencék, pancsolók, és sekély vízfelület kockázatát. Harminc centiméter víz elegendő ahhoz, hogy egy gyerek megfulladjon.
 • Az is nagyon fontos, hogy fiatal koruktól megtanítsuk a gyermekeket biztonságos úszásra.

Mindenképpen irány az orvos

Ha gyermekünk elmerül a vízben, fuldoklik, de sikerül kimentenünk, annak ellenére, hogy látszólag felépül, mindenképpen vigyük a gyermekorvoshoz, mert úgynevezett másodlagos fulladást is szenvedhet (A viszony című sorozatban így halt meg a főszereplő Allison kisfia).

Ugyanis fulladáskor a tüdőbe jutott víz egy része stagnálhat, tüdőödémát okozva néhány óra (vagy akár napok) után. Ez az ödéma az oxigén csökkenését okozza a vérben, ami akár halálhoz is vezethet. Ezenkívül az úszómedence vizében található klór és kémiai összetevők irritálhatják és felgyulladhatják a hörgőket és a tüdőt.

Kiemelt kép: Getty Images