Idén is sokan fulladtak már meg, pedig a tragédia megelőzhető lenne

Nem telik el nyár vízi tragédiák nélkül, és eddig az idei meleg időszak is hozza a maga szomorú számait. A további tragédiák megelőzésének érdekében a Magyar Rendőrség egy figyelemfelhívó posztot tett közzé hivatalos Facebook-oldalán.

„Indul a hétvége, indulnak is sokan strandra, készülnek a mosolygós szelfik a vízparton – írják a bejegyzésben. – A szikrázó napsütésben felhőtlen boldogságot árasztó posztok kerülnek ki a netre, mi pedig mégis borús képet kell, hogy fessünk. Az elmúlt két hónapban, fürdőzés közben vízbe fulladtak 13-an a Balatonban, 4-en a Velencei-tóban, 4-en a Dunában, 3-an a Tisza-tóban és a Tiszában együttvéve. Leírni is szomorú ezt, hát még megélni… akár a vízben elmerült emberek keresésekor, a holttestek kiemelésekor, és nyilvánvalóan családtagként – részvétünk. A fájdalmukban ezúton is osztozunk. Arra kérjük a strandolókat, hogy legyenek figyelmesek a körülöttük fürdőzőkre, a vízi sportolókra. Ha valakinek segítségre van szüksége, hívják mihamarabb a 112-t vagy a Balatonon a 1817-es vízi segélyhívószámot!”

Békésnek tűnik, de nem ismerjük a Balaton valódi erejét. (Fotó: Getty Images)

Ezután pedig egyértelműnek tűnő, mégis gyakran figyelemen kívül vett tanácsokat is adnak a fürdőzőknek, amelyeknek betartása mindenki számára nemcsak hasznos, de konkrétan életmentő is lehet:

  • Senki se menjen be egyedül a vízbe!
  • Aki nem tud úszni, ne menjen mély vízbe!
  • Stégről, vízibicikliről ne ugorjunk a vízbe úgy, hogy nem tudjuk, milyen mély is az, és főleg a forróságban felhevült testtel ne vetődjünk bele!
  • Akik csónakáznak, SUP-oznak, vízibicikliznek, vegyenek fel mentőmellényt – egy magabiztos úszót is fenyeget a hőség miatti hirtelen rosszullét!
  • Senki se engedje szerettének, ismerősének, hogy a felelőtlenségével veszélyeztesse akár csak önmagát is!
  • A gyerekekre és az idősekre pedig különösen figyeljünk!

Nagyon sokan fulladnak meg

Az utóbbi tíz évben 2,5 millióan fulladtak vízbe szerte a világon – tudatta múlt héten az Egészségügyi Világszervezet, a WHO annak apropójából, hogy 2021. július 25-én először volt vízbefúlást megelőző világnap. Megdöbbentőnek tűnik, de a statisztikákat olvasva kiderül, hogy

csaknem ötször annyi férfi fullad vízbe Európában, mint nő, és ez hazánkban sincs másképp.

A legfrissebb Eurostat statisztika a 2017-es évet vizsgálta, amikor is Magyarország a tizedik helyen állt azon a listán, amely a vízbefúlásos eseteket összegezte a kontinensen. Abban az évben hazánkban 100 000 lakosra 1,63 fulladásos haláleset jutott. 2017-ben egyébként összesen 161-en fulladtak vízbe Magyarországon, ebből 129 férfi volt, 32 pedig nő. A következő években ennél kevesebb eset torkollott tragédiába, az idei évben egyelőre 24 ember halt meg így. Hogy a további eseteket megelőzhessük, igen fontos a rendőrség bejegyzésében közölt szabályok betartása.

A mentőmellény életet menthet

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata tavaly az ATV megkeresésére azt mondta, hogy évente 3-4 ezer mentést hajtanak végre, bár ebbe beletartoznak azok az esetek is, amelyekhez nincs köze a víznek. A magyar adatokból egyébként az is kiderül, hogy a legnagyobb veszéllyel a Balaton jár, és még csak nem is a mély vizes része, ugyanis az esetek fele sekély vízben történik. A mély vízben, az úszástudás hiányosságai miatt bekövetkezett vízbe fúlások esetén viszont a mentőmellény alkalmazása életmentő volna. Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke interjúkban többször is hangsúlyozta, hogy mennyire fontos volna a mentőmellény használata, mint mondta, egyáltalán nem ciki ennek hordása, főleg, hogy vízimentők és profi vitorlázók is hordják. 

Nem ciki a mentőmellény, ráadásul életet menthet. (Fotó: Getty Images)

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata egyébként felmérést indított a hobbisportolók mentőmellény viselési szokásairól, amelynek kitöltése igen fontos a vízimentők szempontjából. Ezért, ha szoktál SUP-ozni, evezni, kajakozni, szörfözni stb., töltsd ki te is a kérdőívet, csupán egy percet vesz igénybe!

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata már 3 éve dolgozik a mentőmellény állvány projekten, hogy a Balaton partjainál, vízközeli közterületeken, a sétányok és a mólók frekventált részeire a gyermekek számára kölcsönvehető és használható mentőmellényeket helyezhessenek ki. Az állvány prototípusa már elkészült, és most a közösség segítségét kérik. Partnereket, befektetőket, támogatókat keresnek, akik értik, és velük együtt fontosnak tartják a projekt célját, hogy biztonságban tudhassuk gyermekeinket a vízpartokon.

Kiemelt kép: Getty Images