kamerával szemben álló férfi szalmakalappal takarja az altestét a tengerparton

Irány a nudistastrand – a pszichés egészség érdekében!

Imádok meztelenkedni, és mivel a férjem is hasonlóképp viszonyul a testéhez, mint én az enyémhez, nem volt kérdés, hogy a nászutunkon kipróbáljuk Szardínia egyik népszerű nudistastrandját. Kevés ennél felszabadítóbb élményben volt részünk életünkben.

De mégis miért lehetett ilyen, elemi hatással ránk egy ennyire (a szó jó értelmében vett) egyszerű program? Nem kerültünk veszélybe, nem botránkoztattunk meg senkit, egy fillérünkbe sem került az egész, mégis, legalább egy évtizeddel fiatalabbnak éreztük magunkat, ahogy hazafelé battyogtunk. Nem hagyott nyugodni ez a kérdés, ezért utánanéztem, milyen kutatásokat végeztek már a csoportos (nem szexuális célú) meztelenkedés pszichológiájával kapcsolatban.

Rob Cover 2003-ban, a Body & Society nevű tudományos folyóiratban annyit írt a témában, hogy „a mások előtti meztelenség megtapasztalása egyénenként rendkívül eltérő élmény, és fontos háttérbeli különbségek befolyásolják, hogy valaki milyen viszonylagos kényelemmel vetkőzik le mások előtt”. Na bumm. John Veltheim, egy 2010-es esszéjében viszont már azt írja, hogy a csoportosan történő, békés meztelenkedés erősíti az egyén elfogadottságérzését – a fizikai, intellektuális és érzelmi aspektusokat tekintve egyaránt.

Lawrence Casler egy fokkal tovább ment ennél, és egy nudista táborban végzett terepmunkát, melyről szociálpszichológiai megfigyeléseit a The Journal of Social Psychology-ban közölte. Ő összességében arra jutott, hogy a tábor befejeztével „a nudisták által jelzett változások között szerepelt a

»kevesebb aggodalom a megjelenéssel kapcsolatban«, a »csökkent szorongás«, a »több jóindulat« és a »csökkent gátlásosság«”

– ezt pedig tapasztalataim alapján én is meg tudom erősíteni.

háttal a kamerának két meztelen nő ül egy homokos tengerparton

Fotó: Getty Images

Íme, Európa legszebb nudistastrandjai

  • A krétai Red Beach-et többször a világ legszebb strandjai közé választották már. A sziget déli részén, Matala városának közelében található, eldugott kis strand körülbelül 300 méter hosszú, és csónakkal vagy gyalogosan is megközelíthető. Matalától körülbelül 25 perc sétára van, jóllehet az út meglehetősen meredek, és sziklákon is át kell mászni, úgyhogy csak tapasztalt túrázóknak ajánljuk, hogy így közelítsék meg. Gyönyörű tiszta vize és a környező barlangok miatt azonban minden fáradságot megér!
  • Formentera a Baleár-szigetek legkisebb tagja, Ibizától kőhajtásnyira, délre található. Mivel a meztelen napozás nem megy ritkaságszámba ezeken a szigeteken, Formenterán a legtöbb strand szintén, amolyan nem hivatalos nudista strand. A Playa de Migjorn az egyik legfestőibb ezek közül, kristálytiszta türkizkék vizének és fehér homokjának köszönhetően. A sziget déli oldalán található, és közel nyolc kilométer hosszú, így a szemérmesebbek is könnyen találhatnak ezen a szakaszon eldugottabb helyeket a napozáshoz.
  • A Baleár-szigetek legnagyobb tagjának, Mallorcának az egyik leghíresebb strandja az Es Trenc, ami egyben hivatalos nudista strand is, több, naturisták számára kijelölt területtel. Ses Covetes és Sant Jordi falvak között található, Palmától körülbelül 40 perces autóútra, és három kilométer hosszan terül el a parton. Az Es Trenc vize igen sekély, így gyerekkel is bátran nekiindulhatunk, ha azonban egy kis magányra vágyunk, a nyári hónapokban érdemes elkerülni.
  • Még mindig a Baleár-szigeteken járunk. Az Es Cavallet 1978-ban Ibiza első nudista strandjaként híresült el, de még ennél is fontosabb, hogy egész Európa egyik legcsodásabb panorámáját élvezhetjük itt. A hosszú, fehér homokos strand Ibiza városától körülbelül 10 perces autóútra található, és a Salinas Természetvédelmi Területen található, amely telis-tele van homokdűnékkel, fenyőerdőkkel és sós lapályokkal. A strandon két nagyon népszerű éttermet is találunk, a La Escollera és az El Chiringuito nevű helyeket – amelyeket hírességek is gyakran látogatnak.
  • Franciaország „meztelen városa”, Cap d’Agde az egész világ legnagyobb, 1974 óta működő naturista üdülőtelepe. Itt egy-egy szezonban mintegy 250–350 ezer naturista fordul meg, de egyébként a természetjárás szerelmeseinek is ideális hely a kikapcsolódásra. Cap d’Agde vendégei azonban nem csak a parton, hanem bárhol és bármikor szabadon meztelenkedhetnek – például a boltban és a postán is.
  • Értelemszerűen nem Törökország az első hely, ami eszünkbe jut, ha a legjobb, meztelenkedésre alkalmas helyekre gondolunk – a 18 kilométer hosszú Patara Beach viszont valóban az európai élmezőnybe tartozik. Ez a kristálytiszta vizű és csodálatos naplementéket felvonultató strand a török riviéra ékköve – hab a tortán, hogy a ruhaviselés a parton opcionális. Patara ősi települése a római és líciai történelmi romokkal mindössze 15 perces sétával elérhető innen, de ha nincs kedvünk kimászni a napágyból, akkor is különleges élményben lehet részünk: a vízpart ugyanis a tengeri teknősök védett fészkelőhelye.

Mindenkinek joga van megmutatnia felsőtestét

Nemrég mi is írtunk róla, hogy nagy sikert aratott az az új katalán törvény, melynek értelmében tilos büntetni a topless strandolást a közfürdőkben. Úgy vélik ugyanis, hogy mindenkinek joga van megmutatni a felsőtestét, azok az önkormányzatok pedig, amelyekről kiderül, hogy mégis akadályozzák vendégeik topless mutatkozását, akár 200 millió forintnyi bírsággal is sújthatók. „Mindez a nemek közötti egyenlőségről szól. A férfiak topless lehettek, a nők viszont nem. Nem tudjuk, miért tartott ilyen sokáig, de nagyon boldogok vagyunk (hogy végre megszületett a döntés)” – foglalta össze Mariona Trabal, a csoport szóvivője.

Kiemelt kép: Illusztráció – Getty Images