Törlik, cenzúrázzák, kihomályosítják. A felnőtt, emberi testet ruhátlanul mutató tartalom sok helyen máig tabunak számít, holott a művészet, a marketing és a divat világa szinte elképzelhetetlen nélküle. Vajon miért próbálja mégis elrejteni az „aktokat” az algoritmus az online világban, ha máshol egyébként természetes a pőreség megjelenítése?

A test vászon. Kifejezési eszköz. Lehet megmutatni, elrejteni, üzenni vele. Jól tudják mindezt a művészek, akik évszázadok óta készítenek aktokat. Sőt, a ruhátlan emberi test ábrázolásának hagyománya évezredekre vezet vissza. A willendorfi Vénusz kicsi, kerekded szobra több mint huszonötezer, míg a galgenbergi Vénusz közel harminchatezer éves lehet. Miért nem engedi tehát a közösségi média, hogy az online szférában is gyönyörködjünk ezekben a műalkotásokban? Ezt a kérdést tette fel Bécs turisztikai ügynöksége, amikor megnyitották a tizennyolc éven felüli korosztálynak szánt OnlyFans profiljukat. Ezen a kimondottan felnőtteknek szóló csatornán szerették volna összegyűjteni és követőikkel megosztani azokat a képeket és szobrokat, amelyeket a Facebook, az Instagram és a TikTok egyébként cenzúrázott, többek között Peter Paul Rubens, Egon Schiele és Amedeo Modigliani ikonikus műveit.

Kendőzetlenül a virtuális valóságban

Céljuk nemcsak a művészetkedvelő közönség múzeumokba csábítása volt – az első feliratkozóknak kiállításlátogatásra feljogosító Vienna City Cardot vagy belépőjegyeket ígértek –, hanem az is, hogy rámutassanak a közösségimédia-oldalak művészi kifejezést elnyomó gyakorlatára. Helena Hartlauer, a Bécsi Turisztikai Bizottság szóvivője szerint a meztelen műalkotásokat még a hirdetési anyagokban is szinte lehetetlen használni, ugyanis a közösségi média nehezen követhető cenzúrázási szabályai és mechanizmusai gyakran blokkolják őket.

Pedig a Facebook szabályzatában szerepel, hogy tisztában vannak vele, a meztelenség megosztásának sokféle oka lehet, ezért egyes esetekben kivételt tesznek, és hagyják. Elvileg így a „meztelen testet ábrázoló festmények, szobrok és más művészeti alkotások fényképei” is maradhatnak. Az Instagram közösségi irányelveiben szintén részletesen leírják, mikor nem engedik a meztelenséget (például fényképek, videók és digitális technikával készült képek esetében, amelyek „nemi közösülést, nemi szerveket és teljesen meztelen feneket közelről ábrázolnak”), de a kivételek közt szerepelnek az egészségügyi kontextusban, tiltakozási céllal publikált vagy festményekről, szobrokról készített fotók is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .