valentin napi divat

3 szett Valentin-napra, ami felér egy szerelmi vallomással

„Szerelmes szívek, a párnán díszek” – énekelte Szandi annak idején. De miért kellene itt megállni? Boruljon szívmintába minden Valentin-napkor!

Február 14-én milliók világszerte ünneplik a szerelmet és a kapcsolatokat Valentin-nap alkalmából. Sokan azt hiszik, hogy ez egy modern ünnep, amit csak a virágboltosok és csokigyártók találtak ki, pedig valójában több évszázados múltra tekint vissza. A Valentin-nap pontos eredete homályba vész, de több elmélet is létezik arról, hogyan és mikor alakult ki ez az ünnep.

Az egyik legelterjedtebb legenda Szent Valentinushoz, azaz magyarosítva Szent Bálinthoz kapcsolódik, egy római püspökhöz, aki a 3. században élt. A legenda szerint Bálint püspököt üldözték a kereszténység terjesztése miatt, majd börtönbe is vetették. A fogság során állítólag csodákat tett és egyik őr vak lányának visszaadta a látását is. A legenda szerint

Valentinus püspök gyengéd érzelmeket táplált a lány iránt, amit egy levélben vallott meg neki, és amelyet úgy írt alá, mint a „te szerelmes Valentinod”.

Valentinust-Bálintot végül kivégezték, és az egyház később szentté avatta őt.

Egy másik elmélet szerint a Valentin-nap a római Lupercalia nevű ünnephez kötődik, amelyet február 15-én tartottak. Ez a szertartás a termékenység és a szerelem isteneinek tiszteletére zajlott, és különböző rítusokkal és áldozatokkal járt, ez alakult át a ma is jól ismert Bálint-nappá.

Valentin-nap a világ körül

A Valentin-napot szinte az egész világon ünneplik, bár eltérő hagyományokkal és szokásokkal. Az Egyesült Államokban például képeslapokat küldenek, romantikus vacsorákat szerveznek, virágcsokrokat és csokoládékat ajándékoznak egymásnak, valamint különleges eseményekre, mint például koncertekre vagy mozielőadásokra mennek. 

Európában is népszerű az ünnep, ahol hasonló módon ünneplik, de vannak olyan országok, ahol sajátos hagyományok is élnek. Például

Spanyolországban a szerelmesek napja egy kicsit más hangulatú, mivel nem csak a szerelmesek, hanem a barátok is ajándékoznak egymásnak,

itt a virágok és a csokoládék mellett a könyvek is nagyon népszerű ajándékok.

Ázsia és más kontinensek országai is tartják ezt az ünnepet, bár más hagyományokkal és szokásokkal. Például Japánban a lányok adnak ajándékot a fiúknak, míg egy hónappal később, március 14-én, a „fehér nap” keretében a fiúk viszonozzák az ajándékozást. Néhány éve van elterjedőben a Galentine’s Day (angolul a gal csajt jelent), azaz a barátnők napja, amit február 13-án tartanak. Ekkor a legjobb barátnők ajándékozzák meg egymást jelképesen, és töltenek el együtt egy „csajos napot”.

Szíves randiszettek Valentin-napra

Nemcsak kedves üzenetekkel és romantikus gesztusokkal mutathatod ki az érzelmeidet február 14-én (és az évi többi napján), hanem akár a ruháddal is világgá kürtölheted a szerelmedet. Összegyűjtöttük, hogy melyek a mi kedvenc szívecskés darabjaink, amiket természetesen nem kötelező csak Valentin-napkor bevetni – ahhoz túl csinosak!

Délutáni randihoz

valentin napi divat

Egy délutáni randi is felérhet egy szerelmi vallomással a Valentinod számára (Fotó: PR / Canva / nőklapja.hu)

 1. Heartbreaker póló, Double Trouble Gang, sparklemonde.com, 11 192 Ft 2. Aszimmetrikus szív ezüst fülbevaló, Pandora, divatekszerbolt.hu, 17 500 Ft 3. szíves napszemüveg, Adam Selman X Le Specs, sparklemonde.com, 27 993 Ft 4. Love Brigade szíves sportcipő, Skechers, ecipo.hu, akciós ár: 25 990 Ft 5. Szív alakú táska, Reserved, 12 995 Ft 6.  Kerek nyakú, szív mintás kardigán, shopcider.com, 25 €

Romantikus vacsorához

valentin napi divat

Egy finom vacsora megalapozza a Valentin-nap folytatását… (Fotó: PR / Canva / nőklapja.hu)

 1. Itto Extra Mini Pink Valentin ruha, Sugarbird, 72 990 Ft 2. Áttetsző harisnya Amour feliratú hátsó csíkkal, Calzedonia, 4595 Ft 3. Aranyozott, szív alakú lógó fülbevaló, Reserved, 5595 Ft 4. Szív sarkú cipő, Aldo, zalando.hu, akciós ár: 25 990 Ft 5. Szív alakú keresztpántos táska, Furla, zalando.hu, 77 990 Ft 6. Invisible Touch Necklace, Mayol Jewelry, sparklemonde.com, 39 990 Ft 7. Szív mintás átlapolós szoknya, h&m, 9295 Ft

Fülledt estéhez

valentin napi divat

A fülledt Valentin-napi estéhez csak néhány izgalmas fehérnemű kell, na meg persze egy csábító vörös rúzs (Fotó: Pr / nőklapja.hu)

1. Queen of Hearts Lace and Tulle Bodysuit, Intimissimi, £49 2. Lovely Dark Lace vékony oldalpántos tanga szív alakú kivágással, Tezenis, 2990 Ft 3. Csipkés köntös, Reserved, akciós ár: 5995 Ft 4. arany és piros fülbevaló, kate spade, abautyou.hu, akciós ár: 10 492 Ft 5. Red Passion Lace szivacsos szuper push-up body, Tezenis, 9 990 Ft 6. Rouge Pur Couture, O83 Fiery Red árnyalat, Yves Saint Laurent, Notino, 15 010 Ft

Kiemelt kép: Canva

Ha van olyan állapot, ami mindenkit egyformán képes megihletni, akkor az a szerelem. József Attila, Ady Endre, Juhász Gyula, Radnóti Miklós, Fodor Ákos, Nemes Nagy Ágnes, Nagy László – csak néhány azok közül a szerzők közül, akiket megidézünk a Nők Lapja és a Pesti Színház közös irodalmi estjén február 12-én.

Közeli Juhász Annával: Szeretsz / Nem szeretsz
Vendégek: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Nyáry Krisztián.

Jegy még korlátolt számban kaphatók – kattints!

juhász anna rudolf petéter